Пласт відзначив чверть століття відновлення діяльності у Словаччині двадцять першим табором (ФОТО)

Вже 25 років діє в Словаччині відновлена молодіжна організація Союзу скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді. Ювілей пластуни відзначили вже 21-м літнім табором «Карпати 2016», складовою частиною якого була і 19-а Літня школа українознавства (далі ЛШУ).

Пласт відзначив чверть століття відновлення діяльності у Словаччині двадцять першим табором (ФОТО)

Проект реалізовано з частковою фінансовою підтримкою Уряду влади СР в рамках програми „Kultúra národnostných menšín 2016“.

Від 30 липня до 7 серпня рекреаційний осередок «Злата Ідка» знов наповнився прекрасною бесідою, піснями, таборовими зайняттями. На таборі зустрілося понад 100 учасників, які прожили дев’ять чудових і виняткових днів.

«В цьому році наш табір був і для нас в багато чому іншим, як в попередні роки. Після довгого часу мали ми в таборі більше хлопців, як дівчат. Молоденькою була і наша булава, коли багато виховників, ще перед роком було в юнацтві. Обставини нас примусили з учасників ЛШУ, яким сповнилось 17 років, включити у булаву табору для роботи з гуртками» - пояснює головний організатор Олена Довгович.

Юнаками і новаками у віці від 5 до 17 років в цьому році старалися головний комендант Ксеня Рибак, заступник Роман Довгович і виховники Івета Ігнатко, Діяна Барна, Богдан Довгович, Бібіана Буйдош, Інна Родович, Марина Смикало, Кароліна Срібна, Петро Зятик, Павло Гайдош, Петро Бубен, Михайло Янко, Даніел Сабол, Мартин  Няхай, Матуш Пронер. Лекторами ЛШУ були Олена Довгович, Марія Рибак, Оля Кутко, Марія Лаца та Святослав Довгович, який виконував і обов’язки інформатора на «веб-сайті» ПЛАСТу.

Метою ЛШУ, як і в попередніх роках, було передати учасникам елементарні інформації з історії, літератури, культури, познайомити їх з визначними історичними, науковими й суспільно-культурними діячами України, але й Пряшівщини від найстаршої доби аж по сучасність, з пісенним багатством, традиціями та звичаями нашого  народу – одним словом пробудити в молоді гордість до свого, щоб вони не відчували себе менш вартісними від інших. Не менш важливим завданням було навчити найменших учасників читати й писати азбукою. Учасники отримали інформації про українську пресу та визначних письменників Пряшівщини, про українські установи й організації – СРУСР та Музей української культури у Свиднику. 

Завдяки участі гостей-лекторів з України, зміст цьогорічної ЛШУ поповнився новими інформаціями. З Ужгородського коледжу культури і мистецтва приїхали в табір, разом із студентами Ангеліною Пересоляк, Світланою Гендич і Ростиславом Харитоном також і викладачі Марія Стойка і Оксана Шип. Їхні зайняття акторської майстерності, співу чи танцю прийняли учасники ЛШУ з великим зацікавленням. 

Таборове життя і в цьому році мало свій певний порядок. До обіду учасники табору займались у школі українознавства і вчилися практичному пластуванню – картографії, першій допомозі, поряду, в’язанню вузлів. Свої знання після обіду удосконалювали в цікавих теренових грах, а по вечорах в клубі розважалися різними грами та караоке шоу. Не забракло і таборової ватри чи нічної гри і само собою й вибори «Міс та Місака» новацтва, юнацтва, а в цьому році і булави.  

Середа 5-го серпня була днем мандрівок. Юнацтво відвідало замок Бетляр і Охтінську арагонітову печеру, метою молодших були Кошиці. Кошицькою дитячою історичною залізницею поїхали в рекреаційну область Алпінка. Цікавою була прогулянка на Кошицький замок, над розвалинами якого побудований бельведер. Погляд на Кошиці з нижчого бельведера випробували всі, відважніші побралися і на бельведер – вежу, на яку треба здолати майже сотню сходів. Після прогулянки для всіх був нагородою смачний обід в українському ресторані «Барвінок» в Кошицях, по вулиці «Алжбетиній». 

Цікавими були і останні дні табору «Карпати 2016». П’ятниця 5-го серпня, таборова програма була «навпаки». Рано розпочали колом і іскрою на добраніч, замість відкриття дня і підняття таборових прапорів було закриття дня і знімання прапорів. До дня «навпаки» в обід  приключилася і кухня і так наперед їли головний хід, а після того суп. Передостанній вечір в таборі вже традиційно присвячений Святу Івана Купала. І воно було навпаки. Віночки плели хлопці, які виготовили і Морену, дівчата готували ватру та оригінального «Івана». Після звичайного «двобою» за Морену, потічком попливли на цей раз віночки хлопців, які після кількох метрів з води ловили дівчата, а потім спільно в парах чи в трьох (завдяки більшій кількості хлопців мали окремі дівчата і двох «парубків») забавляли ся коло ватри і шукали в лісі чарівний цвіт папороті. 

Передостанній день, субота 8-го був також винятковий. Гості з України підготували для учасників табору день під назвою «Дні України в таборі». Насамперед знайомилися з Україною посередництвом презентації і виставки книг, вишивок і короткої мистецької програми наших гостей з Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Після того юнаки завдяки пані Анні Саллас – Швачка познайомилися з подіями на київському «Майдані». Як прямий учасник подій вона розказала їм про те, чому на переломі років 2014 і 2015 в Києві десятки тисяч людей мріяли про краще майбуття України в Європі, дізналися і про трагедію «Небесної сотні» і в кінці подивилися фільм-документ про пластуна Віктора Гурняка,  який загинув у війні в східній Україні. Згадали і Василя Сліпака, одного з найкращих оперних співаків світу, який загинув на фронті в кінці червня цього року і якого понад тисячу скорботних учасників з почестями героя України поховали у Львоваі на цвинтарі-пантеоні для визначних людей України. Всі інформації прийняло юнацтво з великим зацікавленням, в окремих появились і сльози в очах. 

Прийшов останній день. Сніданок, пакування, впорядкування кімнат, генеральна проба програми для батьків. Рекреаційний осередок «Злата Ідка» заповнився гостями та батьками учасників Літнього табору «Карпати 2016» та ЛШУ. Остання святкова збірка, знято таборові прапори і востаннє прозвучав «Гімн закарпатських пластунів». Після того у клубі, який змінився на сцену, реалізовано заключну мистецьку програму, яку підготували учасники табору для понад 60 присутніх батьків і гостей. Програма розпочалася прологом, який з учасниками табору Еллою Мігальовою, Софією Дерев’яник і Михайлом Добошом підготувала викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв Оксана Шип разом із своїми студентками Ангеліною Пересоляк і Світланою Гендич. В кінці прологу виступаючі привітали хлібом і сіллю голову ПЛАСТу Левка Довговича. 

В програмі, яку конферували Юліянка Савчак і Сабіна Шлампякова, поступово виступали Богдан Довгович, Денис Зятик, які заспівали пісню «Ой, видно село…», Найменші учасники табору, Рішко Рибак та Гоша Саллас, казочкою «Киця» Івана Франка пригадали присутнім цьогорічні ювілеї автора. Восьмирічному талановитому скрипалю і співаку, Ніколасу Корманик з Шаріша, присутні віддячились бурхливими оплескам. У танцях «Карічка» і «Гопак» представилися юнаки і юначки. Танок «Карічку» підготувала Марія Рибак, а фрагменти з «Гопака» підготував з молоддю випускник Коледжу культури і мистецтв Ростислав Харитун. Крім прологу гості з Ужгороду з учасниками табору підготовили і сценічні композиції «Жайворонок», в якій виступали Лівія Урам – Грицько, Елла Мігальова і Нікола та Софія Галчикові і сценічний етюд «Листи Лесі Українки», який виконали Денис Зятик та Емка Ногова. Далі новаки Адам Штофик і Дорота Плочицова віршем «Мово рідна, слово рідне» попросили батьків, щоб не забували на свої корені і не встидалися за бесіду наших дідів і прадідів. Завершено програму кількома улюбленими таборовими піснями за супроводу Петра Зятика на акордеоні. Щирі і часто аж бурхливі оплески батьків і гостей були для дітей тою найкращою оцінкою. 

Не забули і подякувати. Насамперед Олена Довгович подякувала батькам, що без побоювань і з довір’ям посилають своїх діточок у табір, власнику рекреаційного осередку Петру Грінкові і його дружині та співпрацівникам за те, що в цьому році вже десятий раз проходила зустріч нашої молоді в «Златій Ідці». Висловила щиру подяку і присутнім на закритті табору й мистецькій програмі працівникам Словацького телебачення й радіо пані Любі Кольовій, пану Чікіму та пану Левканичу. Командант табору Ксеня Рибак подякувала  виховникам та їхнім асистентам за їхню жертовну працю під час десяти днів. Милою несподіванкою була щира подяка батьків головній організаторці таборів Олені Довгович. В самому кінці ще всі пригадали  все прожите в таборі з фотографій у відеопроекції і прийшов час прощання, яке не обійшлося без щирих сліз. Всі відходили з надією, що через рік знову зустрінуться в «Златій Ідці». Атмосфера закриття табору, мистецької програми й сумних прощань, за присутності батьків, повністю виправдовують потребу реалізації таких зустрічей.

Святкове відкриття 21-го Літнього табору і 19-й Літньої школи українознавства – звітує бунчужний пластун учасник Богдан Довгович

 

Лекція співу в школі українознавства

Розважальний вечір

Над ватрою чарує наймолодший учасник табору Григорій Саллас з Братислави

Забава коло ватри

 

Юнаки на мандрівці в Охтінську арагонітову пещеру

Новацтво на Кошицькій дитячій історичній залізниці

Новацтво на бельведері над Кошицями

На обіді в українському ресторані Барвінок в Кошицях

Таборова фрегата

Таборова фрегата

 

Лекція танцю з випускником Ужгородського коледжу мистецтв і культури Ростиславом Харитоном

Лекція танцю з випускником Ужгородського коледжу мистецтв і культури Ростиславом Харитоном

Іскра на добраніч
 

Свято Івана Купала - юнаки з «мореною»

Свято Івана Купала - юнаки з «мореною»

 

День України в таборі - «Квітни рідна Україно» - програма гостей з Ужгородського коледжу мистецтв і культури - зліва Оксана Шип, Світлана Гендич, Марія Стойка, Ангеліна Пересоляк і Ростислав Харитон

«Квітни рідна Україно» - програма гостей з Ужгородського коледжу мистецтв і культури

Виголошення результатів анкети «Міс і Місак табору»

Закриття табору – знімання прапорів

Учасники 21-го Літнього табору і 19-й Літньої школи українознавства Союзу скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді в Словаччині

Частина публіки заключної програми – зліва головний редактор національних передач Словацького телебачення і радіо Люба Кольова, лекторка Марія Рибак, голова «ПЛАСТу» Левко Довгович, гості  табору Анна Швачка, Марія Стойка і Оксана Шип

Учасники табору хлібом і сіллю вітають  голову «ПЛАСТу» Левка Довговича в пролозі заключної програми в постановці викладача Ужгородського коледжу мистецтв і культури Оксани Шип

Заключна програма для батьків – «Ой, видно село» у виконанні Богдана Довговича (вліво) і Дениса Зятика

Заключна програма для батьків – на скрипці грає і співає Ніколас Корманик

Заключна програма для батьків  - «Я Лабірчан спід Бескида» -  співає Денис Зятик, на акордеоні супроводить Петро Зятик

Заключна програма для батьків – спільні пісні

Заключна програма для батьків – Емма Ногова (вправо) і Денис Зятик в сценічному монтажі «Листи Лесі Українки Мержинському»

Головний організатор всіх дотеперішніх таборів Олена Довгович  - оцінка табору і слово до батьків

Святослав Довгович

 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
12 серпня 2016р.

Теги: Пласт, табір, відновлення, діяльність, Словаччина

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи