У закарпатців-позичальників є можливість не залишитися без даху на головою (ФОТО, АУДІО)

Власне, про це, а також про можливість чи неможливість погашення іпотечних кредитів, про “дбайливе ставлення” до населення з боку держави і про явні порушення і навіть злочини у банківській сфері говорили нещодавно у прес-центрі “Закарпаття”.

У закарпатців-позичальників є можливість не залишитися без даху на головою (ФОТО, АУДІО)

Кожний шостий українець (а це 3 мільйони людей!) має проблеми із поверненням кредитів. Багато серед них і закарпатців, які свого часу, взявши кредити, розраховували погасити їх у визначений термін. Однак настала криза, змінилося співвідношення іноземної валюти до національної і.... люди залишилися сам-на-сам із проблемою: коштів не вистачає на прожиття, а не те, що на погашення кредиту. У зв’язку з цим в суспільстві стало надзвичайно популярним слово “колектор”, адже представники цієї спеціальності професійно “вибивають” борги перед фінансовими установами, доводячи людей не тільки до відчаю, але й до відвертого зубожіння. Наголосимо, що у даному випадку йдеться про валютні кредити, адже саме зростання курсу основних валют на 60-70% і спричинило подібну ситуацію.

“В Угорщині нещодавно це питання вирішено: всі валютні кредити, виходячи із старого курсу, переведено у форинти. Це є прикладом, як держава вирішує проблеми своїх громадян, якщо вони потрапили у складне становище. Та у нашій країні ситуація — прямо протилежна. Саме тому я наводжу епіграф з першої книги Самуїла “Битва Давида з Голіафом”. Це — маленьке порівняння, адже Давид, коли вийшов на битву з Голіафом, виглядав так само, як сьогодні людина виглядає перед банківською системою, котра, на відміну від людини, є захищеною. Та все ж можна перемогти цю несправедливість”, — зазначив голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України “Ваша надія” Федір Олексюк.

На Закарпатті ситуація із позичальниками, що придбали грошові кредити в доларах, не краща. Як стверджує керівник Регіонального представництва Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» по Закарпатській області Олександр Сенчик, люди, згідно із ст. 99 КУ, повинні отримувати кредити у національній валюті, саме в тій, якою отримують заробітну плату. Та насправді цей пункт порушується. За словами фахівця, до нього звертаються багато закарпатців, які бажають вирішити ці питання, адже самотужки не впораються. Найбільше позовних заяв до суду доводиться подавати від сільських жителів, адже вони, в силу специфічних обставин, не є компетентними у цих питаннях. Щоправда, і у містах таких людей вистачає. Поясненням цьому Олександр Шандорович називає кілька факторів, основне з яких — елементарне нерозуміння положень договору підписання із банком. Більше того, певна категорія громадян навіть не читає їх! Через це люди, подавши заяви у суд, отримують відмови, адже вони навіть не можуть відповісти на питання, отримували кредити у валюті чи ні. Насправді ж, за словами Олександра Сенчика, людям, що купують автомобілі, видають гривневі кредити, оскільки автосалони не приймають валюту. “Як можна у такому випадку говорити про дотримання умов договору?”, — обурюється він. Власне, і крім того існує безліч порушень. Наприклад, нещодавно в людини відібрали хату, вже виселили, однак рішення про це навіть іще не набрало законної сили.

“Ми не ставимо питання, що взагалі не варто повертати кредити, — продовжив Федір Олексюк, — ми про інше: справедливо і можливо повернути кредит по тому курсу, яким він був до кризи. До речі, банківська система може зробити це без допомоги бюджету. Взагалі-то, банківська система може абсолютно нічого не отримати, бо при видачі валютних кредитів було вчинено злочини і такі дії, які дозволяють накласти на банки великі штрафні санкції.

Федір Олексюк пояснив, що однією із “зачіпок” є те, що жоден з українських банків не мав генеральної ліцензії, яка б дозволяла видачу валютних кредитів.”Коли утворюєтться банк, йому, згідно із законом, видають ліцензію, але вона не є валютною. Через рік діяльності банк має право отримати дозвіл на інші операції, але валютні операції там іще не значаться. Через іще півроку видається додаток, який містить відмості про валюту. Але це не генеральна ліцензія. Її почали отримувати, починаючи із серпня поточного року, про що видано відповідну постанову кабінету міністрів України. Тому, виходить, всі валютні кредити до серпня поточного року видані без дозволів, тобто із порушенням закону”, — зазначив голова Асоціації “Ваша надія”.

Крім того, як запевнив, Олександр Сенчик, навіть якби банки мали спеціальну ліцензію і, згідно з нею, мали право видавати валюту, їх все одно є за що покарати. За словами представників “Вашої надії”, працівники банків зробили злочин, що іменується вдаваним правочином, адже видаючи доларовий кредит, насправді видавали гривні.

Від подібних дій постраждали не тільки люди. Таким чином, держава недоотримала 18 млрд гривень, саме таку суму становить несплачений банками податок. “У 2008 році валютні кредити видавали за старим курсом. Коли валюта зросла на 60-80%, то ці гроші становили прибуток банків. Тобто із 125 млрд. кредитів, із яких 55% — валютні (приблизно 70 млрд.). Якщо порахувати, то виходить, що банки отримали 49 млрд. прибутку. З цих грошей вони, як і будь-яка установа, повинні сплатити податки, сума яких становить 18 млрд. гривень.  Злочин? А ми шукаємо 4-5 млрд у валютному фонді. А банки наші, крім того, що не заплатили податки, іще й взяли 125 млрд. гривень  на рефінансування. Про що йде мова? Кого треба захищати, а кого за “шкірку” брати? Ми сьогодні говоримо про те, що маємо піднімати економіку. Та ми її ніколи не піднімемо. У нас сьогодні 176 банків. У 1991 році було 5. Якщо б їх лишилося хоча 20-30, то можна було б працювати. Насамперед треба повернути платоспроможність населення. Це вигідно і банкам, і державі, і людям”, — сказав Федір Олексюк.

То ж який є вихід із ситуації, що склалася? Як вважають представники Асоціації антиколекторів та правозахисників України “Ваша надія”, необхідно вводити зміни на законодавчому рівні. А тому 1 листопада народним депутатом Юрієм Полунєєвим було подано два законопроекти. Документи мають назви: «Про заборону надання колекторських послуг щодо фізичних осіб-боржників» та «Про тимчасову відстрочку сплати платежів за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою, у зв'язку з втратою позичальником постійного місця роботи та введення мораторію на примусове виселення із житла».

Аби виправити ситуацію, дуже важливо доносити інформацію і до населення. Та, за словами Федіра Олексюка, часто це буває складно, адже багато українських ЗМІ контролюються представниками влади і банківської системи зокрема. А їм, звичайно, поширення подібної інформації не на руку. Як варіант — створення найбільшої позовної заяви у світі, яка увійде до книги рекордів Гінесу. Таким чином поширити інформацію буде набагато легше. Для того, аби приєднатися до заяви, людині-позичальнику необхідно звернутися до представників Асоціації, зробити довіреність і надати копію кредитного договору.

Закарпатцям, котрі опинилися у складному становищі, можна допомогти. Олександр Сенчик стверджує, що не залишить поза увагою жодне звернення.

 

Для зацікавлених подаємо контактну інформацію:

м.Ужгород, вул.Гагаріна, 42 (каб.403)

тел.: 050-844-44-04 (Олександр Сенчик)

11 грудня 2011р.

Теги: іпотечний кредит, борг, колектор, антиколектор, Федір Олексюк

Коментарі

Олесь 2013-08-28 / 14:07:13
антіколектор Сенчик говорить багато, щось робить,показує видимість бурної праці, а потім ховається та не відповідає на телефони, не ходить на засідання.

Інна 2013-08-15 / 01:47:54
Не переживайте Сенчик молодець. Всьо він робить добре, і рятує багато людей від аферюг.

Васильо 2012-11-14 / 22:59:25
Ваші анатиколектори явно лукавлять, Сенчик взагалі не має юридичної освіти, продавець пластикових вікон не може бути юристом та рятувати становище

Петро 2011-12-16 / 23:52:18
Аферюги мені вже рік обіцяють по курсу 5,05 перерахувати. Але окрім виплачених їм грошей, ніякого результату.

Семен 2011-12-12 / 09:15:44
о, спасибо! Распечатал для матери, у нее - аналогичная проблема.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи