Блиск і вбогість української дипломатії: скандал у Словаччині

"Все дуже сумно", кажуть в українській діаспорі про роботу українських посольств

Блиск і вбогість української дипломатії: скандал у Словаччині

Українська дипломатія все частіше стає об'єктом скандалів, нарікань, іронічних жартів, починаючи від позбавлених смаку вбрань і до більш гострих питань про ефективність її роботи під час російської агресії. "Блиск" дипломатичних раутів та інтерв'ю міністра Павла Клімкіна, вправи послів у виборі чепчиків на прийом до європейських монархів разом зі скандалами у зв'язку з контрабандою сигарет та безініціативною інформаційною роботою починають всерйоз викликати роздратування в іноземних партнерів і невдоволення у представників української діаспори, які підтримують Україну у важкі для неї часи. На цьому тижні скандал вибухнув у Словаччині, де українські активісти відправили до МЗС України, парламенту і Адміністрації президента відкритого листа, в якому детально розповіли про свої претензії до роботи посольства. "Апостроф" спробував розібратися в ситуації.

Дипломатична робота є межею мрій для тисяч молодих людей, які зачитуються книгами Кіссінджера, Фельтхема і Капіци. Прийоми, інтриги, міждержавні дипломатичні дуелі і багатосторонні баталії з метою захисту інтересів своєї держави... Що може бути більшою честю, ніж захист своєї держави за кордоном? Особливо під час зовнішньої агресії і внутрішніх криз...

Але, як виявляється, реалії роботи вітчизняного зовнішньополітичного відомства надто далекі від дипломатичної романтики. І справа навіть не у фактах контрабанди сигарет, які отримали розголос через причетність співробітників українського дипломатичного представництва в Словаччині. Українці, яких доля закинула за кордон і які збирають допомогу рідній країні, всі з великим нерозумінням ставляться до діяльності українських посольств, їхньої роботи щодо організації допомоги батьківщині під час російської агресії. Звернення українців Словаччини до органів влади України цього тижня із зауваженнями і претензіями до роботи українського посольства лише демонструє глибину розчарування і злості, яку відчувають українці, що віддають останнє на потреби української армії. А ось офіційні представники України ні на що більше, ніж "торгівля" сигаретами та організація нікому не потрібних бенкетів, часто нездатні.

Врятуйте від нашого посольства

11 жовтня Благодійний фонд "Україна-Словаччина СОС", який об'єднує українців-волонтерів у Словаччині, опублікував відкритого листа до посольства України в Словацькій Республіці, а також голів МЗС, АП та профільного комітету Верховної Ради. Автори звернення зазначили, що потребують більш ефективної дипломатичної роботи, яка покращила б імідж українців у Словаччині. Зараз, як вважають підписанти, така робота дипмісією України в Словаччині не здійснюється, якщо не сказати гірше — шкодить іміджу українців у цій країні.

Словаччина входить до кількості країн, в яких, згідно з указом президента України від лютого 2006 року, при диппредставництві повинен бути створений Український культурний центр. Він має сприяти вивченню української мови, підтримувати зв'язки з українцями за кордоном. Як стверджують автори листа, щотижня в Братиславі зустрічаються діти різних національностей, щоб спілкуватися українською, вивчати її. Причому кількість бажаючих зростає. Водночас ця ініціатива забезпечується лише зусиллями і за рахунок грошей місцевих ентузіастів.

Як сказала в коментарі "Апострофу" голова словацької громадської організації SME SPOLU (в організації та сама команда, що і в благодійного фонду "Україна-Словаччина СОС", зареєстрованого в Україні) Ганна Швачка, волонтери щосуботи влаштовують збір допомоги в Братиславі, збирають кошти для армії України та інших потреб батьківщини. Допомагають усі, хто скільки і як може. Всі, крім посольства України, яке не тільки ніколи їм у цьому не допомагало, але навіть жодного разу не посприяло у відправці гуманітарки в Україну. Вона зазначила, що посольство пообіцяло надати офіційну відповідь на лист активістів у вівторок, 18 жовтня. Станом на вечір вівторка відповіді не було отримано.

При цьому Словаччина відома як країна з досить сильними проросійськими настроями — навіть на рівні керівництва країни, в особі прем'єр-міністра Роберта Фіцо. У Словаччині, як і в Чехії, діє так зване "почесне консульство" "Новоросії". Зокрема, 8 травня цього року стався неприємний інцидент: офіційна делегація українських дипломатів поклала вінок у кольорах українського прапора не до хреста в пам'ять визволителів Братислави від нацистів, який колись встановила українська делегація, а до радянської стели, де на той момент вже був портрет бойовика Мотороли з підписом "герої Новоросії", який залишили відомі російські байкери "Нічні вовки".

До речі, на згаданому хресті, як і на пам'ятнику Тарасу Шевченку в одному з районів столиці Словаччини, немає жодної пояснювальної таблички. І це українці Словаччини вважають недоробкою посольства, адже громадяни цієї країни навіть не можуть дізнатися, кому стоїть пам'ятник в їхньому місті.

Науковий співробітник Словацького інституту безпеки за Програмою Демократії ім. Ілька Кучеріва, автор низки статей на українську тематику в словацькій пресі Олеся Басараб вважає, що не можна списувати всі проблеми в роботі посольства виключно на брак фінансування, оскільки воно приблизно однакове для всіх українських диппредставництв. "Але якщо порівняти роботу посольств в інших країнах і тут, у Словаччині, - то це небо і земля! Я б сказала, що в посольстві України в Словаччині є системні проблеми з організаційною культурою: відсутність інтересу, вмотивованості в роботі. Все дуже сумно", - каже вона. Серед інших прикладів безініціативність і ліні українських дипломатів вона згадала про нещодавнє святкування 80-річчя української школи в Словаччині, в якому посольство просто навіть не взяло участі.

Хто допоможе іміджу потопаючих

Очевидно, що вирішувати іміджеві проблеми України та українців у Словаччині необхідно за рахунок інформаційної роботи та використання будь-якої можливості представити Україну у вигідному світлі. Але посла України в Словаччині досі не призначено, хоча в серпні в ЗМІ з'являлися повідомлення, що таке призначення відбудеться "дуже скоро" — про це говорили джерела в АП. Останній посол України в Словаччині Олег Гаваші був відправлений у відставку на початку червня. Зрештою, наприкінці вересня після серії публікацій в українських ЗМІ у результаті службового розслідування "за порушення присяги" звільнили з дипломатичної служби і першого секретаря посольства України в Словаччині Оксану Ліщишин, чоловіка якої в травні спіймали на контрабанді близько 60 тис. пачок сигарет. Раніше її відкликали з посади в МЗС.

Місце Гаваші на деякий період посіла тимчасовий повірений, старший дипломат посольства Оксана Кіцун. Словаччина поки залишається в списку країн, в яких посли України не призначені. Причому серед цих країн не тільки Сирія та Ефіопія, а й Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Румунія, Чехія. Той самий посол України в Чехії Борис Зайчук, як відомо, був звільнений указом президента наприкінці серпня. І цьому теж передував скандал: у лютому 2016 року чеські журналісти повідомили, що посол у 2014-му намагався шляхом внесення застави звільнити Аліхо Файада, звинуваченого у співпраці з терористами. В останнього є український паспорт, і він навіть був радником екс-президента Віктора Януковича.

Олеся Басараб вважає, що звільнення секретаря Ліщишин не вирішить всіх проблем посольства в питанні контрабанди: "Невже так легко використати печатку посольства, щоб підписати листа?!", запитує вона, коментуючи той факт, що чоловік дипломата зміг використати лист посольства з гербовою печаткою. Якщо так легко можна провозити сигарети за допомогою дипломатичного імунітету країни, то що ще приховує українське посольство в Братиславі?

Звинувачення голослівні

В.о. посла у Словаччині Оксана Кіцун сказала "Апострофу", що посольство готове надати відповідь по суті всіх порушених волонтерами питань. "Ми вважаємо, що всі звинувачення некоректні, я б навіть сказала - голослівні. Можна дуже довго про це говорити. Перше питання стосується "Нічних вовків" - це питання посольство відпрацьовує дипломатичними каналами, але це не те, про що ми можемо говорити відкрито. Ми працюємо з (місцевою) владою, інформуємо МЗС. Щодо культурно-інформаційного центру, то він створений, але на сьогодні немає директора, і це не моя провина, не провина моїх колег - питання опрацьовується в МЗС", - пояснила Кіцун і додала, що посольство "дуже тісно" співпрацює з українськими громадами у Словаччині.

Дипломат зазначила, що зараз у посольстві працюють лише четверо співробітників, оскільки достроково тільки в червні-липні зі штату через ротації "поїхали" шість людей. Причому двоє з чотирьох співробітників - це консул і офіцер безпеки. Тоді як роботи, за її словами, не менше, ніж в інших українських посольствах.

Голова словацької громадської організації SME SPOLU Ганна Швачка на запитання, в чому ж полягають претензії волонтерів до посольства, відповіла: "Це тривала і систематична бездіяльність. Ми взагалі не бачимо і не відчуваємо жодних кроків назустріч з боку нашого посольства. Будь-яка діяльність відбувається виключно на громадських засадах. Нам пояснюють, що дуже обмежене фінансування дипломатичної місії. Але ми дізналися, що відбулося дуже урочисте святкування Дня Незалежності України за межами посольства із залученням "музичних" колективів, які перетворили протокольний захід на якийсь просто дешевий шинок".

На запитання про адекватність таких святкувань для посольства воюючої України Оксана Кіцун відповіла поясненням про важливість дати 25-річчя незалежності і тим, що гроші практично на всі заходи були отримані від спонсорів. Також, за її словами, завдання "відзначити гідно" ставилося перед посольством МЗС.

Пиляйте гирі, Шуро, вони золоті

Словаччина поступово стає вікном у Європу для багатьох українців, як і для багатьох росіян та інших вихідців з пострадянського простору. Мовна близькість, толерантне ставлення до пострадянського простору, навіть деяка ностальгія за радянським минулим – все це створює набагато більш комфортні умови для використання саме Словаччини, а не Польщі, наприклад, або Угорщини для інтеграції з Європою в індивідуальному порядку. Фінансові умови відкриття бізнесу або міграції в країну теж досить привабливі. За 1-2 тисячі євро можна відкрити свою компанію в цій країні. Оборотні кошти можна без проблем використовувати для реінвестування або обслуговування поточної діяльності, жодних податкових рейдів, рекету або віджимання бізнесу – про такі умови українським підприємцям можна тільки мріяти. І вони не тільки мріють, а й активно користуються: щороку українська діаспора у Словаччині зростає. Ось тільки посольство України новими можливостями навіть не пробує скористатися, а продовжує, як каже один з нових мігрантів у Словаччині, "пиляти все ті самі гирі".

За словами Швачки, зараз у Словаччині відбувається безліч заходів щодо України, але в них не беруть часті співробітники посольства. Активістка не зважилася спрогнозувати, що може змінити призначення посла України в Словаччині. "Думаю, що причина в повному непрофесіоналізмі цих людей: невмінні спілкуватися, невмінні представляти наші інтереси. Ми маємо дуже багато свідчень, як з різних ЗМІ Словаччини, в тому числі тих, які транслюються на всю країну, ми чуємо, що в Україні зараз відбувається етнічний конфлікт, громадянська війна. За два роки жодного коментаря не було, який засвідчив би позицію наших дипломатів. Вони навіть не говорять про це на своїх ресурсах - подивіться їхній сайт!" — наполягає Швачка.

Волонтер стверджує, що якщо в Словаччині хтось і відстоює інтереси України, то роблять це місцеві українці, словацькі академічні фахівці і проєвропейськи налаштовані політики: "Коли до нас підходять і розповідають те, що вони чують на місцевому телебаченні - мовляв, на Донбасі воюють американці і що ми всі фашисти, - ми відповідаємо, як люди людям. Але нам нема на що тут спиратися!"

На запитання, наскільки є сильними у Словаччині проросійські настрої, Швачка відповіла так: "Кілька моїх друзів паркують свої машини поруч з автомобілями із символікою "ДНР-ЛНР" щодня. Тут є досить потужне проєвропейське лобі, яке використовує тему України у своїй риториці, але проросійські настрої активно підтримуються деякими потужними ЗМІ".

Втім, українські дипмісії у Словаччині, як і в більшості інших країн, не просто не в змозі працювати "по-новому" - вони не розуміють, які завдання перед ними ставить Київ, що відбувається, куди бігти і що робити. Нещодавнє інтерв'ю міністра Клімкіна німецькому телебаченню DW продемонструвало, що й сам він не розуміє, як вести діалог із Заходом, які аргументи використовувати для захисту інтересів України. Чого ж вимагати від простих дипломатів? Все, що їм залишається за такої ситуації в українській дипломатії, так це займатися контрабандою сигарет.

Владислав Кудрик, "Апостроф"

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
20 жовтня 2016р.

Теги: діаспора, Словаччина, дипломат

Коментарі

Балега 2016-11-13 / 16:46:49
Такі дипломати як Гаваші-ціган нічим не займались лем набивали кармані. Небійсь хатку свою у Братиславі склепав і люстрація йому петренківців до коліна. Тому нас украінців так і люблять усюди.

Дід Микола 2016-10-21 / 10:11:32


За суперечки з Адміном коментарі видаляються. Ніхто з вами дискусію вести не буде. Або коментуйте відповідно до правил, або розкидайтесь образами і ненавистю до країни деінде. Адмін 


Дід Микола 2016-10-21 / 09:59:25


Не лукавте. Коментарі ваші видаляють якраз за дефініції на взір "дебіли", "дегенерати", і "гидота", й по відношенню не до держінститутів зокрема (чи, за вашою логікою, їх відсутності), а на адресу всієї країни та її народу загально. Ненависті до країни лише за її існування вистачає з інших джерел, і на ЗО її не буде навіть у коментах. Коментар видалено. Адмін


гибридна страна 2016-10-21 / 08:52:37
В случае же Климкина все выглядит очень странно, как и вся его биография – российского студента, выпускника МФТИ, который, имея прямые связи с российской оборонкой, вдруг решил переехать в Украину и стать дипломатом. Сначала он работал по вопросам разоружения Украины и отказа от ядерного арсенала, а затем, после разоружения Украины, внезапно перешел работать на тематику ЕС.

Копча 2016-10-21 / 08:50:47
Добрий знайомий у перервах між відрядженнями працюв на посаді у відділі кадрів українського МЗС. І от прийшла до нього на співбесіду дівчина протеже якогось чиновника, на посаду консула у Мілан. Кандидатка мала чудові уявлення про розташування модних магазинів і жодних уявлень про консульську підтримку величезної української діаспори в Італії із її проблемами з поліцією, вбивствами, пограбуваннями, відсутністю документів і т п. Кандидатку затвердили рішенням міністра на посаду хоча про якість української дипломатії судитимуть по діях цієї некомпетентної дівчини.

Тесть Климкина получил медаль за аннексию Крыма 2016-10-21 / 08:49:24
Тесть главы МИД Украины Павла Климкина генерал Юрий Михайленко награжден в России медалью за участие в аннексии Крыма. Об этом пишет Апостроф ссылаясь на блогера Александра Черноморца, который разместил фото с медалью

Василь 2016-10-21 / 07:37:45
гаваші вів на посаді посла антиукраінську політику бо є мадяром і чесно відпрацьовував гроші Будапешта і Орден Лицарський Хрест" яким його на посаді голови ОДА Закарпаття нагородив Президент Угорщини

ужгородець 2016-10-21 / 06:46:41
Це тому, що послами в Словаччину завжди призначали закарпатських відставних політбанкрутів типу Гаваші, які в дипломатії як корова в балеті.
А взагалі сьогоднішня українська дипломатія це посміховище, і лише тому, що Гарант узяв га себе цей напрямок. А міністр іноземних справ взагалі ні риба ні мясо.

О.Д. 2016-10-21 / 00:20:12
Робота консульств Угорщини на Закарпатті на користь угорської діаспори і "робота" українських дипломатів у Словаччини, які покинули українську людність на теренах Східної Словаччини віч-на-віч зі своїми ВЕЛИЧЕЗНИМИ проблемами, - це два протилежні полюси. Зрештою, словаки на закарпатті для своєї мізерної меншини роблять також неспіврозмірно більше.

І справа навіть не в грошах. Бо не робиться навівть те, що може бути зроблено наіть при врізаному фінансуванні. Ці люди сприймають дипломатичну роботу як винагороду у вигляді відрядження за кордон. І чим більше вислужився перед владою, тим кращевідрядження, у кращу країну.

А про те, що це має бути справді РОБОТА на державні інтереси України, не йдеться.

Ганебно

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи