Український хор "Карпати" вітав виступом гостей на Днях України в Кошицях (ФОТО)

Ювілеї і річниці визначних особистостей і визначні дати нашої історії вже четвертий раз в ході програми «Днів України» в Кошицях на святковому концерті відзначив в суботу 21-го квітня 2018 р. український народний хор «Карпати» з своїми гостями.

Український хор "Карпати" вітав виступом гостей на Днях України в Кошицях (ФОТО)

Програма концерту за сценарієм Левка Довговича складалась не тільки з музичних творів, але і з відповідного супровідного тексту до окремих річниць, ювілеїв та історичних подій під гаслом «Народ, який не знає свою історію, не поважає свої традиції і своїх визначних діячів – є відсуджений на заникнення». Концерт здійснено з фінансовою підтримкою Фонду для підтримки нацменшин «Култ мінор» і в співпраці з організатором Днів України 2018 в Кошицях, громадським об’єднанням «Феман».

В програмі святкового концерту «Шануємо наші традиції та визначні особистості» крім хору «Карпати» і його солістів Світлани Мартинюк, Марії Побегової, Андрія Личка, Томаша Намешпетра, Штефана Душика, Андрія Гапштака та Йосифа Прусака виступав і Молодіжний оркестр «Музика Ювеналіс», солісти опери Державного театру Кошиці Маріян Лукач та Максим Куценко, члени кошицького пластового гуртка Емка Ногова, Барборка i Ярмілка Діньові, Катка Кундратова, Катка Планетова та Бранко Довгович і соліст Марек Мохнач з Пряшева та акордеоніст Ігор Крета. 

«Христос воскрес» - «Воістину воскрес». Цим тисячолітнім поздоровленням, яким не може похвалитися жодний інший народ, розпочали концерт модераторки вечора Людмила Ґарянська і Марія Побегова. Якраз перед двома тижнями Русини-Українці відсвяткували Воскресіння Христове за Юліянським календарем. І тому на початку концерту прозвучало «Христос воскресе» в обробці Дмитра Бортнянського. Святковий концерт вступним словом відкрив Едуард Бураш, голова об’єднання «Феман» і головний організатор Днів України в Кошицях. «Україна є нашим найближчим сусідом. Сусідам потрібно мати дружні стосунки. Україні потрібно мати нас, і нам потрібно мати Україну. Хор «Карпати» є частиною України в Кошицях вже більш як три десятки років і тому без нього і цього святкового концерту не можна собі уявити Дні України в Кошицях,» сказав Е. Бураш.

Перші твори програми, «Отче наш» Михайла Вербицького і «Достойно єсть» Дмитра Бортнянського присвячено двом великим святим мученикам, благославленому Петру Павлу Гойдичу, грекокатолицькому єпископу, який народився перед 130 роками і єпископу Василю Гопкові. Духовні твори у виконанні «Карпат» під диригуванням Світлани Мартинюк і Святослава Довговича прозвучали і з нагоди дальших ювілеїв – 235 років з дня народження філософа, поета, суспільно-культурного діяча Василя Довговича, 1150 років від ухвалення папою римським старослов’янської мови у 868 році як четвертої літургійної мови за пропозицією св. Кирила і Мефодія та 200 років від установлення Греко-католицької єпархії в Пряшеві у 1818 році.

Відзначили і 215 річницю з дня народження народного будителя Русинів-Українців Олександра Духновича. Духнович разом з дальшим визначним діячем Русинів-Українців Адольфом Добрянським був співзасновником «Матиці словацької» перед 155 роками, доказом чого є і напис кирилицею в гербі цієї організації.  Духновичу присвячено було дальшу частину програми святкового концерту, в якій прозвучала народна балада «Коли муровали білу Маковицю» у виконанні хору «Карпати» і дві відомі пісні про рідний край «Там, де Бескиди-Карпати» і «Ой, чом, чом земле моя» у виконанні Марека Мохнача з Пряшева, якого на акордеоні супроводив Ігор Крета. 

Визначною датою нашої історії в рамках програми концерту було і 90 років від заснування української скаутської організації «ПЛАСТ» на Пряшівщині. Її основоположником у 1928 році був професор греко-католицької вчительської семінарії в Пряшеві, о. Іоанн  Кизак. Комуністична система заборонила діяльність ПЛАСТу, яка була відновлена в 1991 році. Між найважливіші активності ПЛАСТу належать щорічні літні зустрічі молоді. Дотепер було зорганізовано 22 літніх таборів та 20 літніх шкіл українознавства, на яких взяло участь 2 522 дітей та молоді. Усвідомуючи, що молодь є наше майбуття, і в програмі святкового концерту не могли бракувати і члени «ПЛАСТу». Заповнений зал кошицьких «Kasární-Kulturparku» з великим натхненням прийняв улюблені таборові пісні «Отаман» і «Ой, чорна, я си чорна» у виконанні кошицького пластового гуртка та учасників літніх зустрічей. 

Український хор «Карпати», як і українці в цілому світі, кожного року відзначає дні Тараса Шевченка. Тому, в рамках відзначення визначних людей нашої історії, належало віддати честь і поету, художнику – генію українського народу Тарасу Шевченкові, якого пророчі слова є актуальними і сьогодні. І так в програмі святкового концерту прозвучали і твори на слова Т. Шевченка. Пісню «По діброві вітер виє» співали пластунки Барборка Діньова і Емка Ногова з клавірним супроводом Святослава Довговича. Тарасу Шевченку присвячено було і пісні «Їхав козак за Дунай» у виконанні хору «Карпати» та солістки Світлани Мартинюк і «Така її доля» у виконанні тріо хору «Карпати» – Світлана Мартинюк, Марія Побегова та Степан Душик. В честь «Кобзаря» прозвучала і відома пісня «Ой, зійшла зоря», в якій соло заспівували Андрій Личко та Йосиф Прусак, і пісня «На Тарасовій горі».

В другій частині концерту до «Карпат» приєднався молодіжний оркестр «Музика Ювеналіс», якого художнім керівником є Ігор Довгович, диригент опери Державного театру Кошиці. Солісти опери Маріян Лукач і Максим Куценко виконали арії „Ombra mai fu“ композитора Георга Фрідріха Гендла і арію «Фігара» з опери «Свадьба Фігара» Вольфганга Амадеа Мозарта, після яких аудиторія не шанувала оплесків. У виконанні «Карпат» і «Музики Ювеналіс» прозвучали і народні пісні «Горіла сосна», соло Марія Побегова, «На мочари сивий коню», солісти Томаш Намешпетра та Андрій Гапштак, «Мала я фраїра» і «Верховино, мати моя» з солістом Андрієм Личком. 

205 річниці з дня народження композитора Семена Гулака-Артемовського хор «Карпати» та оркестр «Музика Ювеналіс» присвятив «Молитву» з його опери «Запорожець за Дунаєм», постановку якої вперше здійснено у 1863 році, перед 155 роками в Петроградській королівській опері. Соліст Томаш Намешпетра.  

Бурхливі оплески і сильні емоційні почуття в кінці програми викликала пісня на слова Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої» у виконанні солістів опери Мар’яна Лукача та Максима Куценка за супроводу оркестру «Музика Ювеналіс». 

Концерт модераторка Людмила Гарянська закінчила словами: «Подай, Господи, організаторам і учасникам програми, вам усім у цьому залі, але й усім добрим людям на світі – щастя, здоров’я, любові та успіхів у житті a Україні мир на Многая і благая літа». 

«Молитву за народ» Миколи Лисенка у виконанні хору «Карпати» за супроводу оркестру «Музика Ювеналіс» та під диригуванням мистецького керівника хору «Карпати» Левка Довговича заповнений зал прослухав стоячи.

І на кінець оцінка одної з глядачок концерту Любиці Г. Передаємо в оригіналі:

"Veľmi pekne ďakujem za nádherný hudobný zážitok. Boli ste super. Až 3x ste ma rozplakali. Toľká neha a vrúcnosť, to iba skala nepocíti... A s orchestrom - profíci. To už hej. Držím vám palce."

Початок святкового концерту Українського хору «Карпати» і його гостей в ході програми  «Дня України в Кошицях»

Едуард Бураш, голова громадського об’єднання «Феман», яке є головним орнанізатором «Днів України в Кошицях», привітав на початку святкового концерту хору «Карпати» та його гостей всіх присутніх в заповненому залі

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Модераторки концерту Людмила Гарянська (вліво) і Марія Побегова

Співають «Карпати», диригує Світлана Мартинюк

В програмі концерту з великим успіхом виступили і пластуни – зліва Барборка Діньова, Емка Ногова, Бранко Довгович, Катка Кундратова, Ярмілка Діньова та Катка Планетова

Співають «Карпати», диригує Святослав Довгович

Співає Марек Мохнач з Пряшева, якого на акордеоні супроводить Ігор Крета

«По діброві вітер виє», співають пластунки Барборка Діньова і Емка Ногова

«Їхав козак за Дунай» у виконанні хору «Карпати» та солістки Світлани Мартинюк, диригує Левко Довгович

«Така її доля» у виконанні тріо хору «Карпати» – Світлана Мартинюк, Марія Побегова та Степан Душик

«Ой, зійшла зоря», соліст Андрій Личко

«Ой, зійшла зоря», соліст Йосиф Прусак (вліво)

Заповнений зал «Kasární-Kulturparku» в Кошицях

Соліст опери Державного театру Кошиці Максим Куценко

Соліст опери Державного театру Кошиці Маріян Лукач

«На мочари сивий коню не паси», соло співають Томаш Намешпетра та Андрій Гапштак

Співають «Карпати», грає «Музика Ювеналіс», диригує Ігор Довгович

«Верховино, мати моя», соліст Андрій Личко

«Молитва» з опери «Запорожець за Дунаєм», соліст Томаш Намешпетра

«Молитва» з опери «Запорожець за Дунаєм», соліст Томаш Намешпетра

«Думи мої, думи мої» у виконанні солістів опери Маріяна Лукача та Максима Куценка

«Молитва за народ», співають «Карпати», грає «Музика Ювеналіс», диригує Левко Довгович

Художній керівник хору «Карпати» і автор сценарія святкового концерту Левко Довгович

 

Святослав Довгович

Фото Мирослава Вацули

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 квітня 2018р.

Теги: хор, Карпати, виступ, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи