Результати першого соціологічного дослідження несподіванкою не виявилися (ФОТО, АУДІО)

Принаймні, для самих соціологів. Сьогодні про це у прес-центрі “Закарпаття” розповів керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко, котрий провів перше опитування стосовно “передвиборчих” симпатій ужгородців.

Результати першого соціологічного дослідження несподіванкою не виявилися (ФОТО, АУДІО)

Соціолог стверджує, що дослідження незалежне, адже проводилося без замовників і виключно за власний кошт. За три дні, з 11 по 13 серпня, було опитано 697 респондентів з Ужгорода та Ужгородського району (виборчий округ №68). За словами Віктора Пащенка, вибірка відповідає демографічним характеристикам округу за віком, статтю, національним складом, приналежністю до релігійних конфесій. Щоправда, зазначив, що цього разу було опитано менше студентів, адже їх “у місті майже нема”. Похибка дослідження, за словами соціолога, становитиме не більше 1%.

Респондентам було запропоновано відповісти на три питання, які стосувалися партійних списків, кандидатур по мажоритарних округах і найбільш актуальних питань життєдіяльності населеного пункту. 

Показовим є те, що, станом на сьогодні, більше третини респондентів взагалі не визначилися, чи голосуватимуть на парламентських виборах. Як не дивно, але, за словами Віктора Пащенка, серед ужгородців є такі, котрі “вперше почули, що вибори йдуть”. А є й така категорія виборців, котрі не визначилися, адже обирають між двома кандидатами. “Якщо хтось проведе потужну кампанію, то він тих, хто не визначився, може на себе затягнути. Багато залежить від конкретної особистості, штабу, ресурсу (грошей, особистісного ресурсу тощо)”, — сказав він.

Отже, на питання «За яку партію Ви будете голосувати на виборах у Верховну Раду 28 жовтня?» респонденти відповіли наступним чином:

"Батьківщина" (Яценюк) - 19,7%

УДАР" (Кличко) - 17,6%

Партія регіонів (Азаров) - 14,8%

"Україна-Вперед!" (Королевська) - 6,5%

Комуністична партія (Симоненко) - 3,6%

"Наша Україна" (Ющенко) - 3,6%

"Свобода" (Тягнибок) - 2,2%

інша - 1,6%

не визначився - 22,4%

не буду голосувати - 8,2%

Коментуючи ці показники, Віктор Пащенко зазначив: “Можу зробити висновок, і він є логічним, що від об’єднання “Батьківщини” і “Фронту змін” найбільше виграв “УДАР”. Бо активно йде пошук третьої сили. І у даному випадку у цю нішу якраз потрапив “УДАР”, який сильно додав і по країні, і по області. Також порівняно великий і, на мою думку, абсолютно незаслужений, рейтинг в партії “Україна – Вперед!”. Але на цьому прикладі можна прослідкувати дієвість реклами. Фактично в області як такої організації і немає, але є центральне телебачення, біг-борди і от — бачимо результат”. Соціолог пояснив, що “Єдиного Центру” у переліку нема, адже ця партія за партійним списком не йде.

Друге питання звучало наступним чином: За якого кандидата по Ужгородському виборчому округу Ви будете голосувати 28 жовтня?” До речі, в анкеті приналежність кандидата до тієї чи іншої політичної сили не вказувалася. В результаті, склався такий рейтинг:

Ратушняк Сергій - 15,1 %

Чучка Павло - 8,2 %

Жолтані Микола - 7,7 %

Ковач Василь - 6,7 %

Смоланка Володимир - 5,3 %

Сербайло Андрій - 3,4 %

Брензович Василь - 2,9 %

Лаба Михайло - 2,6 %

Казьмірова Вікторія - 1,4 %

Буланов Ростислав - 0,7 %

Завійський Богдан - 0,7 %

не буду голосувати - 7,6 %

не визначився - 35,7 %

інший - 1,9 %

“Як на мене, великих несподіванок немає. Як бачимо, перші три місця посідають кандидати, які розкручені, балотувалися неодноразово в Ужгороді на різних виборах. Ратушняк  коментарів не потребує. Чучка Павло також з 1989-го року активно бере участь у різних кампаніях. Жолтані Микола заявив про себе на минулих мерських виборах. Відповідно, вони і займають перші місця. Але, як бачите по цифрах, різниця це невелика, можна навіть говорити про рівність стартових умов, бо, скажемо, порівняно високий рейтинг Ратушняка ув’язаний із, водночас, високим антирейтингом. Можна сказати, що у Ратушняка будуть обмежені можливості для росту. Якщо говорити суто по рейтингу, то я абсолютно не можу визначити, хто з 4-5 кандидатів може вийти переможцем”, — прокоментував керівник Закарпатського інституту політичних досліджень.

Найбільше, за словами Віктора Пащенка, шансів на перемогу у Сергія Ратушняка, Павла Чучки, Володимира Смоланки та Василя Ковача. Щоправда, соціолог наголосив, що переможе саме той кандидат, який найкраще та найефективніше проведе передвиборчу кампанію. Також він розповів, що, ймовірно, в угорськомовних селах Василя Ковача плутають із Міклошем Ковачем, адже для нього “дивно було, що він (Василь Ковач — ред.) там досить відомий”. Віктор Пащенко вважає, що “кардинального падіння в рейтингу не буває”, однак, є таке поняття для певних кандидатів як “потенціал росту”, а переможець матиме приблизно 30%.

Прокоментував Віктор Пащенко позиції лідера списку Сергія Ратушняка та “нерозкрученої” вчительки ЗОШ №5, представниці Комуністичної партії України, Вікторії Казьмірової.

“У Ратушняка дотепер залишилися прихильники. Є люди, які пов’язані з його бізнесом. Є ті, що пам’ятають хороші справи. Звичайно, набагато більше на нинішній день тих, які ставляться до нього з недовірою. Але це життя, і у цій цифрі нічого незвичайного нема. Я думаю, він може додати і додасть іще до неї”, — сказав він.

Щодо кандидатури Вікторії Казьмірової, Віктор Володимирович сказав: “Я її не знав до цього часу. Але, видно, є люди, які знають її. Можна прослідкувати її зв’язок із Комуністичною партією. Насправді, 1,4%  — то не великий показник”.

Під час проведення опитування задавали респондентам іще одне питання, за допомогою якого намагалися з’ясувати, що сьогодні найбільше турбує мешканців Ужгорода та Ужгородського району. Як виявилося, найбільше людей хвилюють дві проблеми —  корупція в органах влади та незадовільний стан тротуарів і доріг.

Отже, на запитання "Які з названих проблем міста (села) Ви вважаєте найважливішими?", ужгородці відповіли наступним чином:

Корупція в органах влади - 39,5 %

Незадовільний стан тротуарів і доріг - 36,4 %

Незадовільна робота ЖЕКів - 26,3 %

Неможливо знайти роботу - 25,5 %

Багато безпритульних собак на вулицях - 21,1 %

Недостатня освітленість вулиць - 18,5 %

Високий рівень злочинності - 17,4 %

Несвоєчасний вивіз сміття - 17,4 %

Незадовільний стан будинків, під'їздів, дахів - 17,1 %

Перебої з постачанням води - 15,4 %

Низька якість води у водопостачальній системі - 11,5 %

Незадовільний стан парків, скверів, інших місць відпочинку - 11,3 %

Незадовільна робота правоохоронних органів - 11,2 %

Незадовільна робота громадського транспорту - 10,8 %

Напружена соціальна обстановка на вулицях (хулігани, п'яні, наркомани) - 10,3 %

Незадовільна робота дитячих ясел, садків, шкіл - 9,6 %

Недостатня кількість медичних закладів - 7,2 %

Відсутність порядку на ринках (якіть продуктів, санітарні норми тощо) - 6 %

Незадовільне обслуговування ліфтів - 5,7 %

Немає можливості отримати земельний пай - 3,7 %

Відсутність спеціальних місць для паркування автомобілів - 3,6 %

Проблеми з опаленням, забезпеченням дровами (вугіллям) - 2,6 %

інше - 8,2 %

Віктор Пащенко наголосив, що цим списком мали б зацікавитися і послуговуватися кандидати в депутати для того, аби правильно будувати передвиборчі кампанії.

Крім того, він зазначив, аби картина була більш точною, аналогічне дослідження варто провести в 15-их числах вересня. Та чи проводитиметься воно — соціолог ще не знає. За його словами, “хотілося б”, але все залежатиме від наявності коштів.

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 серпня 2012р.

Теги: вибори, кандидати, дослідження, партії, Пащенко

Коментарі

ужгородець. 2012-08-21 / 07:50:59
Жоден з тих, хто уже протирав штани у Верховній Раді і лише від того збагатився, не повинен бути у парламенті. Вибирайме туди розумних, принципових та кваліфікованих. Полковника Стратюка в парламент.

гуцул з Ясіня 2012-08-20 / 23:23:41

Хамство. Коментар видалено.Автору - попередження. Адмін

вуйко 2012-08-20 / 17:49:48
пане пащенку то ви скаж1ть народу що кл1чко то е так ставленик ф1рташа програма по розшаруванню демократичних нац1онально патр1отично1 1де11 укра1нц1в представниками син1в 1 1давидових

delta 2012-08-20 / 15:08:01
Люди ви вірите політикам? Прочитайте всі списки по Закарпатським округам .Чи багато нових облич? Чи е хто-сь з простого люду? З яких грошей фінансуеться виборча кампанія ,мабуть з тих які вкрадені у нас,крім "Удару" бо ця іде з власного жеба Кличко.Ото-ж бо включіть мозок і думайте .

песиміст 2012-08-20 / 12:48:41
Як правильно називати тих кандидатів які міняють партії як старі рукавиці:"Політичні хамелеони, політичні повії чи політичні курви"?

Марина з Місяця 2012-08-18 / 02:00:44
На мою думку, об'єктивна картина того, що побачимо на виборах. Як показує практика, подібні соціологічні дослідження та екзіт-поли демонструють досить чітку діаграму того, що відбуватиметься на дільницях. Людям набридло жити за старими технологіями, вони хочуть "освіжати" владу.

Yevhen Mitsyanka 2012-08-17 / 01:46:12
Про данe соціологічнe дослідження можна констатувати той факт що люди розсіяні, поганно проінформовані, зневірені в якісь зміни, не мають нажаль особистого конкретного бачення про вибори до BP, знають кандидадів тільки по їх прізвищах, сенсаційних популярних особистостей, не розуміють конкретної особистості, професіонала своєї справи. В тому і полягає проблема вибору, або поганного вибору.

Адмін 2012-08-16 / 22:05:30

2Роман
Так може ви і текст почитаєте, а не тільки картинки порозглядаєте? :)

Роман 2012-08-16 / 21:58:03
За що королевська отримала такий відсоток???

Роман 2012-08-16 / 20:48:23
Важко думати на 21 році незалежності, якщо в голові нічого немає.

регионал 2012-08-16 / 18:35:43
хто такий рата вси пси його облизли вид нього втекли Чучка клоун

Це я 2012-08-16 / 09:37:28
Мене дивує результат партії Королевської. Не дуже віриться, що ця дочірня партія ПР за такий короткий час могла заробити таку популярність. З чим же вона могла її заробити?

Istvan 2012-08-16 / 08:57:27
В венгерских (южных) селах ужгородского района например местные не видели ни одного сотрудника данного института, которые провели-бы там любой опрос...

ужгородець 2012-08-16 / 07:51:28
А чому не вказаний рейтинг колишнього прокурора Ужгорода - Стратюка, котрий у свій час трохи поганяв Ратушняка?

ОЛЕГ 2012-08-15 / 23:48:04
Нема ні одної нормальної партії !Як нема ні одного нормального політика такщо нема різниці за кого голосувати все одно всі будуть думати про свої кишеньі!

юра 2012-08-15 / 23:38:42
свободі як завжди занизили

антианонім 2012-08-15 / 23:38:15
До антипащенко

То, що ти написав, повна дурня і ахінея

антипащенко 2012-08-15 / 23:15:54
Питання до п.Пащенка,директора вказаного "інституту",який чомусь фінансується з облбюджету:хто заказав "музику"? Зрозуміло,що в його коментарах до "соцдосліджень" (за чиєю підказкою?)говориться про всіх,в т.ч. про представника комуністів (?!), крім представника опозиційних сил по 68 округу А.А.Сербайла.Зрозуміло,що це теж виборча технологія:ні за яких обставин не згадувати лишній раз (позитивно чи негативно - різниці майже немає), який складає реальну конкуренцію провладним чи проклановим кандидатам.Зрозуміло,що потрібно занизити показники опозиції,а дати "пересічному виборцю" дезу про "третю силу-нову опозицію". Тому намальованим цифрам можуть радіти ті,хто ще ніколи не стикався із "соціологією Пащенка".Реальну картину,яку має провладний виборчий штаб, за підсумками роботи авторитетних соціологічних служб, ніхто не оприлюднює... А чому?...

Адмін 2012-08-15 / 22:30:33
2Леонід, Ужгород

Ви можете невірити, а от анонімно і безпідставно хамити неанонімному соціологові і іншим людям - не мусите. Бо нарветеся на бан від Адміна

Леонід, Ужгород. 2012-08-15 / 22:26:31
Невже Ужгородці настільки дурні пане Пащенко, що біля 15 відсотків нашого міста готові проголосувати на неосталаніз яким на сьогодні є Партія Регіонів, тобто партія брехачів, тюряг, повних моральних потвор. яка призвела що всі товари та послуги за останні два роки зросли в 2-3 рази, за нікчем що розколола Україну та продала її жидам та москалям ???. Я особисто не вірю у такі куплені регіоналами соцопитуваття так званим соціологом Пащенком, доречі вічно сплячим як на фотографії пан соціолог Федака, якому вдома мабудь сппати не дають.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи