У Словаччині на горі Вершок відкрито пам'ятник князю Лаборцю (ФОТО)

У рамках святкувань Днів Габури на горі Вершок в селі Габура, що на Лабірщині, відкрито могутній пам’ятник руському князю історичного Закарпаття – князю Лаборцю. Ідея створення такого пам’ятника зародилася десь три роки тому, а реалізацію ідеї здійснив організаційний комітет під головуванням старости села Миколая Ющика, який зумів зібрати коло себе групу спонсорів та помічників не тільки з околиці Габури.

У Словаччині на горі Вершок відкрито пам

Автором проекту пам’ятника та його реалізатором є братиславський скульптор Ян Тяпак. Висота пам’ятника, виконаного у бронзі – 5 м, разом з камінним постаментом – понад 7 м. Головою підготовчого комітету був Імріх Береш. Він підкреслив своє почуття гордості за те, що, не будучи русином, міг активно посприяти реалізації цього великого проекту – увіковічення видатного діяча історії русинів.

Зокрема, звертаючись до присутніх, підкреслив: «Шановні присутні, прийміть, прошу Вас, цей пам’ятник з відкритим серцем та без упереджень.  Нашою метою не було розділяти людей, але об’єднувати їх! Символічна земля з-понад сотні русинських сіл, закладена у постаменті цього пам’ятника, є цього доказом». І закінчив свій виступ по-габурськи: «Русини, будьте горді на своє коріння, язик та культуру та прийміте князя Лабірця за символ Вашой єдноти!»

Староста села Миколай Ющик у головній доповіді накреслив коротку історію створення пам’ятника, подякував усім, хто брав участь у створенні цього історичного пам’ятника, та закликав шанувати пам’ятник як історичний доказ життя нашого руського населення в Карпатах.

Добре була продумана й сама художня програма відкриття пам’ятника: Заповіт князя Лаборця приніс присутнім на своїх крилах сокіл, що прилетів до самого пам’ятника і сів на руку князівського воїна; слова князя урочисто прозвучали посередництвом техніки; в програмі було виконано патріотичні пісні, в програмі виступив також гість з Польщі Петро Трохановський, який долучив до землі з 106 сіл Пряшівщини також грудку землі з лемківської сторони Карпат та проспівав уривки зі свого твору про князя Лаборця.

Програма Днів Габури продовжувалася до пізнього вечора. Наступного дня програму виповнили спортивні акції.

Слід припустити, що до такої великої акції, важливої та визначної події, як відкриття пам’ятника князю Лаборцю – представнику всього руського населення історичного Закарпаття –  в с. Габура буде  – і то немало – критичних зауважень. 

Не біда, що саме святкування відбулося без планованої участі «визначних» гостей. Гірше, що воно відбулося також без ширшої участі «культурної» громадськості русинів та без будь-якої участі представників русинів-українців. Навіть рядовий громадянин не може нормально сприйняти окремі пам’ятні «табли» – окремо жидам, окремо греко-католикам та ще окремо православним, рівно ж і великі «табли»  «видатним» акторам сьогоднішнього життя та тексти на тих «таблах». А вже зовсім неприйнятним є «ідейно-ідеологічне» спрямування акції, яка, наперекір заявам про потребу та символ об’єднання, може стати «доказом» плиткого та антинаукового розуміння «русинського питання в Європі».

Проте – наперекір всім сучасним та й майбутнім критикам – дещо можна допрацювати, виліпшити, уточнити, замінити, а дещо зостане як документ доби та нашого нерозуму – головною ознакою та заслугою організаторів великої та потрібної акції залишиться факт побудови та уведення у дійсність могутнього символу та історичного доказу безперервного існування руського населення в Карпатах – відкриття могутнього пам‘ятника руському князю Лаборцю на Пряшівщини. А саме це ядро питання заслуговує на позитивну оцінку сучасного стану нашого життя.

Юрій Бача

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 липня 2014р.

Теги: Вершок, князь, Лаборець

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи