Вечір Володимира Дарянина відбувся у пряшівській "Віолі" (ФОТО)

13 квітня до Пряшева завітав один з найвизначніших сучасних чеських музикантів, оперний режисер, голова справної ради Празького камерного оркестра, засновник кількох міжнародних товариств фестивалів та визначний підприємець у музичному бізнісі Володимир Дарянин.

Вечір Володимира Дарянина відбувся у пряшівській "Віолі" (ФОТО)

В літературній кав’ярні „Віола‟ з ініціативи драматурга програми „Повернення додому“ Тетяни Пірнікової він зустрівся з пряшівською громадою, якій розповів про своє життя і діяльність.

Учасники надзвичайного цікавого вечора довідались, що В. Дарянин народився у Снині (11 липня 1960 року), однак до шести років мешкав у селі Убля, де його предки жили з діда-прадіда. Саме Ублю, де проходило його дитинство, він вважає своєю вузькою батьківщиною і радо до неї повертається, бо там і досі живе його рідня, між іншим і сторічна тітка.

В розмові з модераторкою вечора Сонею Парилаковою він розповів, що у Снині, куди він переселився з батьками у 1966 році, брав участь у духовому оркестрі, очолюваному учителем Пчолою, який спрямував його у Кошицьку консерваторію, де він протягом двох років вивчав гру на контрабас. Звідти він потрапив в Академію музичного та театрального мистецтва (Akademie muzických umění) у Прагу (1983-1989), де амбіціозний студент спеціалізувався на режисуру опери та телевізійних програм. Вже під час навчання він побував на кількох стажуваннях за кордоном (Угорщина, Австрія, Італія та, зокрема, „Комічнa опера“ в Берліні). хххх У 1989-1992 роках, В. Дарянин був режисером опери Національного театру в Празі, а 1992-94 – режисером її сцени „Laterna magica“. Від 1994 року він – на „вільній нозі“ – співпрацює з різними театрами, радіо та телестудіями у Чехії, Словаччині й інших країнах; організує концерти, міжнародні фестивалі тощо. У тому ж 1994 році він заснував товариство (spoločnosť) „ДаДа“, спрямоване на реалізацію великих художніх проектів, між ними – серіалу „Десять століть архітектури“, в рамках якого Чеське телебачення передало 233 телепередач. Одну з них глядачі вечора мали змогу побачити.

Наш земляк був організатором великої виставки „Мистецькі твори із чеських колекцій“ на Празькому граді, яку за сім місяців 2002 року відвідало 155.226 людей. Завдяки успіху цієї виставки В. Дарянин був іменований генаральним комісаром чеської участі на світовій виставці „EXPO – 2005“ в Японії. Його експозицію „Сад фантазії та музики“ відвідало рекордних 1, 700 000 людей.

У 2002 році В. Дарянин заснував у Празі товариство „Академія класичної музики“, яке 2007 року ініціювало заснування міжнародного музичного фестивалю „Дворжакова Прага“, а вже через рік – престижну „Премію Антоніна Дворжака“. У 2008 році міністр культури чеської республіки іменував В. Дарянина генеральним директором Чеської філармонії, однак цю посаду він займав лише один рік. Про все це В. Дарянин розповів з глибоким знанням справи.

Розповіді шановного гостя збагачував грою на різних духових інструментах його друг з Кошицької консерваторії Ян Грубовчак. Наприкінці вечора автор цих рядків вручив маєстро В. Дарянину свою книгу „Голоси предків“ (Пряшів, 2002) з компакт-диском, на якому зафіксовано голос його діда Юрка Дарянина з Ублі, записаний французькою фірмою „Pathe“ в Празі 1929 року, а також щойно видану книжку його земляка Йосифа Сірки „Короткий словник говірки села Убля“ (Львів, 2017) та останнє число пряшівської газети „Нове життя“ зі статтею Г. Чаварги про сторіччя з дня народження тітки майстра. Ці подарунки, а теж тепле прийняття його розповіді, зворушили його до сліз.

„Мені довелось виступати на різних міжнародних форумах, однак нинішній інтимний вечір у вашій кав‘ярні вважаю одним з найсильніших моментів у своєму житті“, - сказав музикант у заключній промові.

Портрет Володимира Дарянина

В. Дарянин в розмові з модераторкою С. Парилаковою

Саксафоніст Я. Грубовчак вітає свого друга в рідному краї

М. Мушинка дарує В. Дарянину книжку з голосом його діда

В. Дарянин та М. Мушинка

Микола Мушинка, Фото - Магда Мушинка для Закарпаття онлайн
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
14 квітня 2017р.

Теги: вечір, Віола, Володимир Дарянин

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи