У Словаччині Пласт провів XV Літню школу українознавства і XVII Крайовий пластовий табір (ФОТО)

Дев‘ять незабутніх днів, присвячених річниці 100 років ПЛАСТу

У Словаччині Пласт провів XV Літню школу українознавства і XVII Крайовий пластовий табір (ФОТО)

Ще не зійшовся рік з роком і Рекреаційний осередок «Злата Ідка» недалеко Кошиць в суботу 28 липня заповнився учасниками XV Літньої школи українознавства (ЛШУ) і XVII Крайового пластового табору «КАРПАТИ 2012», організатором котрих є  Союз скаутів ПЛАСТ українсько-русинської молоді Словаччини з фінансовою підтримкою Уряду влади Словацької Республіки з програми «Культура національних меншин 2012». Більше сотні дітей з усіх куточків Пряшівщини, але і з Кошиць та Братислави, прожила 9 прекрасних днів присвячених 100-річчю (1912-2012) заснування української скаутської організації ПЛАСТ. З нагоди цього ювілею керівництво ПЛАСТу видало співаник під назвою «Любимі мелодії» з коротеньким двомовним (українсько-словацьким) нарисом з історії ПЛАСТу.

Учасниками літнього табору опікувалась булава в складі комендант табору Роман Довгович, його заступник Ксеня Рибак і члени Марія Рибак, Ольга Кутко, Маркіян Ковалик з Братислави, Олена Довгович, Аня Мартинюк з Кошиць, Міхаела Мушинка з Руської Нової Вси, Марія Мушинка та Святослав Довгович з Пряшева, Мирослав Мудрик з Гуменного, Петро Дірер з Удавського, Ґабрієл Чіпак зі Светлиць і медична охорона Марія Лаца зі Свидника. Як асистенти керівникам окремих гуртків допомагали учасники табору Івета Ігнатко зі Стриговець, Бібіяна Кнапік з Орябини, Ярослава Грінко з Гунківець, а Любомир Сабол і Юрій Мушинка з Руської Нової Вси.

Крім традиційних занять в рамках ЛШУ та ПЛАСТу, програма табору і в цьому році принесла для учасників багато чого нового. Перша несподіванка прийшла в четвертий день, коли в табір завітали члени поліції з Кошиць, які прийшли показати дітям дещо із своєї роботи. Перші приїхали члени “Pohotovostnej motorizovanej jednotky”, які наперед показали арешт злочинця на своєму колезі, а пізніше і на командантові табору Романові Довговичові, що дітям дуже сподобалося. Показали і техніку бою і свою зброю, що викликало великий інтерес головне між хлопцями. Згодом у табір прийшли і два коні та поліцайні пси. Головне пси показались, як чудові помічники при пошуку наркотик чи арешті злочинця. Дітей найбільше зацікавив маленький десятитижневий німецький вівчар Ніко, який має за собою лише декілька днів спеціальних вправ.

Крім традиційних лекцій в школі українознавства, в яких найменші новаки вчилися передусім азбуку і старші юнаки говорили про історію ПЛАСТу, учасники табору мали змогу ближче познайомитися і з Україною. В перший день місяця серпня в Золотій Ідці привітали шановних гостей – генерального консула України в Словаччині Ольгу Бенч і консулку Оксану Ліщишин, які підготували дуже цікаву гутірку, підчас якої учасники дізналися багато нового про Україну, але і самі презентували свої знання про Україну.

Цілоденна прогулянка в цьому році була також винятковою. Учасники табору поїхали в наше село Варадка Бардієвського округу, де були учасниками урочистої служби Божої в місцевому православному храмі Покрови Пресвятої Богородиці, з нагоди свята пророка Ілія, присвяченій 100-ій річниці ПЛАСТу. Святу літургію кінчав о. Петро Савчак, великий патріот нашої рідної Маковиці. Літургію своїм співом збагатив Український хор «Карпати» з Кошиць.

Після служби Божої члени хору разом з учасниками табору поклали квіти, запалили свічку і заспівали «Вічную пам'ять» на гробі батька великого прихильника ПЛАСТу і хору Карпати та довгорічного жертводавця на ПЛАСТ, «Нове життя» та дальші акції на «рідній Маковиці» Олександра Бурика з Клівленду в США. Після літургії часників урочистостей місцеві жіночки пригостили смачними домашніми тістечками.

І в цьому році в літньому таборі пройшли цікаві теренові гри і спортивні змагання, навіть відбулися і пластові олімпійські гри. Юнацтво знов безуспішно намагалось перемогти булаву у волейболі і знов обидва престижні матчі програло.

Відсвяткували і найпопулярніше таборове свято — «свято Івана Купала». Дівчата оживили «Морену», яку ввечері боронили перед хлопцями, а пізніше її разом втопили. Пускали вниз потічком звиті віночки, котрі хлопці ловили з води і з нетерпінням чекали, котру дівчину їм на цей раз призначила доля. Відбулося і традиційне перескакування попарованих через ватру. Вечір закінчено шуканням чудотворного цвіту папороті на «щастя й на долю».

Кожного року передостанній день, крім інших занять належить підготовці мистецької програми для батьків і гостей, вибору «міс» та «місака» табору, проводиться оцінка окремих змагань, порядок в кімнатах, активність окремих учасників, за що отримують різні вартісні призи, які щороку забезпечує Марійка Рибак з Братислави. Учасники зустрічі отримали і в цьому році «трічка» з емблемою ПЛАСТу. Переможцями в активності та поведінці стали: Христина Грісенько з Меджилаборець – ціна мобільний телефон та Любомир Сабол з Руської Нової Вси – ціна швейцарський годинник. День закінчено великою несподіванкою -  світловим феєрверком («огньострой»), котрий забезпечив Інж. Петро Грінко, власник рекреаційного осередку.  

Табір закінчився в неділю 5 серпня урочистим закриттям табору, на якому, крім великої кількості батьків, були присутні й офіційні гості — консул України в Словацькій республіці Юрій Колядинський, який привітав організаторів та учасників з успішним закінченням вже 17-ої літньої зустрічі, подякував сім’ї Довговичів за їхню жертвенність організувати такі зустрічі молоді, які є винятковими і дуже потрібними для виховування нашої молоді та побажав успіхів до дальшої діяльності молодіжної організації ПЛАСТ. Дальшим визначним гостем був і  представник уповноваженого Уряду влади СР для національних меншин Ласла Надя, Петро Крайняк, який у своєму виступі не таївся захопленням і висловив велике здивування щодо організації табору такого масштабу, за що щиро подякував всім керівникам літньої зустрічі. Присутні оцінили натхненими оплесками співацьке, танцювальне, декламаторське, але й артистичне мистецтво заключної мистецької програми, яку учасники табору присвятили 100-річчю заснування українського ПЛАСТу за сценарієм Святослава Довговича.

А що підготувала молодь для батьків? Найстарші юнаки – нарис-сценку про історію ПЛАСТу, наймолодший учасник табору Рішко Рибак з Братислави декламував віршик «Два півники», пісню «Два кольори» прекрасно заспівав  Крістіан Ґбур з Ряшева, пісня «Била мене мати» прозвучала у виконанні Варвари Диньо з Кошиць і Мирослави Танчак з Пчолинного, вірші Тараса Шевченка декламували Алекс Бегені з Кошиць та Діана Барна з Руської Поруби, пісню «Горіла сосна» заспівали Вероніка Кордяк з Кошиць і Тіна Мошкуряк з Пчолинного, старші і молодші юначки підготували два таночки. Віршиком Федора Лазорика «Донечка матусі» за всіх подякували батькам Юліянка Савчак з Варадки і Луція Пелак з Гутки. Під кінець програми прозвучала пісня про табір, якої слова на мелодію пісні «Смерека» придумало найстарше юнацтво і в кінці найменші новаки прочитали вірш Ізидора Воробкевича «Мово рідна, слово рідне». Співаків і співачок на акордеоні супроводив Мілан Штефаник з Орябини. Конферансьє програми – Христина Грісенько з Меджилаборець та Івета Ігнатко зі Стриговець. Під спів улюблених пісень учасників табору присутні мали змогу бачити відео проекцію з окремих днів табору.

Несподіванку підготували учасники табору голові ПЛАСТу Левку Довговичу і «тітці» Оленці Довгович, яка не могла затримати сльози при читанні подяки, в якій крім іншого прозвучали і такі слова: «Є багато таборів у яких діти співають, танцюють і разом веселяться. Але наш табір «Корпати» є чимсь визначніший. Ви тут вчите нас не забувати наших традицій, розмовляти по свойому і не ганьбитися за те, що ми русини – українці. Дуже Вам хочемо подякувати за те, що даєтe нашій молоді можливість зустрітися і прожити прекрасні моменти разом як одна велика родина. Цього року святкуємо 100 років від заснування українського ПЛАСту. І ви все підготовили так, щоб цілий табір мав святковий  характер. Дев‘ять днів була може про декотрих довга доба, але програма була так інтересна, що ми ані не встигли усвідомити собі, що наш табір вже кінчається. Ви видали зі себе багато сил і ми віримо, що Вам раз Ваша снага повернеться і будете на нас горді, коли побачите, як ми продовжуємо у тому, що Ви тут зачали.»

Зі щирими словами подяки до всіх присутніх звернулася в кінці програми Олена Довгович, яка батькам подякувала за довір’я, булаві за жертвенну виховну роботу. Батьків просила, щоб і вдома говорили з дітьми мовою наших предків і виховували в них гордість до свого. Зі словами подяки учасникам та батькам виступив і голова ПЛАСТу Левко Довгович, який закликав до єдності між русинами та українцями, тому що належимо, до одного народу. З табором діти попрощалися пластовим вітанням СКОБ – «Сильно, Красно, Обережно, Бистро», яке тричі прозвучало в честь учасників 15-ої Літньої школи українознавства та 17-ого Крайового пластового табору «Карпати 2012» та в честь їхніх батьків і в честь всіх добрих людей у світі.  

Порядком інформації кілька статистичних даних. У літній зустрічі взяло участь 14 виховників і лекторів та 101 дітей і молоді від 7 до 18 років з 8 міст: Меджилабірці – 20, Кошиці – 15, Пряшів – 7, Свидник – 3, Стропків – 1, Братислава – 1, Гуменне – 1, Воронів н/Т. – 1 та з 24 сіл: Варадка – 1, Вaагринець – 2, Видрань – 2, Габура – 3, Грегоровці – 1, Гунківці – 1, Гутка – 1, Єдлинка – 1, Красний Брід – 4, Ладомирова – 1, Новоселиця – 1, Орябина – 4, Пчолине – 4, Радвань н/Лабірцем – 1, Руська Нова Вес – 4, Руська Поруба – 1, Ряшів – 7, Стригівці – 1, Удол – 1, Улич – 5, Хотча – 1, Чертижне – 2, Чирч – 2, Шар. Щавник – 1. Учасниками опікувалися

Традиційні щирі прощання не обійшлися без сліз. Знов потекли сльози не тільки у дівчат, але і у «твердих» хлопців. Проте всі розходились у піднесеному настрої, з надією зустрітися і в майбутньому 2013 році.

Святослав Довгович


Відкриття XVII Крайового пластового табору і XV Літньої школи
українознавства „Карпати 2012“

Хорунжі з прапорами — зліва Матуш Пронер, Бібіяна Шішміш, Богдан
Довгович і Владислава Шак


Лекція української мови і читання з лекторками Оленою Довгович і
Марією Лаца

Впоряд з Маріаном Коваликом

Олімпські боги на відкритті 1-х таборових олімпійських ігор

На відкритті олімпійських ігор так як у Лондоні  Небракував ані
Мр. Бін (Петро Дірер)

Перші таборові олімпійські ігри відкрила королева Великобританії
Єлизавета (Ксеня Рибак)

Таборових ювілярів Maтуша Кумічака (12 років — другий зліва),
Михайла Волоха (8 років - третій зліва), Мaрiaнну Кордіак (10 років —
друга справа) і Aдріан Брішкар (12 років — перша справа)  вітали Марія
Рибак (перша зліва) і Олена Довгович (третя  справа)

Таборова несподіванка - поліцайти з "Pohotovostnej motorizovanej
jednotky" прийшли учасникам табору показати щось із своєї роботи,
хлопців найбільше зацікавила зброя

Першу таборову ватру запалили  найменші учасники табору - Рішко
Рибак і Данієлка Кецерова

Гостями табору були і генеральний консул України в Словацькій
республіці Ольга Бенч і консул України в Словацькій республіці Оксана
Ліщишин (в середині), які для дітей підготували цікаву гутірку про
Україну

Підчас популярної таборової гри "Збудуй хату з лободи"

Учасники табору на св. літургії в селі Варадка

Після св. літургії — учасники табору і члени Українського
народного хору “Карпати” з Кошиць перед церквою у Варадці

Покладення вінка на гріб о. Николая Бурика, батька великого
прихильника ПЛАСТу і хору “Карпати” Олекспндра Бурика, який проживає в
США

Свято Івана Купала — хлопці із своїм “Купалом”

Свято Івана Купала   - дівчата із своєю “Мореною”

Парадниці з віночками — Христина Грисенко і Владислава Шак

Міс і Містер табору - 12 "найкращих"

Знімання таборових прапорів

Прощальна спільна фотографія

Заключна програма для батьків

Заключна програма для батьків

Гості заключної програми — посередині заступник уповноваженого представника уряду для національних меншин Петро Крайняк, консул України в Словацькій республіці Юрій Колядинський і голова ПЛАСТу Левко Довгович

Емоції не можна було сховати — Олена Довгович

Пора прощання

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
11 серпня 2012р.

Теги: Пласт, українознавство, Словаччина, Довгович

Коментарі

Саша 2012-08-13 / 09:53:15
Найголовніше, сидіти із головнім "другом" українців (Петро Крайняк), який публічно заявив, що українців у Словаччині нема.

Чікі 2012-08-12 / 14:37:44

Дякуємо. Виправили. Адмін

Золотарівчанка 2012-08-11 / 20:25:21
Запитання: чи мають якесь відношення Левко Довгович,ОленаДовгович і Святослав Довгович до Василя Довговича-філософа,священика,поета,члена- кореспондента Угорської Академії Наук( уроженця с.Золотарьова на Закарпатті)?

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи