Об’єднанням сил – проти дезінтеграції: відбувся VІІ з’їзд Союзу русинів-українців Словаччини (ФОТО)

У діловій, дисциплінованій і заодно доброзичливій атмосфері 21 січня в Центрі української культури в Пряшеві відбувся VІІ з’їзд Союзу русинів-українців Словацької Республіки.

Об’єднанням сил – проти дезінтеграції: відбувся VІІ з’їзд Союзу русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Делегатів і гостей з’їзду привітав голова Центральної ради Союзу Петро Сокол. Як він наголосив, з’їзд скликано згідно з статутом Союзу русинів-українців СР і його метою є оцінити минуле і визначити завдання організації на майбутній чотирирічний виборчий період.  

У роботі з’їзду взяло участь 50 делегатів з 52 від первинних організацій та клубів Союзу. Серед гостей він привітав – за Посольство України в Словацькій Республіці Світлану Гончаревську, голову Асоціації україністів Словаччини Миколу Мушинку, художнього керівника і диригента Українського народного хору «Карпати», почесного голову Європейського конгресу українців Левка Довговича, предносту Окружного уряду в Пряшеві, депутата Пряшівського самоврядного краю Еміла Хлапечка, директора З’єднаної школи ім. Т. Шевченка в Пряшеві Ігоря Андрейчака, голову Словацько-українського товариства Антона Новака, голову Спілки українських письменників Словаччини Івана Яцканина та директора СНМ - Музею української культури у Свиднику Ярослава Джоґаника.

З’їзд поперемінно вели заступники голови  Павло Боґдан і Віктор Бандурчин. Делегати ухвалили програму роботи, регламент засідання,  виборчий порядок з’їзду. Пройшли також вибори комісій - мандатної, виборчої і пропозиційної.

Звітну доповідь про діяльність Союзу русинів-українців Словацької Республіки від VІ з’їзду зачитав Петро Сокол. 

Делегатів з’їзду привітала Світлана Гончаревська і зачитала лист-вітання новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла України в СР Юрія Мушки, який цими днями починає свою дипломатичну місію в Словаччині. Указом президента України Миколу Мушинку було нагороджено відзнакою президента України  за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань та з нагоди 25 річниці Незалежності України ювілейною медаллю 25 років Незалежності України. Медаль вручила йому Світлана Гончаревська. М. Мушинка сказав, що це велика честь для нього. Еміл Хлапечек позитивно оцінив взаємну співпрацю між Окружним урядом в Пряшеві і Союзом русинів-українців СР і побажав з’їздові успіхів. Вітання на адресу СРУСР надійшло також від приматорки (мера) міста Пряшева Андреї Турчанової.   

Після звіту Центральної контрольно-ревізійної комісії, який зачитав її голова Андрій Яцканин, а також обговорення процедурних питань розпочалась дискусія.

В ній виступили Іван Лаба (Гуменне), Микола Петрищак (Снина), Іван Яцканин (Пряшів),  Петро Беґені (Пряшів), Йосиф Воок (Кошиці), Михайло Іванцо (Снина), Микола Мушинка  (Пряшів), Ярослав Господар (Кошиці), Павло Боґдан (Пряшів), Людмила Ражина (Свидник),  Петро Сокол  (Стара Любовня), Юрій Шпірко (Кошиці), Олена Довгович (Кошиці), Антон Новак (Братислава), Єва Олеар (Пряшів) та Микола Деніс (Бардіїв). В дискусії домінували питання критичного стану українського національного шкільництва, небувалої асиміляції, якої не зазнали русини-українці за всю свою багатовікову історію, про окремі аспекти культурно-національного життя, але й соціально-економічної області. Окремо резонувало питання необхідності визначення головних  пріоритетів,  концепції і далекоглядності в роботі організації.

Таємним голосуванням  було обрано 25-членну Центральну раду СРУСР та 5-членну Центральну контрольно-ревізійну комісію. На першому засіданні Центральної ради СРУСР було обрано 11-членну Президію. Головою Центральної ради СРУСР було переобрано Петра Сокола, а заступниками голови стали  – Павло Боґдан,  Віктор Бандурчин та Людмила Ражина.

З’їзд схвалив зачитані звіти, Основні напрями діяльності СРУСР на період до 2020 року, зміни в статуті СРУСР, які були запропоновані в письмовій та усній формі. З’їзд доручив Центральній раді Основні напрямки діяльності СРУСР конкретизувати в щорічних планах роботи і в планах діяльності регіональних рад. Позачергову увагу з’їзд доручив приділяти шкільництву і молоді та фінансовому забезпеченню діяльності Союзу. Було доручено розробити концепцію діяльності Центру української культури в Пряшеві, рішати питання персонального та фінансового забезпечення його роботи. Окрему увагу було звернено пропагуванню діяльності Союзу в засобах масової інформації, в соціальній мережі, приступити до перевидання Словника культури русинів-українців Словаччини, розробити  перспективу та нову концепцію Свята  культури русинів-українців Словаччини, а також внутрішньосоюзні вказівки стосовно рухомого і нерухомого майна Союзу.

Відрадно констатувати, що всупереч найрізноманітнішим випробуванням і звабам нинішнього глобалізованого світу членська база Союзу русинів-українців СР  згуртовується і об’єднує власні сили, чим вдається протистояти дезінтеграції.  

Робоча президія з’їзду (на фото зліва):  Світлана Гончаревська, Павло Боґдан,  Петро Сокол, Віктор Бандурчин

Під час роботи з’їзду

Спільне фото. Частина делегатів і гостей VІІ з’їзду

Мирослав ІЛЮК

Фото автора та Ладіслава Цупера

 

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 січня 2017р.

Теги: з'їзд, українці-русини, Словаччина

Коментарі

правда 2017-02-09 / 18:17:17
так русини? Чи все таки українці!!! Імена,прізвища, дух й рідна мова... українці ? Чи моголи , моголи....

Редактору 2017-01-27 / 18:03:48


Коментар видалено через безпідставні вказівки Адміністрації сайту. Адмін


Istvan 2017-01-27 / 13:34:13


Коментар видалено. З рекламою сепаратизму - на інші ресурси. Тут - територія України. Адмін


О.Д. 2017-01-26 / 21:57:41
Не все так буде. Буде і Україна не мачухою, а матір'ю своїм дітям.
Інші держави теж переживали складні періоди у своєму розвитку

555 2017-01-26 / 17:38:55
Украінська держава сприяє порошенко гонтаревій авакову і наближеному оточенню а русинам словаччини. Справа двадцята. Як гроші будуть. яких завжди нема

О.Д. 2017-01-26 / 17:03:49
В добру путь!

І хай сприяють Бог і Українська держава!

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи