У Словаччині до 200-літнього ювілею Т. Шевченка відбулась Літня школа українознавства та пластовий табір (ФОТО)

«Ой, ти, табір, табір наш пластовий, чому ти так файний, чому ти не довший» – співали в неділю, 10-го серпня своїм понад 60-ти присутнім родичам і гостям учасники 17-ої Літньої школи українознавства (ЛШУ) та 19-го літнього табору (ЛТ) «Карпати 2014», які були присвячені 200 річному ювілею з дня народження генія українського народу Тараса Шевченка. Вищенаведеними словами пісні висловили свої почуття учасники дев’яти денної літньої зустрічі, яку з фінансовою підтримкою Уряду влади СР в рекреаційному осередку «Злата Ідка» організував Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської молоді Словаччини.

У Словаччині до 200-літнього ювілею Т. Шевченка відбулась Літня школа українознавства та пластовий табір (ФОТО)

Рік з роком зійшовся і в суботу 2-го серпня в рекреаційний осередок «Злата Ідка» знов  зійшлись ті, які вже не можуть уявити собі канікули без літньої школи українознавства і літнього пластового табору, але і багато новеньких. Віталися щиро старі знайомі. Познайомились нові. Булава, у складі ст. пл. комендант Ксеня Рибак та писар Маркіян Ковалик з Братислави , заступник коменданта Міхаела Мушинка та бунчужний Юрій Мушинка з Руської Нової Веси і члени булави: Христина Грисенько та Владислава Шак з Меджилабірець, Катерина Розумик, Саскія Маслей, Мартін Няхай, Матуш Пронер з Пряшева, Ярослава Грінко з Гунковець, Івета Ігнатко з Стриговець, Інгрід Качур з Гуменного, Мирослава Танчак з Пчолиного, Бібіяна Кнапик з Орябини, Роман Довгович з Кошиць поділили між собою новаків і юнаків по гуртках і розпочалось таборове життя. Членом булави був і Андрій Донець з України, який як тренер для реалізації проектів в рамках Євросоюзу навчив учасників табору багато чого нового. 

Цьогорічний табір був у багато чому інший як попередні. Передусім кількістю учасників. В табір приїхало 114 дітей і молоді з усіх куточків Східнословацького регіону, але і з Кошиць, Братислави, Відня, України і навіть з США, тобто найбільше учасників в історії реалізації ЛШУ і ЛТ. Із загальної кількості учасників по окремих регіонах: з Меджилабірщини, Снинщини, Гуменгщини – 41 учасників; з Старолюбовнянщини – 13; Бардіївщини – 7; Свидницький регіон – 19; з Пряшева і довкілля – 17; з Кошиць – 11; з Братислави, Михайлівець, Воронова н/Т, Мита під Дюмб’єром, Відня і Україна – 6 . З наведеної кількості новаків було 44, а юнацтва 70. Хоч проект передбачав 90 учасників, з одного боку організаторів тішить таке зацікавлення до літньої зустрічі, з другого боку настала проблема оплати побуту цілої кількості учасників. 

«Необхідно однозначно підкреслити, що і цьогорічну програму  пластового табору заздалегідь підготувала і реалізувала булава, членами якої були юначки і юнаки, котрі виростали в наших таборах, за що їм належить велика подяка. Це є для нас неабиякою потіхою і надією до майбуття,» каже член Крайової пластової старшини Олена Довгович.  

Вже в неділю 3-го серпня в табір завітав і неочікуваний визначний гість – гетьман Богдан Хмельницький (Маркіян Ковалик) і так щодня до кінця табору жили і працювали його учасники в козацьких родах: новацтво – «Чортиці», «Вільні козачки», «Козацькі шаблі», «Лісові молодці», а юнацтво – «Рід пирогових», «Койшовці», Рід козацьких орлів», «Рід Ярослава мудрого» і «Рід відважних». Вчилися про славну історію козацтва, займалися козацькими тереновими грами. За цю ідею і підготовку щира подяка належить Михаелі та Юрію Мушинковим. І третій день в таборі проходив в козацькому дусі. Розпочався, як звичайно, ранньою руханкою. Дообідній час призначено лекціям ЛШУ. Після обіду проходили пластові заняття, а у вечірній програмі булава розіграла міні драму: «Як відомий козацький розвідник Кульчицький побував шпигуном в Туреччині і там спробував смак кави. Потім брав активну участь в захисті Відня від Турків, за що від австрійської імператриці отримав нагороду – кілька мішків кави, яку під Віднем залишили Турки. Поїхав з подарунком у Львів і відкрив у Львові першу кав’ярню в Європі, а звідси поширився звичай пити каву насамперед в Австро-Угорщину й далі в Європу».  

У вівторок у табір завітала Івана Шостак  з Уряду влади Словацької республіки (СР) по питанням нацменшин Словаччини. 

В середу, 6-го серпня новацтво виїхало на прогулянку в Кошиці, де діти відвідали зоопарк, а після філософський факультет Університету Павла Йосифа Шафарика і поклали квіти до пам’ятної дошки Тарасу Шевченку і Павлу Йосипу Шафарику, яку тільки недавно інсталювали з нагоди 200 років з дня народження Тараса Шевченка. Юнацтво помандрувало вже традиційно на «Койшову Голю», хоч в цьому році була мандрівка важча, як в минулому. Козацька булава підготувала для козацьких родів немало завдань. Було їх коло трьох десятків – знайти чорниці, назбирати гриби, знайти відповіді на незвичні питання і тому подібно. І накінець бути переможцем в незвичних іграх на самому верху «Койшової голі».

Весело було в «Карпатах 2014» і день пізніше. На «Козацьку родину» у «Златій Ідці» відбувся  «татарський» напад, вірніше сказано поліцейський напад. Табір відвідали члени трьох частин – «Pohotovostnej motorizovanej jednotky, Útvaru služobnej kynológie, Jazdeckej polície» - які для учасників підготували цікаву програму. Учасники табору бачили роботу поліцейських псів, дізналися, як вони вправляють і могли бачити, як вони шукають наркотики і ловлять небезпечного злочинця. І відразу сталося щось неочікуване. В канцелярію увірвалися два злодії і разом з грошима забрали з собою і коменданта табору Ксеню Рибак. Далеко не втекли. Після кількох вистрілів члени  «Pohotovostnej motorizovanej jednotky» їх зупинили і зловили. На вправи «Pohotovostnej jednotky» дивилися всі, затамувавши подих.  Найбільше всім сподобалася демонстрація зброї і іншого приладдя. Кожний хотів випробувати бронежилет, взяти в руки пістолет, автомат і дальшу зброю. Цікавим питанням і фотографуванню не було кінця-краю. Як останній представився учасникам коник Дупі, який терпеливо переносив зацікавлення дітей. За реалізацію демонстрації діяльності поліції щира подяка належить Марцелу Кумічаку.

У п’ятницю відбулося і традиційне «Свято Івана Купала», через дощову погоду, без пускання віночків по потічку і без ватри. Однак виховники підготували свято так, щоб  учасників зацікавити. В суботу вже традиційно обирали «міс» та «місака» табору.

Лекції ХVII-го річника ЛШУ підготували й проводили Олена Довгович, Інна Родович, Марія Рибак,  Марія Лаца, Святослав Довгович та  Ігор Довгович. Змістом лекцій ЛШУ були інформації про життя і творчість незабутнього Кобзаря, але й інформації про Україну, про культурно-суспільне життя національних меншин, про історію і традиції нашого народу. На четвертий день у табір завітали Евеліна та Іван Гвать і провели цікаву гутірку про Тараса Шевченка. Для найменших учасників – новаків проходило в рамках ЛШУ й навчання азбуки з «Буквариків», котрі спеціально для ЛШУ підготували і дали надрукувати організатори. Юнацтво знайомилось з історією, культурним надбанням, традиціями нашого народу. Одна з лекцій була присвячена питанням забезпечення прав нацменшин у СР, фінансуванню культури нацменшин, українських періодичних і неперіодичних видань та діяльності суспільно-громадських організацій Русинів-Українців. 

В останній день літньої зустрічі «Карпати 2014», в неділю 10.08.2014 був в рекреаційному осередку «Злата Ідка» неабиякий рух. Коридори заповнили валізки, паркінг автомашини з різних куточків регіону Східної Словаччини. В ході святкового закриття табору склали пластову присягу першого ступеня Міхаела Мушинка, Катерина Розумик і Богдан Довгович. Кілька слів учасникам табору сказав і голова «ПЛАСТу» в Словаччині Левко Довгович, який зокрема подякував новій генерації виховників, які після того, як самі були учасниками літніх таборів, поступово беруть у свої руки діяльність в українському «ПЛАСТі» в Словаччині». Знято таборові прапори, останній раз прозвучав «Гімн закарпатських пластунів». Після того всі перейшли в зал рекреаційного осередку, де діти понад 60 присутнім родичам і гостям показали щось з того, чому жертвувалися дев’ять днів у таборі. 

Перша частина програми була присвячена Тарасу Шевченку, в котрій діти прочитали кілька фрагментів з віршів і заспівали пісні на слова Тараса Шевченка. Друга частина програми неслась у веселішому тоні. Прозвучали народні пісні у виконанні новацтва і юнацтва. Програму закінчено народним таночком Карічка».

Бажання і почуття організаторів висловили модератори такими словами: «Сумно в краї під Маковицею. Рідне слово вже не чути, наших шкіл нема, Чому це так? Чому за своє ганьбимося і чуже проославляєм? Наймолодші учасники Надя Лишівка, Ленка Русанюк, Анастазія Пасок, Филип Лишівка, Симон Чернак, Симон Команицький і Ріхард Рибак віршем «Мово рідна, слово рідне» просять вас всіх, щоб не забували на свої корені і допомогли зберегти тисячолітні традиції нашого народу, а головне зі своїми дітьми і онуками говорили так, як з вами говорили ваші родичі». Драматург і режисер програми Святослав Довгович. Програму модерували Діана Барна та Богдан Довгович.

Перед закінченням програми Олена Довгович подякувала булаві за жертвенну роботу в таборі, яка в цьому році була нелегкою і відповідальною у зв’язку з кількістю учасників, Марії Лаца за медичну охорону, Марії Рибак за забезпечення призів і подарунків для учасників табору. Подякувала і родичам за довір’я і висловила велике прохання до батьків, щоб і вдома із своїми діточками говорили «по-нашому», наших шкіл уже нема і тому вся відповідальність за збереження мови і традицій є на батьках. Висловила щиру подяку і власникові рекреаційного осередку в «Златій Ідці» Петру Грінко з дружиною за забезпечення щоденних потреб для учасників табору і довгорічну щиру підтримку діяльності ПЛАСТу. 

В кінці програми прозвучали улюблені таборові пісні і фото презентація з життя в таборі. Надійшло сумне прощання. Знов було нелегким. Обійми і сльози в очах. Чому вже кінець? – нібито звучало питання. Поступово всі роз’їжджали у свої домівки. Кожний з вірою і надією, що через рік знову зустрінемось на ювілейній 20-ій літній зустрічі «Карпати 2015». 

На заключній програмі були присутні і генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч, заступник голови ЦР СРУСР Віктор Бандурчин, Іван Яцканин, голова Спілки українських письменників СР та редактори передач для національних меншин Словацького телебачення і радіо Люба Кольова і Мар’ян Левканич. 

учасники 19-го літнього табору і 17-ої Літньої школи українознавства «КАРПАТИ 2014»

святкове відкриття табору

впоряд з Юрієм Мушинкою

впала «бомба»

 

у табір завітав гетьман Богдан Хмельницький (Маркіян Ковалик)

святкове відкриття табору

козак Богдан Довгович

наймолодші новаки

вчимося азбуку з Оленою Довгович

Булава розіграла мінідраму про козака Кульчицького

Іскра на добраніч

вечірні розваги

новацтво в кошицькому зоопарку

новацтво коло пам’ятної дошки Тарасу Шевченку на Філософському факультеті Університету Павла Йосифа Шафарика в Кошицях

юнацтво на верху «Койшовська голя»

відвідини поліції з Кошиць

традиційний волейбольний матч Булава – Юнацтво

теренова гра

Ксеня Рибак з «Міс новацтва»

заприсяження пластунів після першої пластової проби

гості заключної програми для батьків

заключна програма для батьків

прощання

 

Святослав Довгович

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
22 серпня 2014р.

Теги: пластовий табір, школа українознавства

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи