По чому голос народу?

Те, що з наближенням часу «Х», тобто дня голосування за кандидатів до Верховної Ради, передвиборча боротьба у мажоритарних округах ставатиме все жорсткішою, а деякі претенденти на мандат перестануть дотримуватися бодай якихось законів і правил, передбачали майже всі. Десь за 10 днів до виборів це стало реальністю.

По чому голос народу?

Характерно, що найменше дотримуються законів, та й просто елементарної порядності, провладні кандидати. Вони запустили хвилю чорного піару проти своїх головних опонентів і вдалися до прямого підкупу виборців. Ціна голосу залежить від регіону та, ймовірно, платоспроможності кандидатів до Верховної Ради – від 100 до 300 гривень. 

Чутки про те, що кандидати, які, за соціологічними опитуваннями, відстають у гонці, намагатимуться «переконати» виборців грошима, ходили давно. Минулого тижня вже не залишилося сумнівів, що це правда. Про підкуп почали говорити в інтернетівських соцмережах, причому якщо раніше про це писали, ховаючись під псевдонімами, то тепер повідомляють реальні люди, яким або їхнім знайомим (рідним) пропонували гроші за голос. Випадки роздавання готівки з проханням підтримати кандидата або партію відомі і представникам громадських організацій, які спостерігають за ходом кампанії: Комітету виборців України та Громадянській мережі «Опора». 

Зокрема, як повідомляє сайт uzhgorod.in, минулого тижня в Ужгороді за підтримку кандидата від Партії регіонів Василя Ковача пропонували від 150 до 250 гривень. «Агітатори» претендента в нардепи ходять квартирами й питають, чи підтримують мешканці Василя Ковача. Якщо відповідь негативна, наступне питання: «Чи готові ви підтримати Василя Ковача за матеріальну винагороду?».

Крім того, з аналогічними пропозиціями звертаються до продавців і підприємців ринку на вул. Краснодонців. «Особисто до мене з таким варіантом не підходили, однак я про це знаю – це стовідсотково правда. За голос, відданий на підтримку Василя Ковача, пропонують від 200 до 350 гривень», – наводить uzhgorod.in коментар підприємця, який працює на найбільшому ринку обласного центру.

Втім ще на початку минулого тижня про підкуп виборців в Ужгороді говорив голова КВУ Олександр Черненко, який перебував з візитом на Закарпатті. За його словами, комітету стало відомо про мінімум двох кандидатів в Ужгороді, які здобувають популярність купюрами. Він не назвав прізвищ, однак неофіційно повідомляють, що, окрім Ковача, озброївся цією передвиборчою «технологією» також Сергій Ратушняк.

Координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012 від Громадянської мережі ОПОРА на Закарпатті Свято¬слав Бабіля підтверджує, що і їм відомо про факти «грошової агітації»: «До нас надходить інформація про підготовку прямих підкупів. Мова йде про безпосереднє роздавання грошей, підписання формальних угод про агітацію за кандидатів, згідно з якими виборцям  платитимуть гроші, а також про класичний метод безпосередньо в день голосування – проходження в кабіну голосування із заповненим бюлетенем і винесенням власного – чистого. Тобто про так звану карусель», – прокоментував Святослав.

Пізніше на прес-конференції, присвяченій порушенням виборчого законодавства, Святослав Бабіля доповнив: нинішні випадки підкупу – лише вершина айсберга,  основна ж хвиля розпочнеться в останній тиждень перед виборами, навіть в останні дні. Заступник голови Закарпатської обласної організації КВУ Андрій Ребрик на тій же прес-конференції підтвердив: повідомлення про прямий підкуп організація отримувала і знає, що злочинна технологія широко застосовується. 

Міліція також має інформацію про підкуп – зі ЗМІ й звернень кандидатів у депутати чи партій. Однак наразі жодна кримінальна справа стосовно роздавання грошей на підтримку за партії чи кандидатів не порушена. Як повідомив у вівторок на прес-конференції начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Русин, порушено лише одну справу, пов’язану з виборами – у Верхньому Коропці на Мукачівщині побили агітаторів кандидата Олександра Кеменяша й спалили агітаційні матеріали. Хоча з усіх поданих звернень про порушення кримінальних справ 15 міліція ще перевіряє і стільки ж передала до прокуратури, щоб та вирішувала, порушувати чи не порушувати справу. До речі, цікавий факт: найбільше на нехтування вимогами Закону про вибори скаржаться ті, кого в його недотриманні найбільше звинувачують, – тобто представники Партії регіонів.

Віктор Русин не став стверджувати, що насправді ніякого підкупу не існує. Він пояснив, що кримінальна справа за таким фактом може бути порушена за прямою заявою особи, якій заплатили гроші. Зі зрозумілих причин задокументовано таких повідомлень не буде багато. 

Тут з головним міліціонером області погоджуються й представники громадських організацій. Незважаючи на те, що до підкупу   вдаються майже відкрито, дійти   до порушення кримінальної справи надзвичайно важко. Якщо до людини просто додому принесуть гроші з пропозицією підтримати кандидата чи партію, в абсолютній більшості випадків та просто не зорієнтується, що ж робити і як ловити «агітатора» за руку. Можна сфотографувати на телефон чи фотоапарат, записати аудіо на диктофон та, зрештою, викликати міліцію. Такі варіанти підійдуть далеко не всім виборцям, та й не кожен сидітиме вдома, чекаючи агітаторів зі спецтехнікою напоготові. 

Що ж робити в такому разі? Напевно, розраховувати на свідомість виборців і на те, що вони власним голосом справді дорожать. Або ж, як люблять радити політики, брати все, що дають, а голосувати, як підказують розум і світогляд.

Юрій Лівак

26 жовтня 2012р.

Теги: вибори, підкуп, голос

Коментарі

Задрав 2012-10-26 / 22:08:49
Тарасе, працюй на своїх ПРдунів і не звизди. В Чучки грошей нема. Він же ж не в партії даунбасів.

Пан Баклажан 2012-10-26 / 19:26:46
Чого гріха таїти - платять і Бушко, і Балога, приблизно в однаковій пропорції. Тож варто поступати по совісті - гроші взяти, а проголосувати за кого вважаєш за потрібно.

Взяті гроші, неправедні й "брудні", варто витратити на щось суспільно-корисне.

Тарас 2012-10-26 / 18:01:47
Пане Юрію, а чому мовчите про Павла Чучку? В Ужгороді за нього "агітатори" дають 200 гривень. Мені пропонували, послав їх куди подалі... Єдине, щоб цей тупий Ковач не переміг!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи