Великим заключним гала-концертом завершилися "Дні України в Кошицях" (ФОТО)

У четвер, 27 квітня заключним гала-концертом у Кошицях закінчився третій річник заходу «Дні України в Кошицях – 2017», які розпочалися 19 квітня.

Великим заключним гала-концертом завершилися "Дні України в Кошицях" (ФОТО)

Головним організатором заходу було громадського об'єднання «ФЕМАН» під керівництвом Едуарда Бураша, під патронатом очільника Кошиць Ріхарда Раші. "Дні України в Кошицях" поєднали п’ятнадцять акцій: бесіди та конференції про сучасну ситуацію в Україні, художні виставки, концерти українських колективів з України, спортивні змагання, модні огляди, кулінарія, туристика тощо. Головною акцією був «Словацький український форум» (25-28 квітня), спрямований на поглиблення взаємної співпраці між нашими країнами на ділянці економіки, культури, туризму тощо. 

Однією з визначних акцій «Днів» на ділянці культури був також уже третій річник концерту-академії хору «Карпати» в рамках «Днів України» (диригент Левко Довгович та Світлана Мартинюк, фортепіано Святослав Довгович) під назвою «Шануймо наші традиції та визначних діячів нашої історії», про який хотілось би розповісти детальніше. Офіційними гостями концерту були мер міста Кошиці Ріхард Раші, його заступники Рената Ленартова та Мартин Петрушко, староста міської частини Кошиці-Захід Ян Якубов з дружиною, академік Микола Мушинка з дружиною та голова Регіональний Ради СРУСР в Кошицях Йосип Воок.

Організатором концерту був Український хор «Карпати» у співпраці з Регіональною радою Союзу русинів-українців у Кошицях і проходив під захистом пріматора Кошиць Ріхарда Раші. Концерт розпочався вступним привітанням мера міста Кошиці Ріхарда Раші, Едуарда Бураша та великодньою піснею «Христос воскрес» (перед тижнем весь християнський світ відсвяткував Великдень).

Першим визначним ювіляром був греко-католицький священик, науковець, публіцист, редактор релігійних часописів, організатор Пласту та автор понад пів сотні книжкових публікацій  Степан Пап (1917-1989), який народився на Закарпатті, жив і помер в Кошицях. «Карпати» вшанували його літургійною піснею „Свят, свят, свят“ композитора Дмитра Бортнянського.

Другим ювіляром був політик, публіцист та громадський діяч Адольф Добрянський (1817-1901) народжений в с. Чертіжне Меджилабірського окр. і похований там же. Учасники концерту довідались що він був депутатом Угорського парламенту, в якому захищав права усіх національностей Угорщини, головним чином, русинів та словаків. Був засновником та членом комітету Матиці словацької тощо. «Карпати» віддали честь Добрянському піснею Євгена Сухоня «Aká si mi krásna». Із рідної Пряшівщини добірки народних пісень своєму землякові присвятили: тріо «Лабірські бетяре» – недавні лауреати „Маковицької струни“ та фольклорна група „Поляна“ з Кошиць. Із далекого Харкова ювілей Добрянського привітав провідний співак України, переможець кількох міжнародних конкурсів Андранік Алексянян. 

Третім ювіляром був режисер, історик та педагог  Юрій Августин Шерегій (1907-1990) уродженець Закарпаття  (де його іменем та іменем його брата Євгена названо Музично-драматичний театр в Ужгороді), який більшу половину надзвичайно активного, творчого життя прожив у Словаччині (Пряшів, Кошиці, Братиславі). „Карпати“ разом, з оркестром «Musika Iuvenalis» (керівник Ігор Довгович) та солістами Державного театру в Кошицях Максимом Куценком вшанували Ю. Шерегія піснями з репертуару його творів та арією із опери «Весілля Фіґаро» - соліст Маріан Лукач. У святкуванні 110-річчя з дня народження батька брав участь і його син Йосиф Шерегій із Братислави.

«Дні України» в Кошицях не могли обійтися без вшанування ювілею (хоч і не круглого) генія України Тараса Шевченка. На концерті прозвучали пісні на його вірші  «Заповіт», «Така її доля», у виконанні тріа хору «Карпати» Світлани Мартинюк, Марії Побега та Штефана Душика й «Зоре моя вечірняя» у виконанні Максима Куценка в його супроводі гри на бандурі та пісня літературного походження «На Таросовій горі»“ у виконанні хору «Карпати». 

Концерт у великому залі «Касарнє-культурпарк», заповненому до останнього місця (частині глядачів довелось стояти) проходив на високому художньому рівні, про що свідчили бурхливі оплески після кожного номера. Головну заслугу на його успіху має сім’я  Довговичів (Левко, його дружина Олена та сини Ігор і Святослав), але й модератори Людмила Ґарянська та Марія Побегова, які зуміли об’єднати виступи в одне ціле.

Після концерту відбувся фуршет, на якому члени «Карпат» вгостили виступаючих і глядачів великодньою «свячениною» (паскою, шинкою, ковбаскою, сиром, яєчками) але й борщем та голубками – типовими українськими стравами.

Концерт-академію присвячено було визначним особистостям і діячам Русинів-Українців Словаччини і Закарпаття і генію українського народу, великому кобзарю Тарасу Шевченку

Стіл з великоднім кошиком – привітання публіки перед концертом

Художній керівник Українського народного хору «Карпати» Левко Довгович вітає перед концертом мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго.

Почесні гості в публіці – зліва староста Міської частини Кошиці-Захід Ян Якубов з дружиною.

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Концерт відкрили мер міста Ріхард Раші (вправо) та  Едуард Бураш, голова об’єднання «Феман», яке вже третій рік організує «Дні України» в Кошицях.

Модератори вечора Людмила Ґарянська (вліво) та Марія Побегова.

Частина публіки. Перший ряд справа: Едуард Бураш, головний організатор «Днів України» та академік Микола Мушинка з дружиною

Супровід на фортепіано Святослав Довгович

Співацька група «Лабірські бетяре»  - зліва у складі Денис Зятик, Роланд Губа та Петро Зятик.

Співає  чоловіча співацька група «Поляна», керівник та акордеон Ярослав Дирга.

Натхнена публіка концерту

Співає спеціальний гість концерту Андранік Алєксанян з українського Харкова, бронзовий призер конкурсу Євробаченна 2009, нагороджений Президентом України званням «Зірка України» і виголошений за «Людину 2012 року» в Україні.

Співає тріо хору «Карпати» у складі зліва Марія Побегова, Світлана Мартинюк та Штефан Душик.

Пісню «Зоре моє вечірняя» на слова Тараса Шевченка виконує бандурист і соліст Державного театру Кошиці Максим Куценко.

Соліст Державного театру Кошиці Максим Куценко виконує пісню Івана з оперети «Золотий меч» братів Юрія і Євгена Шерегіїв.

«Верховино, мати моя» у виконанні соліста хору «Карпати» Андрія Личка

Співають «Карпати», грає «Музика Ювеналіс», диригує Ігор Довгович.

«Молитва» з опери «Запорожець за Дунаєм» у виконанні солістa хору «Карпати» Томаша Намешпетра.

Арія «Фігара» з опери «Весілля Фігара» у виконанні соліста Державного театру Кошиці Мар’яна Лукача.

«Карпати» дякують.

Подякування Левка Довговича

Левко Довгович передає букет квітів заступнику мера міста Кошиці Ренаті Ленартовій як подяку хору «Карпати» за довгорічну підтримку діяльності хору

Оплески після заключної «Молитви за народ» Миколи Лисенка

«Карпати» пригостили публіку концерту великодніми стравами

Великодні страви підготовлені хором «Карпати» смакували і заступнику мера міста Кошиці Мартину Петрушкові.

 

Микола Мушинка 

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
27 квітня 2017р.

Теги: Кошиця, концерт

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи