Hа "Днях України 2016" в Кошицях відзначили Франка і Шевченка (ФОТО)

Концерт був складовою частиною програми «Днів України 2016» в Кошицях.

Hа "Днях України 2016" в Кошицях відзначили Франка і Шевченка (ФОТО)

Український народний хор «Карпати», який працює при Регіональній раді СРУСР в Кошицях, разом із своїми гостями – жіночим тріо з Ряшева і Івано-Франківською муніципальною капелою бандуристів з України – відзначив у суботу 23.04.2016 p., визначні ювілеї Івана Франка та річницю Тараса Шевченка, двох  неперевершених титанів українського народу. Концерт з назвою «Шануємо особистості нашої історії», організатором якого був Український народний хор «Карпати» у співпраці з об’єднанням «Феман», був присвячений 160-річчю з дня народження і 100-річчю смерті українського поета, філософа – Івана Франка.

Сценарій концерту підготували Левко та Олена Довговичі, скорочену характеристику постаті Івана Франка взято з ширшого матеріалу про Івана Франка, автором якого є Іван Гвать.

Після вітальної пісні хору «Карпати», концерт-академію відкрив офіційним привітанням Едуард Бураш, директор громадського об’єднання «Феман» та заходу «Дні України 2016» в Кошицях, який, під захистом мера міста Кошиці, Ріхарда Рашіго, уже другий рік проходив в Кошицях.

Місто Кошиці на десять днів стало «українським». Виконавців концерту і всіх присутніх іменем мера міста Кошиці привітала і його заступник Рената Ленартова. Щирі слова прозвучали і від гостей з України – заступника голови Івано-Франківської міської ради Олексія Кайду і професора, доктора мистецтвознавства Ганни Карась з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Між почесними гостями концерту були і мер міста Свидник Ян Голодняк, голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол, його заступник Віктор Бандурчин з дружиною і голова Регіональної ради СРУСР в Кошицях, Йосиф Воок.

Після вступних промов та привітань, у виконанні хору «Карпати», під диригуванням Левка Довговича та за супроводу на фортепіано Святослава Довговича, прозвучала загальновідома пісня на слова Івана Франка, музика Миколи Лисенка «Вічний революціонер».

«Згідно з ухвалою 23 Генеральної асамблеї ЮНЕСКО, у вересні 1986 року у Львові відбулося міжнародне симпозіум під назвою «Іван Франко і світова культура». Тогочасний керівник відділу вивчання і поширювання культур ЮНЕСКО Едуард Монік, який брав участь у симпозіумі, в інтерв’ю львівській газеті «Вільна Україна» сказав про Франка, серед іншого, й таке: «Який універсальний розум, яка брила таланту, яка воля!.. Мені як поетові дуже близькі й зрозумілі Франкові прагнення свободи, його гаряча, пристрасна любов до своєї землі, свого народу, прагнення збагатити його культуру надбанням інших народів, а їх, у свою чергу, познайомити з історією й традиціями його народу, чого він успішно досягнув своїми перекладами».

І ще один цікавий вислів представника ЮНЕСКО Едуарда Моніка: «Іван Франко зруйнував територіальні межі, зробивши свій народ відомим цілому світові» - такими словами на початку святкової програми представила присутнім Івана Франка конферансьє концерту Людмила Гарянська.

З бурxливими оплесками сприйняла публіка виступ першого гостя концерту славного жіночого тріа з прекрасного лемківського села Ряшів у складі Евеліна Гвать (керівник), Яна Адамишина, Івета Космач. У їх виконанні прозвучала пісня на слова Івана Франка «Не пора, не пора» і пісні «Моя Україна» та «Одна калина за вікном».

Український хор «Карпати», як і українці в цілому світі, щороку відзначають і Шевченківські дні. Винятком не міг бути ані 2016 рік. Тому в рамках відзначення визначних ювілеїв Івана Франка, частина програми святкового концерту була присвячена Тарасові Шевченкові.

У виконанні хору «Карпати», під диригуванням Світлани Мартинюк, прозвучала пісня «На Тарасовій горі». Після неї «Карпати» разом з капелою бандуристів, під диригуванням Левка Довговича та за супроводу на фортепіано Святослава Довговича, заспівали у цілому світі відомі твори «Кобзаря» - «Заповіт» і «Реве та стогне Дніпр широкий».

Головна частина програми концерту належала шановним гостям з України - Івано-Франківській муніципальній капелі бандуристів, яка була заснована у 1969 році. Від 1994 року вона працює під керівництвом заслуженого працівника культури України Марти Шевченко та хормейстера – Ірини Моргулець.

У виконанні бандуристів прозвучало п’ять пісень на слова Тараса Шевченка – «Думи мої, думи мої», «Сонце заходить», соліст Орест Турок, «Садок вишневий коло хати», «Учітеся, брати мої». Надзвичайний подив публіки викликав своїм басом Петро Герасимів у пісні «Бандуристе,орле сизий». Гарно прозвучала й пісня «Ой, ти, дівчино, з горіха зерно», слова якої за зразком народної творчості написав Іван Франко. 

Після пісень, присвяченим двом титанам українського народу, у виконанні бандуристів з Івано-Франківська прозвучали і українцям Словаччини відомі народні пісні «Стелися барвінку», «Коломийки», «Де висока Чорногора» (соло Володимир Милик) та «Як ішов я з Дебречина». Програму гостей з Івано-Франківська завершили  патріотичні пісні «Запорізький марш», «Вставай, Україно» (дует Володимир Милик і Петро Герасимів) і «Хай живе вільна Україна», які в цих для України важких часах, знову гнобленої московським імперіалізмом, допомагають піднімати духа народу. 

«Подай, Господи, організаторам, всім учасникам програми, вам усім у цьому залі, але й усім добрим людям на світі – щастя, здоров’я, любові та успіхів a Україні мир.» Після цих слів конферансьє Людмили Гарянської всі учасники художньої програми заспівали молитву за народ Миколи Лисенка «Боже Великий, єдиний».

Диригувала професор Ганна Карась, яка була головним організатором побуту капели бандуристів у Кошицях, за що хор «Карпати» висловлює їй щиру подяку. Довгі і натхненні оплески заповненого залу були знов належною оцінкою програми, яку разом з гостями з села Ряшева та Івано-Франківська підготував Український народний хор «Карпати». Після «Молитви за народ», щиру подяку організаторам концерту й високу оцінку драматургії художньої програми висловив у своєму виступі і голова Центральної ради СРУСР пан Петро Сокол. 

Конферансьє концерту Людмила Гарянська закінчила непересічну імпрезу словами: «Всім тим, які через тиждень будуть святкувати за Юліанським календарем Празник Воскресіння Христового, бажаємо провести його у радості та спокої, а всім нам – веселого весняного настрою.»

На завершення святкового вечора в клубі Регіональної ради СРУСР в Кошицях відбувся фуршет для учасників концерту і гостей, який підготували члени Українського хору «Карпати».

Вступні слова заступника мера міста Кошиці Ренати Ленартової

Вітання заступника мера міста Івано-Франківськ Олексія Кайду

Професор Ганна Карась з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника передає Левку Довговичу цінний подарунок, монографію про українське хорове мистецтво за кордонами України, якої є автором

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович, на фортепіано супроводить Святослав Довгович

Вступні слова головного організатора Днів України в Кошицях, голови об’єднання «Феман» Едуард Бураш

Погляд в публіку зліва Олена Довгович, професор Ганна Карась, голова Центральної ради СРУСР Петро Сокол, заступник мера міста Івано-Франківськ Олексій Кайда і  заступник голови ЦР СРУСР Віктор Бандурчин з дружиною

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович, на фортепіано супроводить Святослав Довгович

Зведений хор виконує пісню «Реве та стогне Дніпр широкий», диригує Левко Довгович, на фортепіано супроводить Святослав Довгович

«Бандуристе, орле сизий», співає Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів, диригує Марта Шевченко, соліст Петро Герасимів

Співає Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів, диригує Марта Шевченко

Модератор концерту Людмила Гарянська

Співає Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів, диригує Марта Шевченко

Співає Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів, диригує Марта Шевченко, соліст Володимир Милик

Співає Івано-Франківська муніципальна капела бандуристів, диригує Марта Шевченко

«Боже Великий, єдиний», диригує професор Ганна Карась

Святослав Довгович

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
30 квітня 2016р.

Теги: Франко, Шевченко, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи