Володимир Даниленко: “На сьогодні Закарпаття — духовно найсильніший регіон України” (ФОТО) (АУДІО)

Саме на цьому наголосив український письменник під час прес-конференції у прес-центрі “Закарпаття”. Читацька аудиторія знає його як автора книг “Капелюх Сікорського”, “Газелі бідного Ремзі”, “Кохання у стилі барокко”, “Лісроуб у пустелі” тощо, а також — як “батька” “Коронації слова”. Представники українського політикуму як колишнього PR-менеджера Юлії Тимошенко, автора “Політичного вертепу”, працівника PR-агенції при Кабінеті міністрів.

Володимир Даниленко: “На сьогодні Закарпаття — духовно найсильніший регіон України” (ФОТО) (АУДІО)

Представляючи пана Володимира, Василь Габор зазначив: “Перед вами — людина, яка може писати надзвичайно різними стилями письма. Саме тому мені хотілося приїхати, аби показати, наскільки різноманітними можуть бути українські письменники. До речі, Володимир — перший український літературознавець, який звернув увагу на Закарпаття”. Пояснюючи, чим саме наш край вразив українського письменника, він зазначив: “Закарпаття — єдиний регіон України, який витримав 800 років інтенсивної асиміляції і при тому зберіг свою національну ідентичність. Жоден інший регіон так довго не асимілювався і не зазнавав тиску інших держав, як Закарпаття. Кубань, яка була заселена відбірним українським військом, була асимільована Російської імперією за 300 років... Закарпаття на сьогодні — духовно найсильніший регіон України. Тому мене цей регіон завжди цікавив”. Володимир Даниленко зазначив, що, на його думку, Закарпаття сьогодні гідно репрезентують три найцікавіші сучасні письменники: у поезії — Петро Мідянка, у прозі — Мирослав Дочинець, у драматургії — Олександр Гаврош. “Ці автори подолали регіональну відокремленість і вийшли на загальнонаціональний рівень. Закарпаття залишається привабливим регіоном і потенційно цікавим, який дасть іще багато нових імен українській літературі”, — зазначив письменник.

 

Говорячи про власну творчість, Володимир Даниленко розповів про історію створення сатиричного роману “Газелі бідного Ремзі”, у якому український бюрократичний клас описується через призму сприйняття сторонньої людини — одного з кримських з ханів, котрий потрапив у наш час і у своїх листах описує і прем’єр-міністра, і чиновників. “Я розумію, що основою будь-якої держави є бюрократичний клас. Я цього класу не знав, але дуже хотів з’ясувати, що відбувається в голові у Президента, Прем’єр-міністра... У 2003 році мені запропонували працювати у PR-агенції, яку створили при кабінеті міністрів. Я влаштувався працювати аналітиком і спіч-райтером прем’єр-міністра, адже мені було важливо з’ясувати, що твориться в головах і душах цих людей. Якщо хочете знати, вони мають свій сленг, забобони і навіть релігію. Через деякий час я працював у прес-службі кабміну, і так написав “Газелі бідного Ремзі”, — розповів Володимир Даниленко. До речі, як зазначив письменник, у Кабінеті міністрів роман читали і декотрі службовці навіть впізнали себе. Більше того, кількох людей навіть було звільнено.

 

Володимир Даниленко побував на Закарпатті вперше і, хоч не довго, та разом із приятелем, вихідцем із закарпатського Шандрова (Хустський район) Василем Габором встиг ознайомитися із старовинним Ужгородом, побувати в ранковому ефірі телеканалу Тиса, зустрітися зі студентами УжНУ. “Чому ми в Ужгороді?, — продовжує розмову відомий своєю авторською серією «Приватна колекція» Василь Габор, — тому що це — моя Батьківщина, а ще тому, що тут народжуються і будуть народжуватися дуже талановиті люди. Я люблю і Львівщину, і Закарпаття надзвичайно сильно, та все ж таки бачу Закарпаття трошки по-іншому ніж люди, що живуть тут. Свої почуття я намагаюся показувати певними справами, наприклад, популяризувати закарпатських авторів”.

 

Відповідаючи на запитання про молодих закарпатських авторів, митці зазначили, що “тут народжується ціла генерація обдарованих людей, однак, справа в іншому: чи вони відбудуться, чи не загубляться і не розгублять своє обдарування, а це вже залежить виключно від них самих”. Володимир Даниленко додав, що сьогодні конкуренція у літературі дуже велика, і часто молоді автори не витримують її. За словами літературознавця, дуже багато обдарованих письменникв, які про себе добре заявили, зійшли з дистанції. А реалії на сьогодні такі, що, аби вижити бути успішним, наші автори повинні бути удвічі талановитішими за іноземних авторів.

 

На сьогодні, за переконнями письменників, пропагувати українську літературу неможливо без інституту книги, саме тому пан Володимир розробив проект “Український інститут книги” і звернувся до Анни Герман з пропозицією посприяти в його організації. Та поки що відповіді не було. Письменник сподівається, що держава все ж таки зацікавиться і підтримає проект, оскільки на сьогодні пропаганда сучасної української літератури відбувається завдяки виключно приватним зв’язкам.

Володимир Даниленко

Василь Габор

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
24 листопада 2011р.

Теги: Даниленко, письменники, книга, Габор

Коментарі

Гість 2011-12-24 / 18:20:11
Духовність закарпатьтя-доста подивити на коменти наших русинів де тілько матів, що шатрові циганці треба би вчитися,а такої брихливої злодіьоти, як у нас у всім СНГ не найти,а попи ват політикани, як сидор з січом, ват дурні почаївщики, ват бізнесмени в рясах, а монастирі розплідники содомії.

ДЮРЬО 2011-11-24 / 18:20:50

Тролінг. Коментар видалено. Адмін

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи