Панське полювання

У вотчині «регіональних» можновладців у Берегівському районі згорів ліс.

Панське полювання

Минулої суботи на Берегівщині палав ліс. Села Берегуйфолу та Макарьово теж ледь не стали жертвами пожежі. А почалося все, за словами місцевих мешканців, із гуляння, яке влаштували на колишніх землях Берегівського лісгоспу закарпатські можновладці.

За інформацією інтернет-видання «Закарпаття онлайн», на території, переданій у користування громадській організації «Мисливський клуб «Губерт», нібито відпочивали закарпатські «регіонали», серед яких місцеві мешканці впізнали голову Закарпатської облдержадміністрації, очільника облорганізації Партії регіонів Олександра Ледиду, голову Берегівської РДА, керівника берегівських «регіоналів» Ігоря Свища та інших посадовців.

Смалили vip-мисливці цигарки, смажили шашлики чи робили ще щось із вогнем, але в лісі спалахнула велика пожежа. Працівники мисливського господарства, мабуть, сподівалися зам’яти цей факт і цілу суботу гасили вогонь самостійно, залучивши 70 працівників та 4 одиниці техніки. МНСників покликали лише наступного дня, у неділю, коли стало зрозуміло, що власними силами зі стихією не впораються. Власне, на той час тривогу забили і мешканці найближчих сіл: Берегуйфолу Берегівського району та Макарьово Мукачівського району, котрі не на жарт перелякалися, що вогонь перекинеться на їхні домівки. Оскільки пожежа справді становила реальну загрозу для населених пунктів, на її ліквідацію кинули всі сили Берегівського, Мукачівського та Іршавського підрозділів МНС. 
Вогонь вдалося швидко загасити, але 10,8 га лісової підстилки, чагарників та молодняку лісових культур згоріли дощенту.

Уже 26 серпня Берегівський РВ УМСВ у Закарпатській області порушив кримінальну справу за фактом умисного пошкодження майна шляхом підпалу. Хід розслідування взяла під контроль прокуратура. Призначено ряд експертиз, допитано 6 працівників ДП «Берегівське ЛГ», які безпосередньо були на місці події, та 19 мешканців села Берегуйфолу.

Однак, скоріше за все, справж¬ні винуватці пожежі покарання уникнуть. Уже цього тижня відхрестився від своєї участі у полюванні Олександр Ледида. Прес-служба ОДА розповсюдила заяву губернатора, мовляв, цьогоріч через брак часу йому ще жодного разу не вдалося поїхати на полювання. «Цими вихідними я не міг фізично бути на Берегівщині, оскільки перебував у Рахівському районі на Драгобраті, де відбувалися навчально-тренувальні збори гандбольного клубу «Карпати» з підготовки до чемпіонату України», – значиться у коментарі Олександра Ледиди.

Проте губернатор жодним словом не обмовився про свою причетність до мисливського клубу «Губерт», хоча, згідно з витягом із Єдиного реєстру громадських формувань, він разом зі своїм протеже Степаном Деркачем є членами цього клубу, якому передано у користування терміном на 25 років мисливські угіддя площею 3077,5 га, зокрема – 2252,5 гектарів земель лісового фонду ДП «Берегівське ЛГ» та 825 гектарів сільськогосподарських земель за межами населених пунктів. Що цікаво, у власність «регіонального» клубу мисливців-високопосадовців влилися й обгороджені парканом-сіткою 1475 гектарів мисливського лісництва «Нове Село» (поблизу села Берегуйфолу), яке з 1996 року займається розведенням карпатського оленя та європейських ланей. 

Разом з усією живністю та добротним двоповерховим мисливським «будиночком» з номерами-«люкс». Від них на користь зазначеного клубу, мовляв, добровільно відмовилося Берегівське районне товариство мисливців та рибалок.
Крім того, «губернаторський» клуб «Губерт» отримав погодження від влади Берегова та Берегівського району на користування 825 га сільськогосподарських земель в урочищі «Чере-Лангодар», які належать відомим винним підприємствам та, зокрема, радгоспу-заводу «Берегівський». 

А нещодавно щодо Михайла Лакатоша – екс-директора ДП «Берегівське ЛГ», обласного депутата від Партії регіонів, виключеного перед тим із ПР, було відкрито кримінальну справу. За інформацією прес-служби прокуратури Закарпатської області, йому інкримінуються зловживання службовим становищем та розтрата державного майна на 90 тисяч гривень. Утім, поінформовані особи стверджують, що проблеми у Лакатоша розпочалися саме через небажання сприяти передачі лісових угідь у приватні руки.

До речі, повертаючись до теми пожежі на Берегівщині, чиновники від влади вже не раз були помічені у ситуаціях, які могли призвести до біди. Наприклад, не так давно, під час фестивалю «Брустурянська кедровиця» у селі Лопухово Тячівського району,  «під патронатом» РДА, анонсували запалення найбільшої в Україні, 15-метрової ватри... посеред лісу, незважаючи на те, що надворі стояла дуже спекотна суха погода і МНСники навіть оголосили 5-ий, найвищий, ступінь пожежонебезпеки. Вочевидь, наші «регіонали» дивляться на світ по-філософськи: що згорить, те не згниє.

Андрій Руснак

07 вересня 2012р.

Теги: полювання, пожежа

Коментарі

берегсазець 2012-09-07 / 13:34:41
уни Ледида,Свищо тай остальние пили в пятницу вечером,и пускали Феерверки там,а не в субота,пусть скажет губернатор где бил он и его джип 00001 РТ Лендоровер черний,не в Береговськом районе все видели его зачем врать за субота,а лес уже гарел с пятница ночьом,а не в суботу просто сами гасили и хатели укрить что гарит!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи