Хор "Карпати" в Кошицях приносив радісну новину (ФОТО)

Свята Різдва Христового в місті Кошиці за Грегоріянським і Юліянським календарем вже не можна собі уявити без заходів українського народного хору «Карпати».

Хор "Карпати" в Кошицях приносив радісну новину (ФОТО)

Свята Різдва Христового в місті Кошиці за Грегоріянським і Юліянським календарем вже не можна собі уявити без заходів Українського народного хору «Карпати». Вже в суботу 16-го грудня 2017 р., в кошицьку Історичну ратушу, глядачами заповнену  до останнього місця, «Карпати» з гостями своїм концертом принесли радісну новину. А в суботу 6-го січня 2018 року «Карпати» вже сімнадцяитй раз зустрілися з своїми приятелями і прихильниками на «Святому вечорі з Карпатими». 

Концерт Українського народного хору «Карпати» та його гостей під назвою «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях» є вже одинадцять років підряд однією з найбільш визначних подій в часі очікування найкращого свята року Рождества Христового в Кошицяхю І в цбому році його організовано під захистом мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго та з фінансовою підтримкою Уряду Словацької республіки з програми «Культура національних меншин 2017».   

В останню суботу перед Різдвом за грегоріянським календарем, 16-го грудня 2017 р., в кошицьку Історичну ратушу, глядачами заповнену  до останнього місця, «Карпати» з гостями своїм концертом принесли радісну новину. Головним організатором концерту був Український народний хор «Карпати» та Молодіжна організація «ПЛАСТ». Понад 450 глядачів перенеслося у різдвяну атмосферу, яку підготували для них митці чотирьох національностей – русинсько-української, чеської, словацької і частково і угорської. 

Концерт започатковано звучанням дзвонів та колядкою «В Віфлеємі новина» у виконанні хору «Карпати» та публіки. Концерт вже традиційно відкрив хор «Карпати», у виконанні якого  прозвучало кілька українських колядок разом з традиційним, вже тисячолітнім поздоровленням нашого народу «Христос раждається», яким не може похвалитись жодний інший народ. Диригували мистецький кeрівник хору «Карпати» Левко Довгович і хормейстери Світлана Мартинюк і Святослав Довгович. 

Незабутнє віншування і колядки із собою принесли і талановитий 9 –ти літній скрипаль Ніколас Корманик з Великого Шаріша з 5-річною сестричкою Юлією, яким на сцені своїм співом допомагала і мамка Моніка. «Корманикові, корені яких є в нашому селі Орябина, є прикладом того, що наші традиції для майбутніх поколінь збережемо тільки у тому випадку, коли таких родичів буде чим більше», дякувала батькам  малих митців головна організаторка концерту Олена Довгович. 

І в цьому році різдвяні вітання зі Спишського регіону з села Жакарівці вперше разом з онуком Бранком, принесла солістка хору «Карпати» Марія Побегова, яких на акордеоні супроводив Ярослав Дирга. Після них прозвучали колядки у виконанні фольклорної групи «Шачанка» з міської частини Кошиці-Шаца. 

Угорську національну меншину в цьому році репрезентувало тріо солістів хору «Карпати» у незвичному складі: Штефан Душик – угорець, Марія Побегова – словачка та Світлана Мартинюк – українка, які бездоганно виконали колядку угорською мовою. На клавірі супроводив Святослав Довгович.  

Традиційним гостем різдвяного концерту нацменшин був і Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях під керівництвом голови Чеської спілки д-р Дагмар Такачової. Чеський жіночий хор в цьому році підготував свою прекрасну програму за супроводу оркестру, склад якого творили студенти кошицької консерваторії. Заспівував соліст Державного театру опери й балету міста Кошиці Маріан Лукач, диригував Ян Дрієтомський.

Подібно до сім’ї Корманикових великий успіх у публіки мало і тріо «Лабірські Бетяре» у складі Роланд Губа і браття Петро і Денис Зятикові. Крім віншувангня і колядок з регіону Міжлаборець, прозвучала і пісня «Ламав я калину», з якою браття Зятикові в цьому році стали лауреатами фестивалю «Маковицька струна» в Бардієві. З таким успіхом їх привітала Олена Довгович і подякувала їм за довгорічну активну участь у літніх таборах ПЛАСТу. 

Остання частина концерту знов належала Українському народному хору «Карпати». В самому кінці вже на сцені представилися всі виступаючі і прозвучала відома в цілому світі різдвяна пісня «Тиха ніч» насамперед  українською, потім чеською і на кінець цілий зал співав її на словацькій мові. І в цьому році організатори концерту підготували для кожного з понад 450 глядачів символічний різдвяний подаруночок і при відході з концерту пригостили їх келишком «Карпатського пунчу». За символічні подарунки та «Карпатський пунч» щира подяка належить довгорічним спонсорам Марії Ольшавській, Петру Грінкові та подружжю Господарьових.  Програму концерту і з віншуваннями модерували Марія Побегова та Людмила Гарянська. 

Про те, що програма «Кошицького Різдва» вже не мислима без різдвяних концертів, які організує Український хор «Карпати» разом з ПЛАСТ-ом, свідчить не лише участь багато численної публіки, але й оцінка концерту бурхливим «standing ovations».

В суботу 6 січня 2018 року Український народний хор «Карпати» святковим тропарем «Рождество твоє Христе Боже наш», котрий сотні років співають в наших церквах під час Різдвяних свят, вже сімнадцятий раз привітав своїх прихильників і гостей на традиційній зустрічі «Святий вечір з «Карпатами», щоб разом відсвяткувати Різдво Христове за Юліанським календарем. "На столі — свята вечеря. Вся родина — за столом. Відчиняє ангел двері позолоченим крилом. Благу вість нам сповіщає про народження Христа. В хаті свято розцвітає, гріє душу доброта. Пахне сіном і кутею. Сяє зірка. Сніг скрипить. І колядка над землею з білим ангелом летить.... Поезія Святого вечора є справді сильна. І цю неповторну, духовну атмосферу відчувають не лише ті, для яких цей праздник є в першу чергу церковним святом, але й всі інші, які його відносять до прекрасних традицій нашого народу. Тож пориньмо разом у цю атмосферу для багатьох з нас найкращого свята року. Повернімся в минуле, може у дитинство у рідному селі чи містечку, коли надворі під ногами справді скрипів сніг, звучали колядки, а в серці кожного перебувала велика радість" такими словами відкрила зустріч коло багатого щедровечірнього столу модераторка Людмила Гарянська.

І в цьому році присутній був і мер міста Кошиці Ріхард Раші, який Різдво Христове за Юліянським календарем відзначає не тільки із своєю тещею та щорічно і з «Карпатами». Між гостями були і староста міської частини Кошиці-Захід Ян Якубов з дружиною, довгорічні спонсори хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ» Петро Грінко з дружиною, голова Регіональної ради СРУСР в Кошицях Йосиф Воок та редактори національних передач словацького радіо і телебачення Людмила Гарянська з оператором Ладиславом Чікім і дальші прихильники та запрошені гості хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ». На багатому столі не забракло традиційних різдвяних страп, які підготуапли члени хору «Карпати» та і мачанка прихилтника хору Степана Чабали. Хор «Карпати» для всіх підготував коротеньку програму колядок і віншувань тa невеличкий різдвяний подарунок.

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» розпочав хор «Карпати» колядкою В Віфлеємі новина»

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - співають «Карпати», диригує Левко Довгович 

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - головна організаторка концерту Олена Довгович (вліво) дякує наймолодшим виконавцям Юлії та Ніколасові Корманиковим і їхній мамі Моніці (вправо)

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - співає фольклорна група «Шачанка»

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - співають «Лабірські бетяре»

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - угорську колядку виконує тріо хлру «Карпати», зліва Світлана Мартинюк, Марія Побегова та Штефан Душик

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - співає Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях за супроводу оркестру студентів кошицької консерваторії

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - спільне виконання найвідомішої у світі колядки «Тиха ніч»

Концерт «Різдвяні традиції нацменшин в Кошицях 2017» - пригощання «Карпатським пунчем»

«Святий вечір з Карпатами 2018» - тост мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго (третій справа)

«Святий вечір з Карпатами 2018»  

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 січня 2018р.

Теги: хор, Карпати, новина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи