Віктор Шатров: «Майже 10 тисяч гривень держава недоплачує молодим матерям» (ФОТО)

130 гривень — саме стільки на місяць отримує більшість закарпатських матерів, котрі перебувають у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Та насправді, як переконують фахівці з соціальних питань, розмір виплат повинен становити від 893 до 1073 гривень.

Віктор Шатров: «Майже 10 тисяч гривень держава недоплачує молодим матерям» (ФОТО)

Зокрема, правозахисники посилаються на Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», згідно із яким допомога повинна встановлюватися в розмірі не меншому за прожитковий мінімум. Про це йшлося сьогодні у прес-центрі «Закарпаття».  Віктор Шатров, заступник голови комісії сприяння захисту прав ветеранів, інвалідів та малозахищених верств населення громадської ради при ОДА,  уточнив, що ця норма розповсюджується на застрахованих осіб, тобто тих, хто перед декретною відпусткою по догляду за дитиною був офіційно працевлаштований. Якщо жінка не працювала, то може розраховувати на 893 гривні щомісяця. «Якщо порахувати, то за три роки одна сім’я недоотримує майже 10 тисяч гривень», — зазначив Віктор Шатров і додав, що для кожної людини ця сума обчислюється індивідуально.

Чому ж так сталося, що органи праці та соціального захисту населення недоплачують кошти? Як стверджує Віктор Шатров, вся справа у тому, що представники уряду керуються іншим нормативно-правовим актом, а саме Законом «Про допомогу сім’ям з дітьми». У цьому випадку розмір виплат обраховується таким чином: сукупний дохід сім’ї ділиться на кількість членів, а отриману цифру «підтягують» до прожиткового мінімуму. 

Голова Закарпатського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Допомога дітям війни» Владислав Шатров, коментуючи дане питання, сказав: «Ми розуміємо, що в країні економічні труднощі, фінансова криза, але чому приватним банкам прощають величезні борги, а матерям, у той час, урізають допомогу?». Він зазначив, що таким чином держава економить на своїх громадянах, та запевнив, що ситуацію можна виправити. «Кожна жінка має право подати до суду і отримати назад кошти, які їй недоплатили. Щоправда, за шість останніх місяців. За наступні шість доведеться подавати повторно. Взагалі-то, молодим мамам іще пощастило, адже вони, на відміну від ветеранів війни, чорнобильців, афганців, можуть відстояти свої права і домогтися виплати допомоги», — стверджує Владислав Шатров.

Для того, аби отримати гроші, жінка повинна подати заяву в управління праці та соціального захисту населення з проханням перерахувати і відшкодувати їй суму, яку вона недоотримала. Як правило, на таке прохання приходить відмова, котра згодом і стане одним із документів у суді. Її, разом із позовною заявою та певними документами (копіями паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтва про народження дитини, трудової книжки і наказу про надання відпустки по догляду за дитиною (для застрахованих осіб), квитанцією про сплату судового збору) необхідно подати до суду. Щодо судового збору, то на сьогоднішній день він становить 32 гривні (ці гроші після суду повертаються, оскільки їх виплачує відповідач). Жінка може самотужки збирати документи, а може покластися на досвід правозахисників. Як засвідчує практика, в 99% випадків суди виносять рішення на користь одержувачів допомоги, адже керуються Конституцією України, зокрема, статтями 22 і 46, відповідно до яких обмеження існуючих прав вважається незаконним та антиконституційним.

«Особисто ми в силі надати допомогу молодим матерям, оскільки у кожному районі Закарпатської області існують консультаційні пункти, де кожен може отримати безкоштовну юридичну консультацію. Більше того, ми готові ходити інстанціями з метою збору документів і представляти інтереси людини в суді, адже у неї це займає багато часу. В нас є попередня домовленість, тому не треба платити за нотаріальну довіреність. До речі, у фінансовому плані наші послуги виходять набагато дешевше, ніж аналогічні у юристів. Ми розпочали роботу в цьому напрямку восени. На даний момент дві справи виграні.», — розповів Віктор Шатров.

Наприкінці прес-конференції учасники зазначили адресу консультаційного центру, куди можна звернутися за отриманням інформації: пл. Народна 5, кабінет № 13, тел. 3-60-31 (з 9:00 до 15:00).

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
24 січня 2012р.

Теги: виплати, матері, декрет

Коментарі

Віктор Шатров 2012-02-08 / 22:03:48
Як будете на сайті звяжіться зі мною по телефону 0958414888. Я Вам все детально поясню.

олеся 2012-02-08 / 16:03:04
Добрий день.Ясама з хуста хотила б вас запитати я вже як 2 мисяци отримую 130 грни я невдикрети(ниде непрацювала)Чи можете мени допомогти,тому що я в цих питаннях нерозбираюсь(що треба робити и чи може хтось допомогти)Дякую гарно.

Віктор Шатров 2012-02-01 / 18:50:20
Тоді надішліть на мій e-mail shatrow1@mail.ru повідомлення з номером телефону, я Вас тоді детально проконсультую і надійшлю необхідні документи.

мандаринка 2012-01-30 / 09:17:41
з Виноградівського району. с. Олешник.

Віктор Шатров 2012-01-26 / 21:31:53
Зможете. А звідки Ви?

мандаринка 2012-01-26 / 10:03:03
а якщо я не з Ужгорода я зможу до вас звернутися?

Віктор Шатров 2012-01-25 / 17:05:16
Згідно Закону України "Про виконавче провадження" примусове стягнення коштів виконавча служба має здійснити максимум протягом 6 місяців після отримання виконавчого листа. ВИконавчий лист видається через 10 робочих днів після прийняття позитивного рішення суду. Тобто реально Ви отримаєте реальні гроші максимум через 6 місяців.

молода мама 2012-01-25 / 09:21:54
скажіть буть ласка, якщо я подам заяву і суд задовільнить, коли можна отримати реальні гроші? справді є сенс цим займатися?

Алеся 2012-01-25 / 00:22:53
Молодцы! Хорошее дело делаете! А я вот родила в 2002 году и уже ничего не могу поделать, а знала бы раньше, так выходила себе помощь, а то эти нищенские копейки... сами понимаете, что это такое.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи