Українські "Карпати" зі Словаччини здійснили турне до Львова та Івано-Франківська (ФОТО)

Два непересічні концерти у Львові та Івано-Франківську, більш як цікаву презентацію книги Левка Довговича «Хроніка життя політичного в‘язня № 2А-424» і чудові хвилини при прогулянках історичним старовинним Львовом і прекрасним Івано-Франківськом прожили від 20-го до 23-го жовтня Український народний аматорський хор «Карпати» разом з оркестром «Музика Ювеналіс» на коротенькому турне в Україні, яким після декілька років справдилася мрія хору.

Українські "Карпати" зі Словаччини здійснили турне до Львова та Івано-Франківська (ФОТО)

Коротка поїздка хору здійснилася завдяки фінансовій підтримці з Уряду влади Словацької республіки з програми «Культура нацменшин 2016» та фундації «ПРО КАССОВІЯ». 

Після дороги прекрасними осінніми Карпатами прибули в четвер 20 жовтня підвечір «Карпати» й оркестр «Музика Ювеналіс» у старовинний Львів. Поїздку розпочали робочо – репетицією на сцені Міського Палацу культури ім. Гната Хоткевича.

Дякуючи довгорічним прихильникам хору «Карпати» та приятелям диригента хору Левка Довговича, директору Міського палацу культури ім. Гната Хоткевича, пану Ігорю Мартиненко, головному організатору концерту «Карпат» у Львові та пану Петру Лобуру, який керує туристично-краєзнавчим центром “Княжий”, учасникам коротенького турне підчас двох днів у Львові дісталося чудової опіки. Подружжя Лобурів, Петро і Надія, у співпраці з паном Ігорем Мартиненком, було і головним ініціатором презентації книги художнього керівника і диригента хору Левка Довговича «Хроніка життя політичного в‘язня № 2А-424» в Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка в п‘ятницю 21 жовтня перед обідом. Як зазначив львівський телеканал ZIK ппредставляючи книгу Левка Довговича, доцент кафедри новітньої історії України Мар’ян Мудрий зазначив, що там показано долю людей, які наважилися сказати «ні» політичній системі, і те, як їх доля співвідноситься з долею народу. «Читаючи книгу, ви побачите великого оптиміста. Це оптимізм усупереч всім труднощам,» зазначив Мар’ян Мудрий. Сама презентація розпочалася з перегляду документального фільму «Диригент з ГУЛАГу», який був знятий словацьким телебаченням. «Таких, як я були, тисячі і тисячі», – зазначив Левко Довгович, говорячи про своє перебування в ув’язненні. Присутній на презентації старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Національної академії наук України Юрій Зайцев назвав Левка Довговича людиною-легендою, в долі якої «відобразилося фактично все життя українського народу, який століттями виборював свою свободу». «Приклад Левка Довговича доводить, що тільки силою волі, знаннями, мужністю можна вибороти свободи. Водночас він говорив про те, що нашого цвіту по всьому світу. І люди які опинилися за межами батьківщини зробили дуже багато для здобуття свободи» - сказав історик. Крім викладачів і студентів ЛНУ на презентацію книги завітали також інші відомі політв’язні – поет і дисидент Ігор Калинець та голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих Петро Франко. І вони поділилися своїми спогадами про перебування в радянських гулагах.

Члени хору і оркестру провели протягом другого дня чудові хвилини в центрі старовинного Львова і переконалися в тому, що багато того, що в Словаччині говорять і пишуть про Україну, є дуже далеке від дійсності. Чистенькі, прекрасні і утримувані історичні вулиці і провулки, приємні магазини, ресторани, кав’ярні і люди, туристичні групи на кожному кроці. Львів безперечно належить між найкращі міста Східної Європи. І місто Івано-Франківськ зробило дуже гарне враження на учасників поїздки.

Перший концерт здійснився в п‘ятницю 21 жовтня підвечір у залі Міського Палацу культури ім. Гната Хоткевича у Львові. Разом з хором «Карпати» і оркестром «Музика Ювеналіс», які львів’янам показали переважну частину минулорічного концерту з нагоди 30-річчя хору, в концерті виступав і Галицький камерний хор «Євшан», який в минулому був гостем «Карпат» в Кошицях. Концерт щирим привітанням розпочав  головний організатор поїздки «Карпат», директор Палацу культури Ігор Мартиненко, за що йому керівництво хору «Карпати» висловлює щиру подяку. Публіка сприймала кожну пісню щирими оплесками, зокрема бурхливо в’язанку закарпатських пісень та «Дует Карася і Одарки» з опери С. Гулака – Артемовського «Запорожець за Дунаєм» у виконанні солістів Луції Кнотекової і Мар‘яна Лукача. З великим захопленням прослухала публіка і пісні, в яких заспівували солісти хору Андрій Личко, Марія Побегова, Томаш Намешпетра і Андрій Гапштак. Сльози в очах у багатьох присутніх появилися при піснях «Реве та стогне Дніпр широкий» на слова Тараса Шевченка та «Молитві за народ» Миколи Лисенка, яку присвятили бійцям за свободу України у війні з Москвою на сході держави. Разом з виконавцями їх під диригуванням Левка Довговича стоячи співав цілий зал. «Враження просто фантастичні, я зачудований тим співом який нам сьогодні у Львові за презентував український народний хор Карпати.» «Я дуже зворушена і дуже дякую за той прекрасний концерт. Так гарно співаєте українську пісню, не забуваючи її. Низький уклін вам.» Це лише кілька вражень глядачів, які задоволено відходили з концерту.

В суботу 22 жовтня хор і оркестр поїхали в Івано-Франківськ, де в прекрасному залі Івано-Франківської обласної філармонії здійснили другий концерт, головним організатором якого була мерія міста під керівництвом міського голови Руслана Марцінківа. І в програмі другого концерту виступали крім «Карпат» і «Музики Ювеналіс» також і колективи з Івано-Франківська, які були гостями хору «Карпати» в Кошицях – Муніципальна капела бандуристів і Муніципальний камерний хор «Галицькі Передзвони». Подібно, як у Львові і в Івано-Франківську публіка з великим задоволенням сприйняла програму концерту, яку крім художнього керівника Левка Довговича диригували і художній керівник «Музики Ювеналіс» Ігор Довгович та хормейстери хору Світлана Мартинюк і Святослав Довгович. «Співпраця з хором «Карпати» зародилася ще на початку нашої незалежності, коли колективи з Івано Франківська приїжджали в Кошиці на Міжнародні фестивалі духовної пісні Візантійського обряду. Для нашого міста сьогоднішній концерт це була насправді велика подія. Всі були захоплені і я переконана, що про неї ще довго будуть говорити», - зазначила після концерту професор Ганна Карась, яка була головним ініціатором поїздки «Карпат» в Івано-Франківськ і яку в кінці концерту, як подяку,  Левко Довгович запросив диригувати «Молитву за народ» Миколи Лисенка.

В кінці програми крім щирих ґратуляцій «Карпати» отримали від голови міської адміністрації Руслана Марцінківа Грамоту-подяку міського голови Івано-Франківська: «Українському народному хору «Карпати» з м. Кошиці, Словаччина, керівник Левко Довгович, за вагомий внесок у розвиток українського хорового мистецтва та популяризацію української культури за кордоном».

Пізніше міський голова дякував і посередництвом соціальної мережі: «Диригент хору, Левко Довгович, уже 31 рік вкладає душу та серце у свій колектив та береже нашу українську лемківську пісню у місті Кошиці. Дякую за такий душевний вечір та до нових зустрічей».

«Ми були дуже зачаровані і дуже раді тому, що могли сприймати таких прекрасних гостей. Сьогодні ми з ними знов могли бути разом на великій сцені» - сказала після концерту керівник капели бандуристів Марта Шевченко, яку доповнив і керівник «Галицьких Передзвонів» Ігор Дем’янець словами: «Три колективи сьогодні створили велике свято». І після другого концерту публіка відходила захоплена, про що свідчить і таке зауваження: «Українські пісні у вашому виконанні звучать більш емотивно, ви їх співаєте справді від серця і хоч ми їх знаємо, все таки надають нам великої насолоди». 

Останній день учасники поїздки провели коротенькою прогулянкою містом Івано-Франківськ. «З Карпатами були в Україні вже більше раз, та вперше так далеко. Це одна з найкращих поїздок. Знов удалося створити на концертах чудову атмосферу, яка з глядачів, які дуже позитивно сприймали нас, переносилася і на нас. Це для нас дуже велике задоволення» - сказав керівник «Музики Ювеналіс» Ігор Довгович. Більш як задоволені були і члени хору. «Обидва концерти, зокрема в Івано-Франківську, були чи не одні з найкращих концертів у нашій 30-ти річній діяльності» - завершив оцінку концертів Левко Довгович. За словами головної організаторки турне Олени Довгович поїздкою сповнилася мрія хору і була вона вершиною святкування тридцятиліття діяльності Українського народного аматорського хору «Карпати». 

 Презентація книги художнього керівника і диригента хору «Карпати» Левка Довговича «Хроніка життя політичного в‘язня № 2А-424» в Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка - зліва: старший науковий співробітник відділу новітньої історії Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Національної академії наук України Юрій Зайцев, Левко Довгович та поет,  дисидент і політв’язень Ігор Калинець.

Солісти хору Томаш Намешпетра і Андрій Гапштак заспівують в пісні «На мочпаи сивий  коню» у в’язанці закарпатських пісень на концерті у Львові.

 

Солістка хору Марія Побегова виконує пісню «Яка то чудна гора»  на концерті у Львові.

Солісти хору Андрій Личко виконує пісню «Верховино, мати моя» на концерті у Львові.

Диригує Левко Довгович.

Хормейстер Світлана Мартинюк диригує пісню «На Тарасовій горі» на концерті у Львові.

«Дует Карася і Одарки» з опери С. Гулака – Артемовського «Запорожець за Дунаєм» у виконанні солістів Луції Кнотекової і Мар‘яна Лукача на концерті у Львові.

Концерт в Івано-Франківську – співають «Карпати», грає «Музика Ювеналіс», диригує Левко Довгович.

«Карпати» на сцені Івано-Франківської обласної філармонії.

Диригує Ігор Довгович.

«Дует Карася і Одарки» з опери С. Гулака – Артемовського «Запорожець за Дунаєм» у виконанні солістів Луції Кнотекової і Мар‘яна Лукача на концерті в Івано-Франківську.

«Молитва» з опери С. Гулака – Артемовського «Запорожець за Дунаєм» у виконанні Томаша Намешпетру на концерті в Івано-Франківську.

Хормейстер Святослав Довгович диригує пісню «Ака сі мі красна» на концерті в Івано-Франківську.

Левко Довгович дякує організаторам і учасникам мистецької  програми за участь у концерті в Івано-Франківську.

Святослав Довгович

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
03 листопада 2016р.

Теги: хор, Карпати, турне

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи