Пряшівський "Пульс" представив прем'єру вистави про шахтарство в русько-українських селах східної Словаччини (ФОТО)

12 травня у великому залі пряшівського Театру ім. Йонаша Заборського, заповненому до останнього місця (500 крісел) відбулася прем’єра нової програми Піддуклянського умелецького народного субору (Пульс) „Крокували під нами“ – „Kráčali pod nami“ (директор Юрай Швантнер, режисер та хореограф Віліям Микула, музика Антон Коня, керівник хору Мілош Рамазеттер). Повністю випроданою була і друга прем’єра програми 14 травня.

Пряшівський "Пульс" представив прем'єру вистави про шахтарство в русько-українських селах східної Словаччини (ФОТО)

Йдеться про надзвичайно успішний концерт, побудований на майже невідомій темі – шахтарстві в русько-українських селах східної Словаччини. В центрі програми – автентичний фольклор села Порач окр. Спіська Нова Весь та інших руських сіл: Словінки, Гельцманівці, Завадка, Тихий Потік та Койшов. 

Нагадаємо, що перша згадка про Порач походить з 1277 року, причому первісними його жителями були русини православної („руської“) релігії; після Ужгородської унії 1646 року – греко-католицької. Свою мову (хоч значно пословачену) та греко-католицьку релігію вони зберегли по сей день. Наперекір економічній кризі шахтарство у Порачі (добування мідяної руди) збереглося по сей день. Крім шахтарства порачани завжди займалися ще й сільським господарством, лісорубством, вівчарством та „фурманкою“.

Концерт „Крокували під нами“ розпочинається „Шахтарським отченашем“ (церковнослов’янською мовою), у виконанні співацької групи ансамблю, в якому є і такі слова: „Поможи нам, Боже, руду находити і в здоров’ї на землю ся вернути!“.

Далі слідувало „фарання“ – спускання шахтарів у підземелля і їх інтенсивна праця при здобуванні мідяної руди (танцювальна  група чоловіків). Тут головними реквізитами були шахтарські молотки та долота, які одночасно виконували  й функцію ударних музичних інструментів.

Шахтарськими звичаями, піснями і танцями представлено й побут шахтарів у домашньому середовищі (над землею). Це – хороводи і „колеса“, шахтарський „бал“, „двигання колиби“ тощо. 

Шахта не могла обійтися без дерева, тому автори залучили у програму сцену стинання дерев і їх обробку. 

У концерті виступають і міфічні істоти: підземні духи, карлики („пермоники‟) тощо. Важливу роль у програмі грає дерев’яна „клопачка‟, якою скликували робітників на спуск у шахту. На шахті частими були нещасливі випадки, що спричиняли смерть шахтарів. І цю тему майстерно відображено сценою похорону шахтаря із застосуванням оригінального церковного похорону, похоронних пісень та голосінь („йойканя‟).

Програма закінчується „Шахтарською оферою –  урочистою літургією зі священником, після якої слідувало веселе гуляння на сільському майдані, а насамкінець могутній хорал „Многая і благая літа‟ усім учасникам цього дійства.

Концерт мав неймовірну градацію й динаміку – гармонійне поєднання пісні (переважно балад), танцю і музики. Все – на високому професійному рівні, причому у програмі не було жодного чужого елемента. Все виходило із місцевих традицій, однак у високій мірі художньої стилізації.

Нинішній „Пульс‟ нав’язує на славні традиції Піддуклянського українського народного ансамблю, заснованого 1955 року з метою „зберігання й сценічно зображування вокально-музичного та танцювального мистецтва русинів-українців Словаччини‟. До 1990 року у цьому понад сточленному колективі переважали аматори, закохані у фольклор та народні традиції. Вони під керівництвом  досвідчених професіоналів прославили місцевий фольклор (та загальноукраїнський фольклор) не лише в рідному краї, але й далеко за його межами: у країнах т. зв. „соціалістичного блоку‟ включно України, але й Західної Європи, Америки та Канади. 

Нинішній склад „Пульсу‟ нараховує п’ятдесят членів, причому високими професіоналами є не лише керівники, але й члени балету, хору та оркестра. Виходячи з автентичного фольклору даного регіону вони (на відміну від своїх попередників та сучасних самодіяльних колективів) не намагаються „понизитися‟ до народних традицій, а розвивають їх на високому професійному рівні. Публіка їх розуміє і кожен виступ нагороджує бурхливими оплесками. 

Наприкінці двох прем’єр програми „Крокували під нами‟ публіка бурхливими оплесками стоячи по чотири рази викликала виступаючих на сцену, вимагаючи нових і нових додатків. Я вірю що такими успішними будуть і репризи цієї чудової програми не лише у містах і селах Словаччини, але й за межами нашої країни. Дуже хотілось би, аби цей оригінальний ансамбль показав своє мистецтво і на сусідньому Закарпатті.

Обкладинка бюлетеня

Шахтарі перед спуском у шахту

Заготовка дерева для шахти

Шахтарський хоровод

Танець „овечок“

Розваги карликів з шахтарями під землею

Вітайте, шахтарики на твердій землі

Заключна сцена

Микола Мушинка, Фото - Мілан Крістек

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
16 травня 2017р.

Теги: вистава, Пульс, шахтарство, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи