Українці Словаччини відкрили рік Шевченка концертами (ФОТО)

Український народний хор «Карпати» у співпраці з молодіжною організацією «ПЛАСТ» підготував знову два незабутні вечори.

Українці Словаччини відкрили рік Шевченка концертами (ФОТО)

У неділю 19 січня 2014 року в залі Історичної ратуші прозвучав вже 14-ий Новорічний концерт Українського народного хору «Карпати» і його гостей – Народної капели бандуристок «Галичанка» зі Львова й ансамблю народного танцю «Кольори Карпат» з Ужгороду, присвячений генію українського народу, Тарасу Шевченку, з дня народження якого мине в березні 200 років. Непересічний ювілей Кобзаря у 2014 році відзначатимуть не тільки українці в цілому світі, але й не українські культурні установи світу.

Співорганізатором 14-го Шевченкіського Новорічного концерту, який проходив під патронатом голови Кошицького самоврядного краю Зденка Требулю та мера міста Кошиці Ріхарда Рашіго, було місто Кошиці. Цим урочистим концертом хор «Карпати» відкрив святкування Року Тараса Шевченка в Словаччині.   

Зацікавлення публіки до концерту, як і в попередні роки, було великим. Вже півгодини перед початком концерту зал заповнився до останнього місця близько п’яти сотнями глядачів, між якими були і почесні гості генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч та генеральний консул Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова. На відзначення Року Шевченка прийшли і депутат Словацького парламенту Отто Бріксі та мер міста Кошиці Ріхард Раші і його заступники Рената Ленартова і Ян Якубов, Едуард Бураш, уповноважений мера міста Кошиці для співпраці з містом Ужгород, академік Микола Мушинка з дружиною та з онуком Юрієм, який є керівником пластового гуртка в Пряшеві, за РР СРУСР голова Йосип Воок та Юрій Магур. На жаль на урочистому концерті не мали можливість привітати представників Центральної ради СРУСР.

Найвищі представники міста в ході програми передали члену первинної організації №4 і Президії Регіональної ради Союзу Русинів-Українців Степану Чабалі символічний чек на 1000 євро, які буде використано для часткової реконструкції клубного приміщення СРУСР в Кошицях. Великою оцінкою для хору «Карпати» були і слова Ріхарда Рашіго, який диригенту Левку Довговичу передав символічний чек на  500 євро, як свій особистий внесок на підтримку діяльності колективу. «Це є моя особиста оцінка вашої діяльності і всього того, що хор «Карпати» приносить для розвитку культури в нашому багатонаціональному місті» – сказав мер міста. 

І сцена святкового концерту була на цей раз не звичною. Зліва на почесному місці стояв портрет Кобзаря, коло якого горіла свічка. Портрет Шевченка світив і на екрані разом з його рукописом всесвітньо відомого «Заповіту». Якраз цей твір Кобзаря  прозвучав два рази на початку концерту: у виконанні хору «Карпати» і капели бандуристок «Галичанка» і прочитала його у перекладі на словацьку мову модератор концерту Марія Шлоссер. Потім запросила Марію Побегову зачитати вступне слово: «Шевченко не лише поет і художник. Його поетичне слово втілює прагнення всього народу – бути вільним серед вільних народів... Кожна доба заново прочитує Шевченка. Але незмінним залишається його послання – заклик розбудовувати і зміцнювати громадянське суспільство. Бо лише тоді народ усвідомить, що ВІН, а не політичний авантюрист чи олігарх є джерелом влади, сувереном приймати рішення на користь своєї держави, своєї громади» – прозвучало в Кошицях ніби символічно майже одночасно з бурхливими подіями у Києві, де сотні тисяч українців на «Євромайдані» проводять нелегку боротьбу за європейську Україну.

Після того вже сцена належала гостям з України. Свято Тараса Шевченка не може бути без прекрасного звуків бандур, який по двох роках знову принесли у Кошиці бандуристки з львівської «Галичанки» під керівництвом Руслани Дробот. Виконання пісень на слова Шевченка прийняла публіка з великим натхненням. Першу частину концерту, присвячену Кобзарю, закінчено «Посланієм» «І живим, і мертвим…», з якого фрагменти з великим чуттям і на професіональному рівні зачитала Людмила Ґарянська.

В народному блоці концерту насамперед «Галичанка» потішила публіку не лише українськими піснями, але і лемківською піснею «Майоран», яку співають і в Словаччині та словацькою піснею «Анічка, душічка», а потім показав своє мистецтво Ансамбль народного танцю «Кольори Карпат» Ужгородського коледжу культури під керівництвом Івана Пастеляка. Молоді митці виконали кілька народних танців, а солістки з Ужгороду Ірини Скубенич і Маріана Сухолова заспівали кілька закарпатських пісень. Програму ужгородських митців  закінчили «Козачок» і «Гопак».

«Благословенна хай буде година, і та хата, і село, що Україні принесло, найбільшого з великих, сина!» Ці слова вкінці програми сказала декламаторка Людмила Гарянська, після яких учасники концерту виконали одну з найвідоміших пісень на слова Кобзаря, «Реве та стогне Дніпр широкий» за супроводу на фортепіано Святослава Довговича та під диригуванням Левка Довговича. Публіка стоячи співала з виконавцями і могучі тони аж морозили на тілі при згадці на події останніх тижнів в Україні, яку Шевченко безмежно любив і про долю якої все життя переживав. Не в одних очах появилися і сльози. Бурхливими оплесками і «standing ovations» в кінці концерту всі присутні переслали свою символічну підтримку тим, які вже тижнями домагаються для України кращого майбуття.

День перед урочистим Шевченківським концертом реалізовано в Кошицях уже 23-ій Новорічний бал «Маланчин вечір», котрий був складовою частиною ряду різдвяних та новорічних імпрез Українського хору «Карпати» на переломі 2013-2014 років. «Маланчин вечір» вперше після довгих років відбувся в надзвичайно гарному новому середовищі «Сполоченського павілону» в Кошицях за участі 375 гостей.     В мистецькій програмі Новорічного балу брали участь «Галичанка» та «Кольори Карпат», до танцю грав «Епілог» зі Свидника. Бал модерували Марія Шлоссер та Зузана Бобрикова. Завдяки кропіткій роботі організаторів, зокрема директорки всіх Новорічних балів Олени Довгович, «Маланчин вечір» став знову незабутньою подією. Учасниками «Маланки» і в цьому році були генеральний консул України в Пряшеві Ольга Бенч і консулка Оксана Ліщишин з чоловіком, великий прихильник хору «Карпати», депутат Словацького парламенту Отто Бріксі та дальші. Великим признанням і оцінкою діяльності хору «Карпати» було і те, що наперекір тому, що в Кошицях відбувалися й інші визначні бали, мер міста Ріхард Раші і його заступник Ян Якубов і в цьому році завітали на «Маланчин вечір». Опівночі Ріхард Раші привітав учасників Новорічного балу щирими побажаннями до Нового 2014 року за Юліанським календарем. До новорічних побажань приєднуються і члени Українського народного хору «Карпати» та молодіжна організація «ПЛАСТ».

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 січня 2014р.

Теги: Пряшів, Карпати, Пласт

Коментарі

читач 2014-01-23 / 16:02:03
Зворушливо, велично і гарно! Усе,що повязано з іменем Тараса Грогоровича Шевченка-це геніально!

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи