"Маковицька струна" у Бардієві та Пряшеві підготувала глядачам щедру пісенну гостину (ФОТО)

У суботу, 25 листопада 2017 р., в Бардієві (спортивний зал «Мир») і в неділю, 26 листопада, в Пряшеві (велика сцена Театру ім. Й. Заборського) відбувся 45 огляд народних пісень «Маковицька струна» - концерт переможців регіональних конкурсів під назвою «На гостині» (сценарист Івета Світок, режисер Петро Беґені, конферансьє Степан Гій, музична підготовка Віктора Гащака, сценограф Ладислав Цупер).

"Маковицька струна" у Бардієві та Пряшеві підготувала глядачам щедру пісенну гостину (ФОТО)

Організований Союзом русинів-українців Словацької Республіки, містом Бардієвом, Пряшівським самоврядним краєм і дальшими співорганізаторами огляд народних пісень вже зайняв постійне місце в календарі культурних акцій  Східної Словаччини.

За сценічну реалізацію пісенного свята взялася група ентузіастів під керівництвом голови організаційного комітету Павла Боґдана. Бардіївським  і пряшівським концертами завершилась цілорічна праця з молоддю і дорослими, які люблять народну пісню і хочуть нести її славу в подальші роки.

З близько двох сотень  співаків, які змагались в семи регіональних конкурсах в Пряшівському і Кошицькому краях, в огляді в Бардієві і Пряшеві (у Пряшеві повтор огляду проводиться від 2006 року) виступили 44 співаки, які  змагались у соло, дуо  і тріо і виконали 32 народні пісні – любовні, ліричні, жартівливі, побутові. Зростає кількість балад. Поруч з ними займають своє місце також колискові пісні. Для прикладу, Домініка Шутякова з Олшов’ян заспівала відому українську колискову пісню «Ой ходить сон коло вікон», текст якої первісно появився друком у Будапешті ще  в далекому 1837 році в «Русальці Дністровій» заслугою Маркіяна Шашкевича, Якова  Головацького та Івана Вагилевича.

Сценарист Івета Світок з відповідним прологом і епілогом розподілила програмну Гостину  відповідно до семи регіонів – Бардіїв, Свидник, Гуменне, Кошиці, Списька Нова Весь, Пряшів, Стара Любовня. На гостинному сімейному столі всі необхідні реквізити – хліб, сіль, ще й горілка для гостей. «На гостині-м была, // палінку-м не пила, // они не давали, // а я не просила. // Они не давали, // бо ганьби не мали, // а я не просила, // бо їм ся ганьбила. // Уж зьме выспівали // дев’ядесять дев’ять, // уж лем єдна до ста, // най заспівать хто зна», - співається в народній пісні. 

Всі презентовані на огляді пісні пройшли  відповідними музичними обробками музикантів-спеціалістів для Оркестру народних інструментів  під диригуванням Юліуса Селчана (народні пісні обробили Юліус Селчан, старший, Юліус Селчан, молодший  і  Мілош Веверка).

Народнопісенний регіон співпадає з   нашими «етнічними межами» і водночас все частіше виходить  поза ці межі, що явно засвідчує популярність русько-української пісні у Словаччині, в тому числі з тематикою степової України і козаччини.  Пісенний масив  був представлений  співаками з таких сіл і міст, як Гажлин, Ортутова, Біловежа, Кожани, Ряшів, Бзяне, Папин,  Збудська Біла, Зубне, Радвань-на-Лабірці, Меджилабірці, Олшовани, Іновець, Сечівці, Нижня Камениця, Нижні Репаші, Спиське Подградє, Словінки, Германівці, Баєрівці, Миклушівці, Сабинів, Вишня Шебастова,  Удол, Малий Липник, Чирч, Стара Любовня.

Концерти в Бардієві і Пряшеві проходили перед заповненими залами.  В Бардієві відбулися два концерти – о 15 і 19 год. Від імені головного організатора співаків і гостей привітав голова Центральної ради  СРУСР Петро Сокол, в тому числі приматора міста Бардієва, депутата Пряшівського самоврядного краю  Бориса Ганущака,  депутата Пряшівського самоврядного краю Петра Сокола, предносту Окружного уряду в Бардієві Мирослава Буйду, директора СНМ - Музею української культури у Свиднику Ярослава Джоґаника, делегацію Союзу русинів українців Сербії на чолі з Деяном Бобалем, делегацію Об’єднання лемків у Польщі, очолену Василем Шлянтою,  делегацію управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації на чолі з Оксаною Гуранич (Ужгород).

«Маковицька струна» наближає народну пісню материкової України на теренах Пряшівщини, що знайшло відповідне втілення  на сцені пісенного огляду.

Журі конкурсу  - Яна Любимова, Віктор Гащак та Варфоломій Сотак   - мало на цей раз дуже складне завдання вибрати з-поміж  чотирьох тріо, восьми  дуетів і двадцяти  солістів кращих виконавців і лауреатів.  Лауреатами стали: тріо - Рената Кантулякова (Сечівці), Блажена Шутякова (Олшовани), Славка Феркова (Нижня Камениця) за українську пісню «Ой у полі верба»,  дует з Меджилаборець - Петро Зятик, Денис Зятик за виконання української пісні «Ламав я калину», яка завоювала серця глядачів, а в соло – співак Ян Матта з села Бзяне (оф. Bžany) за виконання балади «Тота наша біда».  

Гостем програми в Бардієві і Пряшеві була лауреатка всеукраїнських і міжнародних конкурсів Дарина Степанюк з села Порошково Перечинського району Закарпатської області України, яка заспівала колискові і жартівливі українські народні пісні. На завершення концерту в Бардієві і Пряшеві  виступили також лауреати попередніх оглядів народних пісень «Маковицька струна» Роланд Ґуба (Меджилабірці)  Галина Мивканич (Свидник), а в Пряшеві і Степан Штець (Кошиці).

            *  *  *

Пісенний огляд наступного дня продовжився гала-концертом  в Пряшеві на великій сцені  Театру ім. Йонаша Заборського (у залі 651 місце для глядачів, конферансьє - Галина Мивканич і Павло Боґдан).

Павло Боґдан серед гостей привітав предносту Окружного уряду в Пряшеві Еміла Хлапечка, делегацію працівників культури Закарпатської області України, голову громадського об’єднання «Мельпомена» Любов Оленчук (Ужгород) та інших гостей.

Народна пісня в сучасному є одним з найвиразніших виявів присутності русько-українського етносу в Словаччині і презентації його національної культури.  Івета Світок в сценарії програми правом акцентує неперевершену  істину людського буття: «Світ володіє величезними скарбами і коштовностями, які створив людський талант і розум. І родина – то скарб, який містить в собі високі піднесені людські почуття та інші благородні властивості. Це художній твір, зліплений з дрібних камінців радості, суєти, погоди, неспокою, радості з дітей і успіхів чи невдач. І якраз в таких життєвих обставинах  зовсім природно виникали народні пісні, виростали прямо з сердець і співаються й досі. Співають їх діти, співають їх і цілі родини – чи гарні уповільнені колискові пісні над дитиною чи прекрасні весільні пісні, які несуться з верха на верх і озиваються прекрасним відлунням.  В піснях відображаються і моральні  риси  родини, в них віддзеркалюється людський біль чи щастя. Пісня супроводить нас від колиски аж до гробу. Тому спробуймо, щоб пісні любові, ніжності і пошани звучали у нашому домі, до якого всі радо будуть повертатися і в майбутньому». 

Поруч з лауреатами попередніх оглядів як гість пряшівського гала-концерту з великим успіхом виступив фольклорний гурт «Хустяни» з Хуста Закарпатської області України.

Основоположник огляду народних пісень «Маковицька струна» Андрій Каршко ((13.12.1938 – 28.7.2008), який з дальшими ентузіастами стояв при колисці  пісенного огляду,  вірив, що «Маковицька струна» діждеться свого сторіччя. Його слова з фольклорного неба нині звернені  до любителів  народної пісні – любити пісню, берегти рідне слово і рідну культуру. У таке  далеке сторіччя не хочеться заглядати, але безперечним фактом є те, що на співацьку сцену приходять діти, молодь, приходять все нові і нові свіжі сили. А в цьому запорука її майбутнього.

Було б ідеально, якби своє 50-річчя  «Маковицька струна» зустріла репрезентативним музичним альбомом, який би містив вибір кращих пісень і виконавців і  який би  і на сторіччя «Маковицької струни» засвідчив, що у Словаччині  жили русини-українці, які співали  і творили пісні.

Мирослав Ілюк. Фото Ладислава Цупера та автора

Вже вдруге брати Денис  і Петро Зятик з Меджилаборець стали лауреатами в дуо співі і здобули приз глядача

Вдруге лауреатом стало тріо: Рената Кантулякова, Блажена Шутякова, Слава Феркова

Лауреатом в соло співі став Ян Матта з  села Бзяне

Гість  45 огляду народних пісень «Маковицька струна» -  Дарина Степанюк

На гала-концерті в Пряшеві

Фольклорний гурт «Хустяни» з Хуста

Частина глядачів в Пряшеві

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
29 листопада 2017р.

Теги: Макоицька струна, Пряшів, Бардіїв, фольклор

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи