Ужгородська українська богословська академія звільнить приміщення “Корони”

...і переїде у нове, що знаходиться за адресою: вулиця Гойди, 4. А ПП "Коруна" відстоюватиме своє приміщення у судах. Про це сьогодні у прес-центрі “Закарпаття” заявив ректор Ужгородської української богословської академії святих Кирила та Мефодія Української Православної Церкви та Карпатського університету імені Августина Волошина архімандрит Віктор (Бедь).

Ужгородська українська богословська академія звільнить приміщення “Корони”

Зустріч із журналістами Віктор Бедь розпочав із того, що розповів про навчальний заклад. За його словами, він є унікальним і єдиним у всьому пострадянському просторі, адже дає можливість здобувати як диплом богослова, так і диплом про повну вищу освіту за кількома напрямками. Це, за словами ректора, вирішило серйозне питання, оскільки наразі дипломи церковних шкіл державою не визнаються, хоча “рівень освіти у них нерідко на голову вищий, ніж у інших освітніх закладів”.

Та прийти на прес-конференцію архімандрита змусило не бажання похвалитися закладом, який він очолює. Ректор звинувачує в неправомірних діях осіб, котрі хочуть мати  власні вигоди з приміщення, у якому зараз перебувають і університет, і академія, й роблять для цього усе можливе і навіть неможливе. Крім того, він наголошує на необ’єктивності та упередженості певних ЗМІ краю, які, на його переконання, є інструментом у руках саме цих людей. У своєму виступі Віктор Бедь неодноразово наголосив на причетності до цього питання окремих представників місцевої влади, які, мріючи прибрати до рук згадані приміщення, нехтують чинним законодавством. “У нас виникає питання, чому мирна організація, в якій навчаються не тільки діти з України, а й  з усього світу, отримують освіту богослови, філософи, юристи, психологи, фінансисти, попали під щільну опіку і наклепницьку кампанію? Особливо привернули увагу останні події, які висвітлюються занадто необ’єктивно і носять здебільшого наклепницький характер з подачі саме того сайту і депутата Івана Волошина”, — зазначив він, маючи на увазі інтернет-видання, що належить депутатові. В першу чергу, ректор УУБА-КаУ звинувачує представників міської влади на чолі з Віктором Погорєловим, якого під час останніх виборів особисто підтримав, однак вважає, що “глибоко помилився, коли це зробив”.

Віктор Бедь повідомив, що з дня свого заснування, а це січень 2002 року, навчальний заклад завжди знаходився у приміщенні на площі Театральній 5, 7. Будівля є пам’яткою місцевого значення і через це свого часу її не було приватизовано, оскільки тоді діяла заборона на приватизацію об’єктів такого типу. “Зараз вона (заборона — ред) знята і виникла ситуація, коли нині перебуваючі при владі вирішили його (приміщення — ред.) привласнити і, користуючись своїми депутатськими повноваженнями, мерськими повноваженнями, грубо порушити закон і знайти лазівку, яким чином ці приміщення забрати”, — наголосив архімандрит. Він пояснив, що право власності на будівлю належить приватному підприємству “Коруна”, яке офіційно орендує приміщення в Ужгородської міської ради. Документ, який підтверджує це право — патент на право власності, дійсний до 2047 року. У свою чергу як університет, так і академія, які очолює Віктор Бедь, перебувають у субаренді, а “ПП “Коруна” виступила освітнім партнером і люб’язно надала на пільгових умовах приміщення для того, щоб там знаходилися дані навчальні заклади”. Особливо ректор закцентував увагу присутніх на тому, що він не є власником згаданого підприємства, хоча і має до нього “певний стосунок”. До речі, Віктор Бедь відповів на постійні закиди, нібито місто не отримує особливого зиску від діяльності університету та академії. Він надав документи, котрі свідчать, що до бюджету Ужгорода від оренди приміщення щомісячно поступає понад 68 тисяч гривень. Тільки за 2011 рік загальна сума платежів до місцевого та державного бюджетів становить більше 2,5 мільйонів гривень. 

Щодо патенту на право власності, то він офіційно завірений і надає власнику виключне право на оренду згаданих приміщень. “І тільки, якщо власник патенту відмовиться від приміщень, міська рада може їх передати комусь в оренду”, —  сказав він. Так само ПП “Коруна”, як власник Патенту, відповідно до чинного законодавства, має виключне право на викуп приміщень. І тільки у разі відмови міська рада мала б право виставляти будівлю на конкурс, аукціон тощо. Тому, за словами ректора УУБА-КаУ, коли нещодавно міська рада, прийнявши рішення про виставлення на приватизацію даного об’єкта в конкурсному порядку, порушила не тільки права підприємства, але й чинне законодавство. “Для наших великих борців, які на сьогоднішній день, як я розумію, більше борються за власні інтереси, чинне законодавство України у тій частині, коли воно стосується чужих прав, як правило, не діє. І тоді та маса, яка себе називає, що вона захищає інтереси громади міста Ужгорода, — а колектив академії, університету, приватного підприємства “Коруна” також є мешканцями міста, платниками податків, виборцями — виявляється, для мера і інших, ця категорія людей не є повноцінними громадянами. Виходять якісь дуже подвійні стандарти у підході”.

Рішення виставити об’єкт на конкурс архімандрит Віктор називає незаконним, хоча  воно і було підтримано “буквально всіма депутатами міської ради, незалежно від забарвлення”. На його думку, це свідчить, що “сьогодні ми маємо такий депутатський корпус, який при вирішенні своїх особистих питань преступає через закон”. У цих діях Віктор Бедь вбачає особисту зацікавленість депутата міської ради Івана Волошина, якого називає "великим борцем за естетику в Ужгороді”. Він наголосив, що об’єктом різнопланової критики депутата підприємство “Коруна” стало невипадково. Навіть якщо брати до уваги стан фасадів історичних будівель міста,  жодне з них, крім “Корони”, не потрапило в поле зору Івана Волошина, хоча “далеко можна не йти: навіть 1-ша школа, тобто гімназія, чомусь не стала обєктом” критики. Крім того, архімандрит закцентував увагу присутніх на тому, що вболіває за збереження фасаду будівлі і спростував інформацію про те, що у приміщенні “Корони” робилося перепланування. За його словами, сьогодні всередині будівлі все є таким самим, як і у 2000-му році.

Та на сьогодні, схоже, питання вирішується. Віктор Бедь повідомив, що 1 вересня 2012 року студенти розпочнуть навчання у новому приміщенні на вулиці Гойди, 4, яке навчальний заклад придбав у приватну власність. Більше того, додатково куплено і приватизовано земельну ділянку по вулиці Ракоці. Наразі там не проводиться жодних будівельних робіт, але не виключено, що вони, при потребі і при дотриманні усіх норм, колись-таки будуть здійснені. Те ж, що останнє засідання виконкому, переступивши межу своїх повноважень, прийняло рішення, яким заборонило проводити будівництво у межах “квадрату” Ракоці- Гойди, ректор УУБА-КаУ називає неправомірним і таким, що не має юридичної сили.

“Сподіваюся, що тепер особиста персона архімандрита Віктора Бедя перестане цікавити наших правдошукачів. Що вже там буде відбуватися, то вже не моя справа. Власниками ПП “Коруна” є три фізичні особи. З ними в подальшому і будуть мати справу “великі борці” і вирішувати свої і майнові, і немайнові відносини”, — зазначив ректор.

Пропонуємо вашій увазі аудіоматеріали з прес-конференції:









 

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 травня 2012р.

Теги: Бедь,

Коментарі

Вері, що писала Миколаю 2012-05-12 / 10:55:03

Хамство і тролінг. Є факти - наводьте, нема - не забивайте стрічку коментарів. тут не помийна яма. Адмін

Православний 2012-05-11 / 23:18:45
Ужгородська українська богословська академія носить ім'я рівноапостольних Кирила і Мефодія (це можна прочитати на фасаді та вивісці). Належить академія до Української Православної Церкви на чолі із Блаженнійшим Митрополитом Володимиром. На відміну від героко-католицької семінаоії в Ужгороді, що належить римському папському престолу, що освятив і благословив фашизм у світі в 1933 - 1945 рр. (при приході фашистів до влади в Італії та Німеччині на чолі із диктаторами Мусолі та Гітлером) та благословляв (через своїх греко-католицьких кардиналів, єпископів та духовенство) масові звірства і розстріли угорськими фашистами мироного населення Закарпаття в 1939 - 1944 рр, яко проголосило свою незалежну державу - Карпатську Україну. А Православна Церква ніколи не благословляла і не виправдовувала ні фашистів, ні комуністів, ні Гітлера, ні Сталіна, ні Леніна...

Ужгородець 2012-05-11 / 23:10:24

Хамство. Вчіться спілкуватись цивілізовано. Коментар видалено. Адмін

читач 2012-05-08 / 13:43:02
Украінська Академія Московської віри, та ще імені Августина Волошина репресованого московським режимом, у голову не вкладується таке советське лицемірство.Не дивно якщо скоро проголосять Сталіна ревним греко-католиком, браття православні.

Вера 2012-05-08 / 10:56:22
2Миколай
До чого тут Балога? Він, впевнена. навіть не знає про існування "Корони"

Миколай 2012-05-08 / 09:50:12
Головний режисер та загарбник приміщень на пл. Театральній, 5,7 в місті Ужгороді (Корона) - ненажерливий Віктор Балога. В Мукачеві вже все що міг прибрати до своїх брудних рук, прибрав. Тепер черга прибрати все можливе в Ужгороді. Для цього в нього і є партія прихвостнів - єдиний центр, яка цілковито контролює ситуацію в Ужгородській міській раді (через хабарника Трикура та своїх депутатів). Продажний міський мер Віктор Погоролев тільки прислужує клану балог разом із організацією партії регіонів на чолі із ставленником Балоги - Олександром Ледидою. А владика мукачівський Федор, що посів архієрейську кафедру завдяки Балозі - мовчить, мов сліпий і глухий. І робить вигляд що нічого страшного балоговський клан не робить і академією Православної Церкви. От Вам і гармонія Церкви і безбожної балогоської влади на Закарпатті. Своїми діями щодо богословської академії Віктор Балога іще раз засвідчив, що в питання власної меркантільної вигоди йому наплювати і на Церкву, і на блаженнійшого митрополита Володимира і студентів. Все це Балога маскує і тому на перший план виставляє дурачка Івана Волошина і безвольного Віктора Погорелова.

Цікавий 2012-05-07 / 11:43:26
Який то сайт депутата Івана Волошина?

мишко бачи 2012-05-05 / 20:13:04
А шои ето за КОНТОРА ПП КОРУНА ,яка "не кует и не мелет " а "капусту" косит А во- вторых Ресторан, КОРУНА это ЖЕМЧУЖИНА ресторонного бизнеса 60-90 годов и ИММИТАТОРАМ от религии там не место.

Брат Володьо 2012-05-05 / 07:39:16
Бедь-комсомолець захищав безбожників (бо й сам такий є), Бедь-адвокат - злочинців, Бедь-депутат - злочинців більшого колібру, а Бедь-пуп замолює гріхи і безбожникам, і злочинцям. І все - за гонорар)))

Штефан 2012-05-05 / 00:37:24
Бедь будет первый МАНАХ, который полетит в космос. Этой профессии в его трудовой деятельности ещё не хватает.

копу 2012-05-04 / 18:16:11
Они оба - "сапог сапогу пара".
А сколько Манах загубил будущее тем что обзавелись корочкой от попа.
Кому нужны его юристы. это же гадюшник, лучше бы питейное заведение. пяница хоть протрезвлеет. а бедьовы птенцы никогда.
а можно бы там художественную галерею открыть или что-то вроде этого как визитную карточку города и области

коп 2012-05-04 / 18:03:10
Бедь - жулік? А Волошин - відвертий бандюган, що заробляв гроші розбоєм. Це не турбує?

Мало кабака в волошинському "весільному торті"? Треба ще один поряд, аби більше споювати людей? Це краще ніж духовна академія?

Волошин має сидіти в тюрмі, а не в міській раді

\\\\\\ 2012-05-04 / 17:43:51
Какое образование от жулика???
Схамениться, сам МАНАХ мошенник, самозванец, "доктор богословия" - короче без единого курса богословских наук.
Стыдоба и позор держать в центре города этот ВЕРТЕП.
Гнать Манаха в шею с его "университетом", КОРУНЕ прежний статус.

до з міста над Ужем 2012-05-04 / 16:30:30
умора. "Дозрів до", "окрасою міста".. це часом не з електрозаводської коменти пишуть??

йопт 2012-05-04 / 16:22:16
два чоботи пара
CONSCIENTIA MILLE TESTES

з міста над Ужем 2012-05-04 / 16:20:50
Історичне обличчя Ужгорода спотворено базаром на місці колишньої Корони. Псевдоуніверситет. Заклад Бедя не дає ні гідної освіти, ні культури. Волошин дозрів до того, що гроші треба вертати людям, хоча б у вигляді тих будівль, які вже стали окрасою міста.

михайли 2012-05-04 / 16:09:20
Треба нагнати на Волошина порчу

весільний торт 2012-05-04 / 11:51:03
Бедь не янгол, але на фоні Волошина у нього прорізаються янгольські крила

унгварський 2012-05-04 / 10:24:27
Бідне місто, в якому депутати - бандити, як Волошин. На шляху свого бандитства він пройшов крізь сльози, біль і кров багатьох людей. Тепер за ці нажиті на чужих нещастях гроші хоче скупити весь Ужгород.
Це нажите на крові і сльозах бабло не принесе щастя ні Погорєлову, ні Щадею, ні самому Волошину

444 2012-05-04 / 10:24:11
333, якщо вірити тому шо писали в ЗМІ в інтернеті то любий кинувши банк на 2 млн стане паном.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи