Через бездіяльність Генпрокуратури ЄС може скасувати санкції проти Януковича і його оточення

Через бездіяльність Генпрокуратури чиновники часів Віктора Януковича мають серйозні шанси вивести свої європейські активи з-під санкцій ЄС через суди.

Про це повідомляє видання "Апостроф" з посиланням на експертів, а також свої джерела, близькі до європейських інституцій.

Така позиція ГПУ також дозволяє представникам колишньої влади вільно відвідувати європейські країни.

Проблема полягає в тому, що українське силове відомство досі не зібрало докази злочинів багатьох колишніх чиновників, не повідомило їх про підозру і навіть не оголосило в міжнародний розшук.

Зокрема, статус підозрюваних так і не отримав Віктор Янукович-молодший син екс-президента, Артем Пшонка – син екс-генпрокуророра, Сергій Клюєв – брат колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, Олексій Азаров – син екс-прем'єра, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, а також колишні радники президента Ігор Калінін та Андрій Портнов.

Цей факт виданню у вівторок підтвердили в Генпрокуратурі.

Активи 18 колишніх чиновників колишньої влади були заморожені Євросоюзом "авансом" – Україна повинна надати ЄС докази злочинів, скоєних цими людьми, але до цих пір це не зробила. Це грає на руку колишнім чиновникам, які оскаржили санкції проти себе в європейському суді.

"ЄС кілька разів звертався до української сторони за необхідними документами, але ГПУ досі не надала жодних доказів причетності цих людей до злочинів. Для Євросоюзу є неприпустимим створення прецеденту, коли він програє в суді у зв'язку з неправомірним введенням санкцій. Коли з одного боку – немає документальних підтверджень, а з іншого боку – йде агресивний тиск через суди, альтернативним варіантом для Брюсселя може бути виведення цих осіб з списку санкцій до рішення суду", – стверджує джерело видання.

Експерти підтверджують, що при існуючому стані справ ймовірність скасування санкцій щодо соратників Януковича вкрай висока.

"Санкції – це не панацея, це подарунок Україні, це аванс від ЄС: вони доручають своїм банкам і правоохоронним органам знайти активи цих людей і заморозити їх, але Україна повинна зібрати докази і факти, що свідчать про їх злочинні дії. Відсутність розслідування – це найкраща допомога у скасуванні санкцій", – заявила виданню виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк.

Адвокат Валентина Теличенко нагадала, що Портнов вже виграв в українських судах сім справ проти ГПУ і МВС щодо "неправомірності поширення інформації, яка шкодить його репутації".

"Все це – надзвичайно важливий аргумент у справі про скасування санкцій. Більш того, такі рішення дають можливість просити про статус біженця в європейських країнах, оскільки вони можуть бути використані як доказ політичного переслідування", – вважає адвокат.

Якщо санкції будуть зняті в судовому порядку, колишні чиновники зможуть вимагати від України компенсації за завдані збитки. Більш того, на думку Теличенко, Євросоюз може зажадати від України сплатити штраф за "надання інформації, яка не була правдивою".

"ГПУ, напевно, не розуміє або не хоче розуміти, що ключ від замка повернення вкрадених з України активів лежить в руках генпрокурора, у якого достатньо повноважень, щоб розслідувати те, як була вкрадена кожна гривня з держбюджету, і підтвердити кожен цей факт в країнах ЄС", – впевнена Каленюк.

Як відомо, раніше Портнов продемонстрував отриману шенгенську візу. Після цього з'ясувалося, що ні йому, ні Януковичу, ні іншимчиновникам колишньої влади не заборонений в'їзд в ЄС.

 

19 листопада 2014р.

Теги: санкції, Янукович, Азаров, Пшонка, Аваков

Коментарі

правник 2014-12-16 / 13:24:17
генеральний прокурор дуже далекий від юриспруденціі і тому він незможе організувати розслідування кримінальних правопорушень відносно януковича та інших,у нього на сьогоднішній день гарно получаеться брати хабарі за посадИ.ВІРНІШЕ,І ВМІЛО ОРГАНІЗОВУЕ ЧЕРЕЗ СВОГО ЗАСТУПНИКА ЯКИЙ КЕРУЕ КАДРАМИ.МЕНТ НІКОЛИ ПРОКУРОРОМ НЕ БУВ І НЕ БУДЕ.

читач 2014-12-06 / 15:06:45
А наші керівники держави того й хочуть,щоб ЄС скасував санкції проти бандюковича та його колишнього оточення,бо вони і самі не кращі,а можливо ще набагато гірші за своїх попередників. Довели країну до братовбивчої війни, віддали Крим і т.д.Ціни ростуть букввально на все. Люди плачуть,а ціни скачуть. В той же час високопосадовці цим насолоджуються і від цього їх особисті статки зростають.


Спецтема
Публікації:
/ 12Святослав Вакарчук: Кому тут тюрма, кому – Дольче Віта
/ 1Трагікомедія реакцій на "трагедію" у Гельсінкі
/ 12Керівник МВС Аваков взяв у заручники всю країну - Сергій Лещенко
/ 3Марш поліцейського свавілля
/ 1Володимир Горбулін: "Європейськими мають бути не лише амбіції, а і вчинки"
/ 3Денис Бродський: Наша влада – професійні покидьки, які працюють проти нас
/ 12Mr. Petro Incognito: Порошенко витратив на тижневу відпустку на Мальдівах $500 000
/ 2"Рука Держдепу". Хто і як "рятував НАБУ"
/ 8Ренесанс кума Путіна. Медведчук отримує фінансові та політичні дивіденди як від Москви, так і від Києва
/ 1Чи переживе Верховна Рада осінь? Погляд зсередини
/ 5Директор Transparency International: Ми не бачимо розслідувань щодо чиновників та впливових і заможних людей, причетних до корупції
/ 3Країна на паузі, або Місяць на роздуми Порошенка
/ 2Заборонити не можна дозволити
Справа №1. Влада не сприяє слідству у справі розстрілу Небесної сотні
Прокачати партнерство: як «Газпром» перетворюється на спонсора українського газового хабу
/ 3Війна і бізнес. Як друзі Порошенка контролюють мільярдні замовлення Укроборонпрому. Ч.1
Е-декларації: чорний діамант Авакова, церква Матвієнка і мільйони БПП
Ювілейне. Що відбувається і чому так повільно?
Віктор Трепак: "Я передав до НАБУ докази тотальної корумпованості влади"
/ 1Фінішна пряма
/ 11Подвійне життя Президента
/ 1Петро Таланчук: Усі зусилля влади націлені на будівництво України без українців
/ 10Нафта вже по $26: Для Росії це не криза, це – П****Ц
Мурашиний "вир смерті" українського політикуму
"Губернатори" на виборах: адмінресурс партії Порошенка?
» Всі записи