У словацьких Кошицях українські "Карпати" з гостями вже вдесяте приносили радісну новину (ФОТО)

Зал Історичної ратуші в Кошицях в суботу 17 грудня вже десятий раз поспіль став місцем прекрасної різдвяної зустрічі національних меншин.

У словацьких Кошицях українські "Карпати" з гостями вже вдесяте приносили радісну новину (ФОТО)

На ювілейному Різдвяному концерті Українського народного хору «Карпати» з назвою «Різдвяні традиції національних меншин в Кошицях» перед заповненим залом і в цьому році прозвучали колядки і різдвяні віншування в українській, чеській, угорській і словацькій мовах у виконанні хору «Карпати» і його гостей - дитячого фольклорного колективу «Розмарінгшарй» із села Сеня, Еми Салокової, Ніколаса Корманика, співацької групи «Богдановчанка» з Богдановець, чоловічої співацької групи «Поляна» і відомого жіночого тріа з Ряшева. 

Організатором концерту, який реалізовано під захистом мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго та з фінансовою підтримкою Уряду влади Словацької республіки з програми «Культура національних меншин 2016» були Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині, Громадське об’єднання «Карпати Кошиці» та Регіональна рада СРУСР в Кошицях.

На початку концерту на сцену вийшов хор «Карпати» з запаленими свічками в руках, співаючи під звуки дзвонів колядку «В Вифлеємі новина». Конферансьє концерту Марія Побегова і Людмила Гарянська привітали учасників концерту тисячолітнім поздоровленням Русинів-Українців «Христос раждається», але і такими словами: «Нашим концертом хочемо пригадати тисячолітні різдвяні традиції і під звуки прекрасних колядок різних народів забути на щоденні старості і перенестись думками і серцем в духовну атмосферу найкращого свята року – народження нашого Спасителя Ісуса Христа». 

Після того вже на сцені звучали колядки і віншування у мовах національних меншин, які проживають в Кошицях.  Першими радісну новину вістували гостителі вечора - «Карпати». Після них заповнений зал своєю скрипкою, співом і віншуванням вчарував 8-річний Ніколас Корманик з Великого Шариша, якого непересічний музичний талант організатори об’явили в цьогорічному літньому таборі молодіжної організації «ПЛАСТ». Маленький митець є найяскравішим прикладом того, що доля української нацменшини в Словаччини є в руках батьків і тому батькам Ніколаса належить щира подяка за те, що своїх дітей виховують в дусі тисячолітніх традицій нашого народу. Коли б було таких батьків якнайбільше.   

Угорські традиції у різдвяному вертепі у зал принесли діти з дитячого фольклорного колективу  «Розмарінгшарй» із села Сеня. Чеську спілку в Кошицях репрезентувала студентка третього річника Гімназії на Шробаровій вулиці в Кошицях Ема Салокова, яка зачитала різдвяне оповідання «Чому казки» авторки Марії Корандової-Майтанової. Дальшим возвістителем радісної новини була співацька група «Богдановчанка» із села Богданівці.

Вже традиційним гостем різдвяних концертів була і чоловіча співацька група «Поляна» з Кошиць з солісткою Марією Побеговою. Ще перед їх виступом мистецький керівник «Карпат» Левко Довгович, разом з членкою ради хору Оксаною Господар, передали художньому керівнику «Поляни» Ярославу Діргові з нагоди 20-річного ювілею діяльності маленький подарунок і вітального листа: «З нагоди округлого ювілею Вашої діяльності прийміть від хору «Карпати» якнайщирішу подяку за довгорічну співпрацю на поширюванні та пропаганді пісенного багатства нашого народу. До дальших років діяльності бажаємо багато успіхів». 

В останній частині концерту присутніх модерними українськими колядками потішили гості з лемківського села Ряшів Бардіївського округу – жіноче тріо під керівництвом Євеліни Гвать, а після них другим колом колядок виступив хор «Карпати», який заспівав і відому щедрівку «Щедрик, щедрик», мелодія якої часто звучить у різдвяних фільмах західної Європи й Америки.

В самому кінці концерту за звуків дзвонів із свічками в руках вийшли на сцену всі колективи, щоб заспівати в цілому світі відому різдвяну колядку «Тиха ніч» у трьох мовах -  українській, угорській і словацькій. Концерт закінчено словами: «Дай нам, Боже, у щасті, здоров’ї прожити од Рождества до Нового року, од Нового року до Богоявління, од Богоявління до Воскресіння, од Воскресіння до Вознесіння, од Вознесіння до Святого Духа, од Святого Духа до сто літ!». Виконавців із сцени відпровадили довгі оплески вдячної публіки, для якої і на цей раз «Карпати» підготували крім концерту і дрібні подарунки та келишок «Карпатського пунчу». 

Вже слідуючий день, в неділю 18 грудня 2016 р., "Карпати" в рамках проекту Лети моя пісне» фінансово підтриманого Урядом влади Словацької республіки з програми «Культура національних меншин 2016», понесли радісну новину у Свидник. Концертом колядок  і народних пісень порадували серця пенсіонерів у місцевому Будинку  пенсіонерів,  жителі якого співали окремі колядки й пісні разом з хором «Карпати» та з вдячністю, з сльозами в очах сприйняли рідне слово і рідну пісню. Після обіду «Карпати» були у Будинку культури одним із гостей на 22-му Благодійному різдвяному концерті, організатором якого є православна парафія у Свиднику і місто Свидник. При цій нагоді пріматор міста Свидник Ян Голодняк вручив мистецькому керівнику хору «Карпати», Левку Довговичу «За поширювання національної культури» «Плакету подяки» мера міста.

Успішний, такими концертами увінчаний 2016 рік, як наприклад: 16 річник Новорічного концерту, концерт-академія з нагоди ювілеїв Івана Франка, надзвичайно успішні концерти у Львові та Івано-Франківську, 10 річник Різдвяного концерту, 2 концерти у Свиднику, хор «Карпати» 27.12.2016 року закінчить різдвяним концертом для жителів села Богданівці.

З нагоди закінчення успішного календарного року, хор «Карпати» висловлює щиру подяку всім своїм прихильникам і редакції «Закарпаття онлайн» з побажанням: “Хай щастя і радість у Вашому домі, не згаснуть ніколи у Році Новому!

 Український народний хор «Карпати» вже в десяте приносив радісну новину в зал Історичної ратуші в Кошицях

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Заповнений зал своєю скрипкою, співом і віншуванням вчарував 8-річний Ніколас Корманик з Великого Шариша

Угорські традиції у різдвяному вертепі принесли діти з дитячого фольклорного колективу  «Розмарінгшарй» із села Сеня  

Чеську спілку в Кошицях репрезентувала студентка Ема Салокова, яка зачитала різдвяне оповідання «Чому казки» авторки Марії Корандової-Майтанової

Співає співацька група «Богдановчанка» з Богдановець

Вже традиційним гостем концертів є і співацька група «Поляна» з солісткою Марією Побеговою  

Співає жіноче тріо з Ряшева

Ведучі вечора Людмила Гарянська і Марія Побегова

Відома у всьому світі «Тиха ніч» прозвучала в українській, угорській і словацькій мовах і з виконавцями співав її цілий зал

Святослав Довгович
 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
27 грудня 2016р.

Теги: Карпати, хор, Кошиці

Коментарі

Читач 2016-12-31 / 10:05:02
Пане Олеже! Вітаю з наступаючим Новим роком та РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ! Дякую що Ви та Ваш сайт є! Оптимізму в прийдеш ньому році!!!

Byby 2016-12-29 / 07:29:51
Ale. Jakbu. Tam. Vustypulu. Nina. Matvijieko. ....chu. Zcimboruku. Z. Hysta......

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи