У Свиднику відбулося 61-ше Свято культури русинів-українців Словаччини (ФОТО)

61-ше Свято культури русинів-українців Словаччини у Свиднику розпочалося у п'ятницю, 19 червня, „малюванням на асфальті“ (дитяча програма), бесідою з київськими письменником Володимиром Барною (складовою частиною зустрічі була презентація книги Ярослава Джоганика „Epický profil Ivana Jackanina“, видана в Ужгороді), школою народного танця на центральні площі Свидника, виставкою тканих картин свидничанки Анни Боршовської-Нємцової в Музеї української культури, п’єсою Г. Квітки-Основ’яненка „Сватання на Гончарівці“ у виконанні драмгуртка с. Ряшева Бардіївського округа та походом учасників вулицями Свидника.

У Свиднику відбулося 61-ше Свято культури русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Головну вечірню програма „Вітайте у Свиднику! відкрила капела „Роланд“ із Чирча, а після її концерту до півночі молодь забавлялася при дискотеці.

Суботня програма розпочалася вечірнім концертом дитячих колективів „Гійо-гета, на коничку!, в якому виступили дитячі колективи із Свидника, Снини, Кежмарку, Пряшева та два колективи із України: Подоляночка з Хмельницького та танцювальний колектив із Запоріжжя.

Другий концерт „Співаночки моїбув приурочений життєвому ювілею найвизначнішої співачки Пряшівщини Марії Мачошко. Крім солоспіву ювілярки (кожну пісню якої підхоплювала публіка) виступили її гості: Івета Світок з двома доньками, фольклорний колектив Шаришан та чотири колишні колежанки Марійки з Піддуклянського українського народного ансамблю.

Третя суботня програма „Звідки до нас гості прибули?“ була присвячена чотирьом закордонним колективам: („Жатві“ із Коцура, двом руським колективам із Хорватії (Петровці та Миклошевці), Верховині“ з Дрогобича в Україні та горальському ансамблеві пісні і танцю Маґура із Кежмарку.    

У четвертій програмі Речувати треба знати з дотепними розповідями шариською говіркою виступила народна розповідачка Марія Тріщак (Араня) із Яровніць.

Короною суботньої програми, яка протяглася вже за північ, мав бути заповіджений виступ гурту Соколи із Дрогобича та сольний концерт співачки Софії Фединої зі Львова. Та несподіваний холод прогнав більшу частину глядачів з амфітеатру, так що дуету „Соколів“ (Михайло Мацялко та Марія   Шалайкеви) довелось скоротити програму на мінімум, а Софія Федина так і не виступила.

У суботу в готелі Рубін відбулося засідання Президії Світової ради українських лемківських об’єднань (СФУЛО).

Недільна програма вже по традиції розпочалася літургіями у храмах Свидника, покладанням квітів до пам’ятника героям Другої світової війни та концертом духового оркестру із Пряшева.

О другій годині програму (вже шосту в черзі) відкрив старослов’янським „Отченашем“ об’єднаний хор учасників, а вітальну промову виголосив голова президії Союзу русинів-українців Словаччини Петро Сокол. Він привітав почесних гостей, між якими були: мер міста Свидника Ян Голодняк, депутати Словацької народної ради, делегації культурно-просвітних організацій зі Львова, Ужгорода, Рахова, лемків з Польщі, русинів Сербії та Хорватії тощо. Від імені Світової федерації українських лемківських об’єднань (до складу якої входить і СРУС) учасників привітала голова цієї організації Софія Федина.

Після привітань слідував марафон високохудожніх виступів, який розпочався програмою „А так було (виступи місцевих ансамблів та фольклорних груп). Фольклорна група із Стащина інсценацією балади Чорна руля ізорана і кулями засіяна вшанувала пам’ять тисячів жертв Першої і Другої світових воєн, які саме тут на Свидниччині під Дуклею поклали свої життя. Карпатянин із Пряшева показав від’їзд заробітчан в Америку у минулому. Порублянка“ із Руської Поруби наблизила глядачам колишні Вечорниці. Маковиця зі Свидника – пісні, танці і звичаї свого регіону. Ялинка із Ольшавиці – пісні та звичаї при сушенні сіна. Курівчан із Курова – обжинки. Шаришан із Пряшева – народне весілля. Старишан  звідтіля же – Фашенки (Масляницю).

Був це прекрасний огляд автентичного фольклору русинів-українців Словаччини. В кінці програми усі колективи вийшли на сцену і могутнім хором проспівали традиційну славославну пісню Многая літа.

Сцена заключної недільної програми „Багатство рідної груди належала закордонним колективам, більшість яких брала участь і в суботній вечірній програмі, а саме: дитячому ансамблю Подоляночці із Хмельницького, молодим танцюристам із Запоріжжя, Жатві із Коцура в Сербії, колективу при будинку культури у Петровцях (Хорватія) та Заслуженому прикарпатському ансамблю пісні і танця Верховина із Дрогобича.

Трихденний марафон концертів та інших дійств завершив професіональний ансамбль пісні і танця Пульс із Пряшева (колишній Піддуклянський український народний ансамбль), який цього року відзначить 60-річчя від заснування. На Святі він представився частиною програми „В обіймах“, якою його новий керівник Юрій Швантнер довів, що ансамбль йде в традиціях своїх попередніх керівників: Ю. Костюка, С. Ладижинського, А. Гната, В. Любимова та В. Марушина. Заключний номер „Гопак“ своїм віртуозним виконанням перевершив усі очікування і на вимогу публіки (бурхливі невтихаючі оплески) танцюристи повторили його заключну частину.

Погода, на жаль, не сприяла цьогорічному фестивалю, що відбилося на меншій кількості глядачів, ніж у попередні роки. Глядачам часто доводилось витягувати парасолі. Та на закритій сцені програма йшла без перебоїв.

61-ше Свято культури русинів-українців Словаччині довело, що цей фестиваль, заснований понад 60 років тому з метою популяризації фольклору цієї національної меншини, не втратив своє значення і в наш час. Головну заслугу на успіху Свята мають його сценаристи та режисери Петро Беґені, Ладислав Бачинський, Івета Світок, Марія Пайзинкова, Евеліна Гвать, Мирослав Сополига, Ладислав Пушкар та інші, але й модератори – Степан Гій, Іван Рудий, Ростислав Лучик. Та найбільшу заслугу на його успіху мають численні керівники фольклорних колективів у селах і містах східної Словаччини, які роблять усе, аби й у несприятливих умовах сучасної глобалізації та нестачі фінансів народна культура наших предків не заникла.

Микола Мушинка. Фото автора

Частина членів Президії СФУЛО та її гостей перед засіданням у Свиднику

Заключна частина суботньої дитячої програми Свята

З дитячої програми „Гійо-гета, на коничку!“

Співачка Марія Мачошко та її „учениця“ Івета Світок

Від імені СФУЛО учасників Свята привітала голова Софія Федина

„Вечорниці“ у виконані фольклорної групи з Руської Поруби

Наймолодші членки фольклорної групи „Курівчан“

Приймання у 17 ст. „галичан“ (з Климкови, Лабови та Мушинки) у парубоцьку громаду с. Курів

Ані дощ не вигнав глядачів з амфітеатру

Гості із Запоріжжя

Жіноча група колективу „Жатва “ із Коцура (Сербія)

Ансамбль „Верховина“ із Дрогобича

Михайло Мацялко та Марія Шалайкевич із гурту „Соколи“

Чоловіча група співаків ансамбля „Пульс“ із Пряшева

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
25 червня 2015р.

Теги: русини, Свидник

Коментарі

Франьо 2015-06-30 / 15:05:27
Там уже давно пора влаштувати даяку народну республіку. Ми би помогли. )))
Шутка..

Магура 2015-06-30 / 00:24:43
Видколи фашанки -масляниця? Фашанки - то по-нашому дискотека.

Степан Крук 2015-06-26 / 02:30:48
Не ті русини, що Пуйлови яйця чешуть, а ті, що співають!

Оксана 2015-06-25 / 10:44:22
Словаччина краще би зробила реальний малий прикордонний рух для русинів-закарпатців!!! Ато сміх та й годі!

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи