Віктор Андрієнко: "Не віриться,що в Білках дотепер не відкрито музей Івана Фірцака"

Майже тиждень в с. Білки тривали зйомки дитячого фільму “Іван Сила”. Відомий актор і режисер Віктор Андрієнко, за сценарієм якого знято картину, в розмові за філіжанкою кави зізнався, що він про карпатського силача Івана Фірцака дізнався випадково. Зняти кінострічку його надихнула книга Олександра Гавроша “Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу”.

Віктор Андрієнко: "Не віриться,що в Білках дотепер не відкрито музей Івана Фірцака"

 

– Про маловідомого українця дізнався вперше зі сторінок книжки, – каже Віктор Андрієнко. – Ми шукаємо героїв десь далеко за синіми морями і далекими світами, а вони  живуть поруч з нами. Таким був і Кротон. У дитинстві  хлопець пошкодував батькову корівчину, запрягся у плуга і сам виорав  ниву. Коли змужнів – на його грудях молотом розбивали каміння, долонею він забивав цвяхи  у дубову дошку, власноруч згинав  товсту залізну рейку і робив з неї “серце”, тягнув вантажну машину, переповнену людьми, перемагав  відомих борців, через його шию переїжджали автомобілі… Мимоволі він ставав то боксером, то штангістом, то навіть тореадором…

 Уперше життя цікавої  людини спонукало  взятися за перо нашого земляка Івана Копинця. У 1972 році побачила світ його книжка “Кротон”. Повість  виповнена такими епізодами, які б не підказала, мабуть, найбагатша фантазія,– настільки своєрідна доля героя твору. Івану Кротону із захопленням аплодували в 64 країнах світу, зокрема в США, Бразилії, Канаді. Великобританії, Франції, Німеччині, Австрії, Іспанії,  Бельгії… Про закарпатського “ведмедя”, як нарекли його журналісти, писала уся світова преса. А одна з нью­йоркських  газет у 1928 році назвала Кротона “найсильнішою людиною двадцятого століття”.

– Україна по праву пишається своїми легендарними богатирями Іваном Піддубним, Яковом та Василем Куценками, Георгієм Поповим, Григорієм Новаком, Леопольдом Жаботинським, Анатолієм Писаренком, а тепер  братами Кличками і багатьма іншими, – продовжує розмову  Віктор Андрієнко. – До їхньої  когорти можна сповна віднести  й  ім’я  вашого уславленого земляка. Не віриться, що в Білках  дотепер  не відкрито музей Івана  Фірцака (Кротона). Хоча хата, де народився і жив майбутній богатир, збереглася, ще живуть люди, які  зналися з ним особисто.

Музей Івана Кротона у Білках і справді давно настав час відкрити. Багато матеріалів про нього зберігається у Андрія  Савки з Іршави, який написав спогади  про відомого земляка і навіть опублікував у книжці “Спортивний рух на Іршавщині”, яка побачила світ в одному з ужгороських видавництв.

Ось як писав свого часу про білківського  силача український письменник Василь Поліщук. “Виняткова спортивна активність забезпечила Іванові Фірцаку повагу сучасників і вдячність нащадків. Важко визначити градацію звершень такого обдарованого богатиря, як Кротон, що в кожному силовому виді спорту досяг певних висот, навіть у такому специфічному,  як корида. Та за фасадом спортивної кар’єри й благополуччя крилося тривожне життя людини, сповнене невсипущої праці й пошуків, гірких невдач, спортивних злетів і болісної самотності серед чужих людей. І це все робив і терпів для однієї мети – аби прожити  й прогодувати свою сім’ю й “привезти” для  нянька, сестри і братів бодай якийсь достаток” .

Іван Фірцак мріяв  стати спортсменом, а став лише забавою для ситих ненажер, які вимагали усе нових і нових видовищ. І добре було б, якби знайшлися у рідному селі силача люди, які б відкрили музей. Напевно, ще десь зберігаються його нагороди, відзнаки, документи, фотографії, вирізки з газет, афіші…

До речі, за прикладом далеко йти не треба. Уже створено і діють музеї партизанської слави у Чорному Потоці, Федора Потушняка – в Осої, Юрія Мейгеша – у Великому Раківці та Степана Жупанина – в Іршаві. 

А Білки приваблювали б до себе туристів не лише з нашого краю, а  й далеко за його межами. Окрім того,  фільм «Іван Сила» стане першим кроком до популяризації всесвітньо відомого карпатського богатиря.

Василь Шкіря

10 листопада 2012р.

Теги: Фірцак, Кротон, Гаврош, Андрієнко

Коментарі

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи