Фінансовий колапс від держказначейства

Нещодавно одразу кілька голів міських рад із різних куточків України поскаржилися на те, що обласні державні казначейства блокують рахунки органів місцевого самоврядування. Склалася парадоксальна ситуація: гроші в міськрад є, але розпоряджатися ними, розраховуватися з підрядниками та забезпечувати належне фінансування захищених статей вони не можуть.

Фінансовий колапс від держказначейства

 

Як уже писав «Замок», одним із перших привернув увагу громадськості і влади до цієї проблеми міський голова Мукачева. Минулого тижня Золтан Ленд’єл навіть надіслав телеграму прем’єр-міністру Миколі Азарову з проханням оперативно втрутитися в ситуацію. У звернені мер Мукачева відзначив, що виконком Мукачівської міської ради через блокування Державною казначейською службою платежів не в змозі виконувати свої зобов’язання з фінансування видатків міського бюджету. Станом на 10 жовтня 2012 року Держказначейство заблокувало коштів міського бюджету на 511 тисяч гривень. Як ідеться у телеграмі, це ставить під загрозу утримання установ бюджетної сфери, житлово-комунального господарства, соціальної інфраструктури, ремонт шкіл, дошкільних навчальних закладів, доріг і може призвести до зриву початку опалювального сезону.

У вівторок, 17 жовтня, Золтан Золтанович у коментарі «Замку» зауважив, що за цей час ситуація не зрушилася з місця – на рахунках і далі «нуль».

А наш земляк Віктор Балога на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив, що майже заблоковані рахунки всієї Закарпатської області. «Держказначейство не проводить ніяких розрахунків, крім заробітних плат. Такі затримки в області становлять понад 150 мільйонів гривень», – написав політик.

На жаль, начальник головного управління Державного казначейства України в області Іван Шоля так і не знайшов часу прокоментувати ситуацію журналістові «Замку». 

Загалом, саме в такому перманентному режимі «блокування» держскарбниця працює як мінімум з липня цього року. В серпні через аналогічні проблеми з оплатою рахунків до прем’єра зверталася Асоціація міст, просячи терміново вирішити питання з проведенням платежів на видатки місцевих бюджетів.

11 жовтня у Кривому Розі на нараді з представниками Дніпропетровської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Микола Азаров заявив: «У нас були проблеми фінансування за системою казначейства через те, що 7 жовтня Україна заплатила Росії мільярд доларів за спожитий газ. Ми пригальмували фінансування, а вчора процес відновлено», – заявив Микола Азаров. Також, за його словами, уряду доводиться корегувати такий спосіб асигнування через те, що надходження до Пенсійного фонду не збігаються з виплатами пенсій. За словами Прем’єра, з держбюджету йдуть значні перерахування до Пенсійного фонду.

Тут варто згадати, як днями Азаров ревно переконував працівника заводу в Запоріжжі, що той заробляє 3,5 тисячі гривень, а не нещасні півтори. Микола Янович – майже як вередлива принцеса з відомої казки: я ж сказала, що «травка зеленєєт», ну то й що, що зима?! Або перефразовуючи: я ж кажу, що проблем немає, мені видніше.

Аналітики ж відзначають, що головна причина того, чому Кабмін заліз у кишеню до місцевих бюджетів, – це потреба підтримувати анонсований президентом курс на підвищення соціальних стандартів при тому, що економіка фактично не зростає.

До речі, ручне управління державним бюджетом для нашої країни – явище зовсім не нове. При цьому нинішня влада товчеться на граблях, які колись «апробувала» прем’єр Юлія Тимошенко. Екс-урядницю  тримають у тюрмі, а граблі.. використовують. 

Експерти ще влітку попереджали: якщо не взяти ситуацію під контроль, у жовтні проблеми знову повторяться. Зокрема, директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик відзначав, що виконання плану бюджету цього року напружене, попри традиційні звіти влади про перевиконання планів: «Квітень і липень – останні місяці перед квартальною сплатою податку на прибуток, яка припадає на травень і серпень. Отже, наступна проблема з фінансуванням витрат у держави може з’явитися в жовтні».

У вересні промислове виробництво скоротилося на 7 % (до вересня минулого року), колосальні витрати на Євро ’2012, виплачування гігантських сум за позикою зовнішнього боргу, розрахунок за дорогий російський газ, а на носі – вибори. Щодня ж активно доводити електорату, що нас «покращило» вже сьогодні (вони ж бо професіонали), – дуже дороге задоволення. Враховуючи, яка нині загальна економічна ситуація в державі, схоже, у влади залишився єдиний варіант: лізти в кишеню органів місцевого самоврядування. Як наслідок, саме керівництво на місцевому рівні й буде «крайнім» в очах пересічних українців. Бо ж, наприклад, якщо нині через неможливість сплачувати рахунки у місті призупиняють ремонт доріг, то люди звинувачуватимуть саме мера, а не казначейство чи уряд. 

Владислава Руна

25 жовтня 2012р.

Теги: держказначейство, гроші, затримка

Коментарі

шоля 2012-10-26 / 22:33:01
моральний колапс від казначейства пяниця і шизофренічка Скрипчук

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи