Учень чародія

Ситуація із недоприйнятим законом про основи мовної політики зависла у повітрі. Вона все більше нагадує казку про учня чарівника, який викликав стихії, котрі потім не міг вгамувати і ледь не загинув від них.

Учень чародія

Найцікавіше, що більшість статистів того політичного театру зараз зовсім не переймаються вчиненим – вони вилежуються на заморських пляжах і чекають з моря погоди. Опозиція теж попіарилася пару днів і пішла й собі на відпочинок. Може й не такий комфортний, як у владних нардепів, але теж нічого. Інтерес до розпочатої на тілі України хірургічної операції підтримують окремі громадські ентузіасти, окремі письменники і окремі журналісти

Між тим політична ситуація в Україні давно вже не була настільки невизначеною. Формально закон проголосували у двох читаннях, при цьому друге нічим не відрізнялося від першого, оскільки жодну з понад 2000 поправок так і не було розглянуто. Саме голосування було нелегітимним, оскільки присутня у парламенті сотня прихильників закону проголосувала 248 картками. Це порушення Конституції, за якою народний депутат особисто здійснює повноваження і нікому їх не делегує.  Тому В.Литвин категорично відмовився підписувати такий закон (це формальна причина, а фактично – через те, що в разі підписання він не збере голоси виборців у своєму україномовному Новоград-Волинському окрузі). Саме позиція житомирян з малої батьківщини Лесі Українки і є головним запобіжником проти вступу цього закону у дію. Змістити В.Литвина складно, бо свого часу він провів зміни до парламентського регламенту, які максимально ускладнюють його зміщення. Тому депутати розійшлися з сесії, так нічого остаточно і не вирішивши. У більшості вже були квитки на Канари-Багами, то ж усупереч відвертому блефові О.Єфремова ніхто не збирався затримуватися на годину.

Наступна сесія відкриється аж 4 вересня, коли виборча кампанія буде у самому розпалі, то ж ні про який конструктив говорити не доведеться. Найімовірніший варіант – В.Литвин домагатиметься проведення повноцінного другого читання закону з голосуванням усіх 2000 поправок. Це може розтягтися на кілька днів, а з демаршами опозиції – і на тиждень-другий. Щоправда, на 30 липня намічені передвиборні з’їзди цілого ряду парламентських партій, то ж більшість нардепів повернуться до Києва. За таких умов технічно можливе проведення позачергової сесії 31 липня. Це якщо до того часу уламають В.Литвина або ж вийдуть на якийсь компромісний варіант переголосування без розгляду усіх поправок, оскільки зрозуміло, що утримувати розпашілих депутатів цілий тиждень все одно не вдасться. Проте поле для компромісів зараз дуже обмежене. А.Яценюк узяв курс на дострокове відсторонення В.Януковича від влади. У цьому йому негласно симпатизує більшість олігархів, яких не влаштовують економічні результати останніх двох з половиною років. Цьому же з інших міркувань аплодуватиме В.Путін, про європейських лідерів вже й не кажемо. Владна команда України вже не має куди далі загострювати становище. Об’єктивно вона зацікавлена спустити  ситуацію з мовним законом на гальмах. Тому перспектива позачергової сесії зараз під великим питанням. Але у вересні – час вже для чергової, коли питання знову вирине.

Можливий крок, котрий напрошується для виходу з цього замкнутого кола – це запровадження надзвичайного стану. Зараз всі теленовини ледве не у директивному порядку починаються виключно повідомленнями про нові аварії й епідемії, то ж привід легко знайдеться. За надзвичайного стану скасовуються парламентські вибори, щодо яких і так ніхто не виявляє великого ентузіазму. На певний час це вихід, але як надовго? Не жити же цілими місяцями, а то й роками у, так би мовити, білоруських умовах? Це призведе вже до абсолютної міжнародної ізоляції України, що не влаштовує вітчизняний капітал і його не надто численних, але наявних зарубіжних партнерів.

Ще варіант – відкласти закон непідписаним у довгу шухляду, звинувативши в усьому опозицію, яка і так не схильна до жодних компромісів з владою і все активніше переводить питання у кадрову площину, вимагаючи від влади бодай якихось відставок. При відкладенні питання влада дещо втратить обличчя, але це можна подати і як крок назустріч україномовному електорату. Технічно це можливо таким чином, що ще десяток-другий депутатів відкличе свої голоси на підтримку законопроекту (поки це зробило 11 чоловік).

Третій варіант наразі видається найбільш вірогідним. Це зміна у вересні спікера (не зовсім легітимним шляхом), підписування закону ним і Президентом і введення його в дію, після чого всю країну охоплюють акції протесту і вибори відбуваються у максимально конфліктній атмосфері. Їх результати не буде визнано Європою, але схоже, що та не визнала би будь-яких результатів.

Ситуація патова. Її можна було би дещо простіше розв’язати, якби попереду не жевріли вибори. Зараз же багато чого впирається у боротьбу особистих амбіцій, вкладені в округи мільйони, необхідність захищати власний бізнес, відвертий шантаж і загальну недовіру. Є пастки, в які легше залізти, аніж вибратися з них.

 

Сергій Федака, Час Закарпаття

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
12 липня 2012р.

Теги: мова

Коментарі


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи