Українці у Словаччині роздавали Віфліємський вогонь миру та веселили родини різдвяною колядою (ФОТО, ВІДЕО)

Молоді русини-українці Пряшівщини не лінуються навіть під час різдвяних свят. Свідчить про це декілька подій, які вони в останній час зорганізували. Вони, наприклад, прийняли і далі роздавали Вифлеємський вогонь миру та також розвеселяли українські хати різдвяною колядою.

Українці у Словаччині роздавали Віфліємський вогонь миру та веселили родини різдвяною колядою (ФОТО, ВІДЕО)

Вже стало доброю традицією різних скаутських організацій, між ними і українських пластунів, у передріздвяний час розносити Вифлеємський вогонь миру. Вони несуть вогонь кожному місту, кожній парафії, кожній оселі, кожній родині, кожній дитині, кожному потребуючому і, таким чином, об­´єднують серця людей. Вифлеємський вогонь – це символ тепла, миру, злагоди та добра. В Словаччині таку традицію вже багато років проводять словацькі скаути. Цього року передачу вогню вдалося зорганізувати також пластунам, щоб і в українську громаду принести вифлеємське тепло. Особливо в такий складний для України час це дуже потрібно. 

Офіційна передача відбулася 23-ого грудня 2014 року в Центрі української культури у Пряшеві. Вогонь із Віфлеєма принесла делегація пластунів з України. Участь у передачі брали пластуни з Пряшева, Кошиць і Свидника та інші члени української громади. Після офіційного передання присутні мали можливість взяти собі частину вифлеємського світла і запалити свої свічки, щоб вогонь миру запалав і на їхньому різдвяному столі. 

Щойно після офіційної передачі на присутніх чекав маленький різдвяний подарунок. В приміщення зі співом та шумом увійшла група молодих колядників, одягнена в масках, яка гостям показала «Віфлеємську гру». Гра про сповіщання народження Ісуска, побудована на народних традиціях русинів-українців Пряшівщини, була доповнена різдвяними колядками та віншівками. Пластуни зі Союзу скаутів українсько-русинської молоді Словаччини «ПЛАСТ» разом з членами співацько-драматичного колективу «Сердечко», який працює при об'єднаній школі ім. Т. Г. Шевченка у Пряшеві, таким чином створили гарну різдвяну атмосферу – присутніх привітали із святом Різдва і побажали їм всього доброго до наступного року. Виступало в ній вісім осіб: пастухи Федір (Радослав Марек), Ґуба (Михал Сакмар), Стах (Мартин Няхай) та Старий Пес (Юрій Мушинка), Ангели (Мартина Світок та Дорота Гурна) та двоє музикантів (Іванна Світок – скрипка та Михаела Мушинка – гітара).

Виступ мав великий успіх, та не залишився одиноким. Продовжуючи традицію з минулого року, молодь і цього року ходила з колядою по Пряшеві та околиці і потішала теплою різдвяною піснею та словом українські домівки. Колядники відвідали близько 30 українських хат, між якими були їхні рідні, вчителі та інші русини-українці. Люди сприймали колядників дуже сердечно і щиро їх пригощали та обдаровували.

Частину щедрих фінансових дарів, якими господарі обдарували колядників, вони вирішили пожертвувати на «ПЛАСТ» та «Сердечко» – саме на ці організації, які молодих ентузіастів виховали. Та найкращим подарунком була для них сердечна усмішка та сльози щастя в очах господарів. Такі враження не можна заплатити нічим. 

Свою місію передачі Вифлеємського вогню словацькі пластуни продовжували в наступні дні, коли поширювали його в інші міста та села. Ст. пл. прих. Ярослава Грінко занесла вогонь у грекокатолицьку церкву в Гунківцях на Свидниччині, де його прийняв отець Ян Сенай. Водночас ст. пл. Мартин Няхай та ст. пл. Юрій Мушинка передали символ миру отцю Ярославу Пасоку до грекокатолицької церкви в Руській Новій Всі біля Пряшева. Вогонь в церквах палав після богослужіння і бажаючі могли забирати його додому. Крім того, ст. пл. Юрій Мушинка та ст. пл. Михаела Мушинка занесли світло з Віфлеєма до столиці Чехії – Праги, де його поширили між чеськими українцями.

Приємно бачити, що українська молодь Пряшівщини дбає про свої традиції, та з року в рік все більше людей долучається до різдвяних заходів. І ми сподіваємося, що ця добра традиція буде продовжуватися та досконалюватися і далі.

Офіційна передача Віфлеємського вогню миру в Центрі української культури у Пряшеві

Колядники показують традиційну Віфлеємську гру

Колядники з колядою завітали в українські домівки

Ст. пл. М. Няхай передає Віфлеємське світло отцю Я. Пасоку в грекокатолицькій церкві в Руській Новій Всі біля Пряшева

Михаела Мушинка, студентка

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
05 січня 2015р.

Теги: Словаччина, вогонь миру, коляда

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи