Кінець світу відміняється

Загадковий кінець календаря майя, парад планет, який поставить в одну лінію всі планети галактики аж до її центру, наближення загадкової планети Нібіру, вибух на Сонці — все це сценарії Апокаліпсису, який прогнозували на 21 грудня. Що про це думають закарпатські фахівці – з’ясовував «Замок».

Кінець світу відміняється

«У 1982-му планету теж хоронили»

Науковий керівник Лабораторії космічних досліджень УжНУ Віталій Єпішев каже, що вже не раз спростовував чутки про 21 грудня – ще відтоді, як вони з’явилися.

Першою стовідсотковою інформаційною «качкою» Віталій Петрович назвав планету Нібіру. Мовляв, є така зірка – Бурий Карлик, навколо якої разом з іншими 6-ма планетами крутиться Нібіру. Рухається вона у протилежний бік від інших планет Сонячної системи, через що стає причиною численних космічних руйнувань, а також земних катаклізмів. Інтернетом ширяться чутки, що Нібіру увійшла у Сонячну систему, швидко рухається і 21 грудня зіштовхнеться із Землею, що призведе до її повної руйнації, або ж пройде так близько від неї, що на Землі розпочнуться землетруси, величезні цунамі та інші катаклізми. Тобто наша планета однаково приречена, але від людей цю інформацію приховують, щоб уникнути паніки. 

«Все це неправда, – заспокоює Віталій Єпішев. – Ніяка планета Нібіру до нас не наближається. Тобто вона насправді існує, але знаходиться настільки далеко, що вплив її аж ніяк не відчувається, і не можна говорити, що катаклізми на Землі трапляються через неї. Якби планета такого розміру справді летіла у напрямку нашої, її можна було би побачити неозброєним оком як мінімум за рік до цього часу. Тому розмови про те, що хтось від нас приховує наближення Нібіру, є просто чиєюсь фантазією».

Між тим Віталій Петрович визнає: загроза з космосу для нашої планети є цілком реальною, оскільки для науковців нині досить незрозумілою залишається поведінка Сонця. Що ж до інших об’єктів, то куди небезпечнішими для нас можуть бути малі астероїди, які важко засікти навіть за допомогою сучасної техніки. 

«Уявіть собі: наша Земля рухається навколо Сонця зі швидкістю 30 км за секунду, а Сонце навколо центру галактики – зі швидкістю 250 км за секунду. 

Зважаючи на це, до нас несподівано може залетіти якийсь невеличкий астероїд, який, між тим, при падінні наробить чимало біди. 
Так, у 2011 році дуже близько від Землі пролетів астероїд діаметром приблизно 100 м. Навіть він, упавши на якесь густонаселене місто, міг спричинити техногенні аварії і забрати людські життя, тому астрономи бояться саме таких об’єктів».

Другий сценарій, за яким 21 грудня, під час Параду планет, в одну лінію мали, нібито, вишикуватися не лише об’єкти Сонячної системи, а й планети інших зоряних систем, створивши лінію до центру галактики та спричинивши перехід до іншого Всесвіту, Віталій Єпішев теж назвав щонайменше смішним. Він пояснив, що Парадом планет астрономи називають явище, коли з одного боку Сонця в одну лінію під щонайменшим кутом умовно вишикуються мінімум шість планет. 

У кінці ж грудня буде лінія лише з чотирьох – Меркурія, Венери, Землі та Юпітера. Та й лінією таке явище навіть приблизно назвати не можна, адже кут між планетами сягатиме 65 градусів. Говорити про точну дату 21 грудня науковець УжНУ теж вважає неграмотним, адже почнеться цей зовсім навіть не Парад 18 грудня, а завершиться 25-го.

«Серйозного Параду планет, на жаль, не дочекаємося ані ми, ані наші онуки, – зауважив Віталій Єпішев. – Він буде років так через 300. А останній значущий був у 1982-му. Тоді цивілізацію теж наперед хоронили, однак нічого страшного не трапилося».

До 2016 року Земля переживатиме катаклізми та економічний крах
Погоджується з твердженнями Віталія Єпішева і ужгородський астролог пані Світлана. Вона впевнена: 21 грудня Кінця світу не буде, однак період від грудня 2012-го справді прогнозують дуже непростим. «Людство в ці роки буде змінюватися, більше уваги приділятиме духовності, благодійності, – каже Світлана Володимирівна. – А тих, хто продовжуватиме вести тваринний спосіб життя, Земля буде позбуватися. Загалом, аж до 2015 року на нашу планету чекають численні катаклізми, які забиратимуть життя багатьох людей. 

Нестабільним буде світ і у фінансовому плані. Лише з 2016 року все поступово почне вирівнюватися. Капіталізм трансформується у м’якшу форму, люди, які розвиватимуться духовно, будуть щасливими».

Для України ужгородський астролог теж пророкує надзвичайно важкий період. За її прогнозами, життя українців аж до 2018 року буде складним як з економічного боку, так і морального. І лише з 2018-го на нас чекатиме поступове покращення, яке виведе Україну з труднощів. 

Не вірить у Кінець світу 21 грудня і отець Владислав Ігнатишин. «Святе Письмо справді говорить про Апокаліпсис, маємо навіть описи кінця людства, – розповів священик. – Однак, на мою думку, не варто вираховувати символіку чисел, закладену в одкровенні Іоанна Богослова, переносити їх на конкретну дату.

Щодо 21 грудня, то мені здається, що це чергове намагання залякати людей. 

Комусь, певно, так вигідно, можливо, хтось на цьому заробляє. Власне, це далеко не перший випадок обману людей. Наприклад, засновник руху Свідки Єгови Чарльз Рассел пророкував, що Кінець світу настане у 1914 році, потім перекладав цю дату, аж поки сам не помер. А у 60-их в Закарпатті одна із сект вивела своїх адептів на гору, щоб чекати там Кінця світу (зрозуміло, нічого тоді так і не сталося). На мою думку, не варто перейматися тим, коли настане Судний день. Треба просто жити правильно».

Психологи кажуть, що людям подобається вигадувати різні «страшилки» про Кінець світу і вірити їм. Це як фільми жахів: страшно, але й цікаво водночас. Може, тому найчастіше сценарії Апокаліпсису «народжуються» зі сфер, зрозумілих далеко не всім – фізики, астрофізики, астрономії. Так було з Нібіру, Парадом планет, утворенням Чорної діри в адронному колайдері, спалахами на Сонці і навіть календарем майя. Останній став, мабуть, найулюбленішою темою, пов’язаною з Кінцем світу, і неабияку роль у цьому зіграло те, що спеціалістів, котрі розуміються на розшифровці ієрогліфів майя – на пальцях полічити.

Загалом же кажуть, що міф про Кінець світу від майя був лише жартом американського археолога, котрий сказав про це всього раз на лекції для студентів. Однак у США почалася справжня паніка, особливо ж довірливі американці навіть вирішили останні роки свого життя провести, ні в чому собі не відмовляючи, тому взяли величезні статки в кредит (віддавати, нібито, вже не доведеться) і розкошують, очікуючи 21 грудня. А в Інтернеті й взагалі вже пропонують купити індульгенцію, тобто відпущення гріхів.

Дарма, що скептики вже давно підрахували: якщо взяти до уваги 514 високосних років із тих пір, як Цезар увів це поняття, Кінець світу мав відбутися майже рік тому. Та й самі історики вже дали задній хід «казочці» про майя, розповівши, що випадково знайшли у Гватемалі новий календар, який продовжує історію людства ще на сім тисячоліть. 

Апокаліпсиси в історії людства:

У 1656 році –  очікувався Христофором Колумбом.
У 1900 році – прогнозувався сектою «Брати і сестри червоної смерті».
24 жовтня 1993 року – секта «Біле братство» вірила, що світ загине в променях «живого бога» Марії Деві Христос. 
У липні 1999-го – пророцтво Нострадамуса.
11 серпня 2002-го – Кінець світу очікував румунський ієромонах Арсеній.
6 червня 2006-го – в дату, яка є так званим «числом диявола» (06.06.06), теж чекали Апокаліпсису.
21 травня 2011 року – Кінець світу анонсував американський проповідник, 89-річний Гарольд Кемпінг. Про це він попереджав із бігбордів чи не в усіх країнах світу.

Подальші прогнози щодо Кінця світу:
2013-й – скандинавський Кінець світу Рагнарок. Йому має передувати трирічна Велика Зима, голод і ворожнеча. 
2014-й – черговий «прогноз» від астрофізиків, які нібито кажуть, що до нашої Сонячної системи добереться хмара космічного пилу, який змете все на своєму шляху. 
2015-й – кінець 9576-річного циклу, який призведе до загибелі цивілізації.
2016-й – Джеймс Хансен, дослідник кліматичного стану на Землі, стверджує, що в цьому році розтануть льодовики і велика частина суші буде затоплена.
2017-й – Кінець світу за теорією ієрархічних катастроф.
2018-й – ядерна війна, пророкована Нострадамусом.
2020-й – Ісаак Ньютон на основі писань Іоанна Богослова розрахував, що Кінець світу буде саме цього року.

Тетяна Літераті

23 листопада 2012р.

Теги: кінець світу, апокаліпсис, сценарій

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи