УжНУ майже виконав держзамовлення, однак платити за навчання практично нікому

«Вступна кампанія в УжНУ пройшла успішно», – радісно відзвітувала прес-служба університету 25 серпня. У повідомленні, зокрема, говориться, що державне замовлення виконано в повному обсязі, «проте певні труднощі були на окремих факультетах, як і в цілому по Україні».

УжНУ майже виконав держзамовлення, однак платити за навчання практично нікому

 

Хоча на сайті університету повні дані про підсумки кампанії на час, коли верстався номер, не були оприлюднені, «Замку» відомо, що станом на 25 серпня (після кількох хвиль, які ініціювало Міносвіти) на державне замовлення таки зарахували 1086 абітурієнтів (948 стаціонарників і 138 заочників). Загальне держзамовлення УжНУ на цей рік становило 1099 місць, тому завдання дійсно можна вважати практично виконаним.

На контрактну форму навчання в університеті спокусилися 815 чоловік. Між тим, за ліцензією УжНУ міг прийняти майже уп’ятеро більше – 3970 осіб. Отож, університет хоч і виконав державне замовлення, але заробити зуміє дуже мало – вчитися в УжНУ за гроші знайшлося надто мало охочих. І це при тому, що нове керівництво вишу перед стартом вступної кампанії пішло на безпрецедентний крок – зменшило плату за навчання. Крім того, абітурієнтам дозволили подавати заяви одночасно і на денну, і на заочну форми навчання, що раніше виключалося. А ще УжНУ цьогоріч вирішило здобути ще й тих, хто зважується паралельно здобувати дві вищі освіти – активно пропонували робити це в стінах одного і саме Ужгородського університету. 

Нині єдності між ректоратом та педагогічним колективом немає. Якщо перші бравують виконаним завданням, інші піддають його сумнівам. Раніше на Інтернет-сайтах Закарпаття з’явився лист, підписаний «Ініціативною групою викладачів Ужгородського національного університету». Його автори стверджували: «Більше як 5 факультетів провалили набір на державне замовлення фахівців. У цьому зізнався сам в.о. ректора на засіданні приймальної комісії. Отже, чекати додаткових фінансових поступлень від цьогорічного набору вступників не видається можливим».

Складні фінансові проблеми головного вищого навчального закладу Закарпаття відомі вже не перший рік. Кампанія проти колишнього ректора університету власне й будувалася на фінансових труднощах. У боргах звинуватили особисто Миколу Вегеша та обіцяли, що новий ректор зі своєю командою зуміє їх виплатити. Натомість, повідомляли крайові сайти, університет на сумнівних умовах взяв у банку 4 мільйони гривень на зарплати та відпускні працівників. 

Нині особливої надії поліпшити виплати з коштів, які принесуть контрактники, немає. Так, на одному з найпрестижніших факультетів – медичному – фармацевти зайняли тільки 19 контрактних місць із 50 за ліцензійним обсягом. На спеціальність «Правознавство» університет міг загалом на обидві форми навчання прийняти 190 чоловік, а отримав лише 104. На три економічні спеціальності (облік і аудит, економіка підприємств, фінанси і кредит) могли вступити 540 абітурієнтів. Згідно з результатами кампанії їх – 96. 1020 першокурсників дозволяла ліцензія прийняти на всі (окрім журналістики) філологічні спеціальності. Поступила 231 людина. Причому велика заслуга тут англійської мови. На цю спеціальність пішло 72 людей, 34 – на платний.Що ж до менш популярних спеціальностей, то картина ще сумніша. Зокрема, жодного «контрактника» цього року не здобули математика (79 поступило при держзамовленні 90), фізика (50 поступило при держзамовленні 65), прикладна фізика (26 вступило, 30 – держзамовлення), прикладна математика, комп’ютерна інженерія, інженерна механіка (при держзамовленні 30 поступило 25), мікро- та наноелектроніка (22 першокурсників при держзамовленні 30), електронні пристрої та системи (13 поступило при держзамовленні 18), безпека інформаційних та комунікаційних систем. Чимало спеціальностей «здобули» по 1-2 контрактники. 

Тож за які фінанси існуватиме виш, з якого бюджету викладачі отримуватимуть зарплату – питання відкрите.

 

Юрій Лівак

06 вересня 2012р.

Теги: УжНУ, університет, вступ, замовлення

Коментарі

Олексій 2012-09-07 / 08:24:39
Просто жахлива картина, мабуть потрібно щось змінювати!

Тезко 2012-09-07 / 06:39:10
Університет і при СРСР більше нагадував провінційний педінститут - слабкі знання, корумповані викладачі(вже тоді не боялися брати!!!). То ж і не дивно, що батьки і діти за свої кревні в результаті хочуть отримати диплом престижнішого ВУЗу. На базі застарілої бази та ще з новоспеченими доцентами (хто ся з ними вчив, тот знає як дуставали заліки, іекзамени, дипломи, а далі і дысертації - всьо липовоє) пробують кувати фахівців!!! СМІХ!!!!!!!

Мамай 2012-09-06 / 23:27:55
Менше хабарів потрібно брати, при вступі, і особливо під час навчання - то будуть і студенти...

Зашедший 2012-09-06 / 18:19:44
А почему бы не провалить? Вузов сейчас, как грибы после дождя. При СССР был только УжГУ, а сейчас вузов мамина-мама!

провізор 2012-09-06 / 18:04:43
Фармацевти: ліцензія 50: 20 держзамовлення + 30 контракт
Поступили 40 студентів: 20 держзамовлення + 20 контракт.
Автору: не розумієтесь в темі - не пишіть.

Гість 2012-09-06 / 15:19:10
Щось пан автор плутає. Якщо ліцензований обсяг прийому 3970 осіб, на держзамовлення прийнято 1086 осіб, на контракт - 815 чоловік, разом 1901 особу, то що означає фраза "Між тим, за ліцензією УжНУ міг прийняти майже уп’ятеро більше " ?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи