Пісенна географія "Маковицької струни" русинів-українців у Словаччини розростається (ФОТО)

У Бардієві і Пряшеві відбувся 44-ий огляд народних пісень «Маковицька струна».

Пісенна географія "Маковицької струни" русинів-українців у Словаччини розростається (ФОТО)

26 листопада в Бардієві (спортивний зал «Мир») і 27 листопада в Пряшеві (велика сцена Театру ім. Й. Заборського) відбувся 44-ий  огляд народних пісень «Маковицька струна» - концерт переможців регіональних конкурсів і гостей  під  назвою «Від колиски до колиски» (сценарист  і режисер Івета Світок, конферансьє Степан Гій, музична підготовка   Віктора Гащака,  сценограф  Ладислав Цупер). Працю ентузіастів, які взялися за реалізацію цього популярного пісенного свята, очолив голова організаційного комітету Павло Боґдан.  Оглядом народних пісень завершилась цілорічна праця з талановитою молоддю і дорослими, які люблять народну пісню і хочуть нести її славу в подальші роки. З  майже 200 співаків, які змагались в семи регіональних конкурсах в Пряшівському і Кошицькому краях, в огляді в Бардієві і Пряшеві (у Пряшеві повтор огляду проводиться від 2006 року)  виступило 48 співаків, які  змагались у соло, дуо і тріо і виконали 30 народних пісень.

Як відомо, одна і та сама пісня, яка збереглась до наших днів, на огляді не сміє повторитися двічі. Так було і тепер. Всі пісні і на цей раз пройшли  відповідними музичними обробками музикантів-спеціалістів для Оркестру народних інструментів під диригуванням Юліуса Селчана (за винятком двох авторських пісень Ладислава Мацка і Наталії Мурцко та одної пісні в супроводі акордеону, народні пісні обробили Юліус Селчан, старший, Юліус Селчан, молодший і Мілош Веверка).

Якщо минулорічну «Маковицьку струну» сценарист і режисер  Івета Світок присвятила темі „Вечорниць“, зустрічам молоді у т. зв. „кудільних хижах“, на яких дівчата „пряли куділь“, співали, а хлопці їх розважали, то цьогорічну «Маковицьку струну» вона орієнтувала на тему - «Від колиски до колиски»,  розділивши  її, крім прологу і епілогу, до семи окремих блоків (1. «Закохані», 2. «Вітай, життя», 3. «Чарівниці», 4. «Радісне дитинство», 5. «Невинне дозрівання», 6. «Прекрасна молодість», 7. «Мудра зрілість») – залежно від  етапів життя - до зрілого віку, причому акцент поставлено на те, що життя людини зроджується з любові. Любов повинна супроводити людину на протязі всього життя.

Чи не вперше в пісенному огляді поруч з народними піснями  знайшла своє місце і поезія українських поетів Словаччини  Іллі Галайди про вірність рідному краю, рідній землі, Михайла Дробняка про співучість людей рідного краю, про материнську пісню  і пройняті колисковими мотивами слова  українського поета Олексія Довгого, які з неабияким художнім чуттям зачитав модератор програми Степан Гій. Все сценічне дійство  цьогорічної «Маковицької струни» знайшло своє відображення у «воцерковленні»  новонародженої дитини в епілозі пісенного огляду, а результат - «принесли-сьме поганча, однесли-сьме християнча/крестянча». Воцерковлення виконав співак, православний священик в Іновці Собранецького округу о. прот., мґр. Павло Новак. 

Географія співаків, які беруть участь в огляді, постійно розростається і виходить за традиційні, умовно кажучи, «етнічні межі» русинів-українців. Масив народнопісенності цієї області був представлений співаками з таких сіл, як Біловежа, Удол, Шамброн, Ортутова, Баєрівці, Іновець, Малий Липник, Великий Липник, Зубне, Ряшів, Нижні Репаші, а також з міста Меджилабірці, а з-поза цього масиву були співаки з Олшован, Сечовець, Нижньої Камениці, Миклушівців, Левочі, Старої Любовні, Списької Нової Весі, Германовець, Вишньої  Шебастової, Кошиць, Воронова н/Т.-Чемерного, Списького Подградя, Чичави, Гажлина,  Хотчі і Стропкова. 

В Бардієві співаки показали своє вміння на двох концертах – о 15 і 19 год. Вечірній концерт від імені головного організатора огляду відкрив словом-вітанням голова Центральної ради  СРУСР Петро Сокол, який привітав співаків і гостей – голову Пряшівського самоврядного краю, депутата Національної Ради СР Петра Худика, депутата Пряшівського самоврядного краю Андрія Гаврилу, предносту Окружного уряду в Бардієві Мирослава Буйду, приматора міста Бардієва Бориса Ганущака, директора СНМ - Музею української культури у Свиднику Ярослава Джоґаника,  делегацію Союзу русинів українців Воєводини на чолі з Деяном Бобалем, делегацію Об’єднання лемків у Польщі на чолі з Андрієм Ксеничем, делегацію працівників культури Закарпатської області України на чолі з завідуючим відділом Обласного організаційно-методичного центру культури в Ужгороді Віталієм Рацом, а також представників Перечинської  і Великоберезнянської районних державних адміністрацій.

У складанні величної композиції – презентації народнопісенної культури русинів-українців, підсиленої на цей раз колисковими  і баладними мотивами, помітно зростає вплив свіжих сил ентузіастів, які взялися за організування пісенного свята, почерпнувши матеріал з глибоких народних джерел і осучаснивши його відповідними художніми засобами. Другий визначальний момент огляду - це наближення народної пісні материкової України на теренах Пряшівщини, що знайшло відповідне втілення  на сцені пісенного огляду і що спонтанно підтримала чутлива до народної пісні публіка як в Бардієві, так і в Пряшеві. Журі конкурсу  - Яна Любимова, Віктор Гащак та Юрій Бохня - мало надскладне завдання вибрати з-поміж з чотирьох  тріо, одинадцяти дуетів і п’ятнадцяти солістів кращих інтерпретаторів, призерів і лауреатів. Лауреатами стали такі співаки: тріо - В’єра Кополовець з Хотчі, Анна Кнєж і  Даніел Гіц із Стропкова, яке заспівало пісню «У суботу», дует з Меджилаборець - Петро Зятик, Денис Зятик за виконання української пісні «По той бік гора», яка завоювала серця всіх глядачів, а в соло – співачка Никола Юрашек з Вишньої Шебастової за пісню «Плавала рибочка».   

Гостем програми в Бардієві було тріо  співачок «Роксана»   викладачів Велиберезнянської дитячої школи мистецтв – Руслана Басараб, Оксана Мацак та Оксана Кушнір. Тріо виконало віночок закарпатських українських народних пісень.

Після програм у Бардієва огляд продовжився наступного дня (27.11.2016 р.)  гала-концертом у найбільшому залі міста Пряшева - в Театрі ім. Йонаша Заборського.  Концерт  відкрив заступник голови Центральної ради СРУСР Павло Боґдан, який привітав велику родину шанувальників пісенної культури русинів-українців Словаччини, а також офіційних гостей. У концерті взяв участь також предноста Пряшівського окружного уряду Еміл Хлапечек. 

У Пряшеві поруч з групою «Роксана» виступив  студентський український вокальний ансамбль «LIBERI BAND» з Пряшева, який показав зріле мистецтво і подарував глядачам пісні з різних регіонів України. 

Організування русько-українською громадою фольклорних фестивалів у Свиднику, Камйонці, Меджилабірцях, Снині від   50-х – 60-х  роках минулого століття, а пізніше в Бардієві і в інших місцевостях нашого краю, не було самоціллю.  Фестивалі  мали cтати  противагою напливу «новітньої, модерної» культури мажоритарних народів (яка найперше поглинає нацменшини) і  протистоянню прискореній  асиміляції русинів-українців. Народна пісня залишається  тепер вже чи не останньою пристанню  національної культури русинів-українців.  

Закінчився 44 огляд народних пісень «Маковицька струна». Огляд географічно розростається, не старіє, постійно молодіє, бо на сцену приходять молодші і ще молодші співаки, а в цьому є надія на перспективу. Цінний вклад у програму огляду внесла  Івета Світок, яка створила з пісенного різноманіття, яке  продемонстрували регіональні огляди, одну цілісну композицію, пов’язану прологом і епілогом… Шкода лише, що кожного року витрати на огляд з державних грантів постійно обмежуються, що може викликати небажаний ефект:  припинення існування в майбутньому такого  рідкісного пісенного огляду, яким є «Маковицька струна».

Лауреатка  в соло співі Никола Юрашек

 Лауреати  в дуо співі  - Петро Зятик, Денис Зятик

Лауреати  в тріо співі  -  В’єра Кополовець, Анна Кнєж і  Даніел Гіц

Перед відкриттям огляду народних пісень «Маковицька струна» премією приматора міста Бардієва було нагороджено довгорічного працівника на ниві культури, одного з організаторів «Маковицької струни»,  голову Регіональної ради Союзу в Бардієві Миколу Деніса. Премію  вручив  Миколі Денісові приматор міста Борис Ганущак (на фото вліво)

Заключна сцена програми  «Від колиски до колиски» 

Тріо співачок з Великого Липника Старолюбовнянського округу – Катерина Ярембинська, Михаела Камінська, Марія Мамрила

 

Фото на згадку всіх інтерпретаторів

Мирослав ІЛЮК

Фото автора і Ладислава Цупера

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
01 грудня 2016р.

Теги: Маковицька струна, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи