В Кошицях знов прозвучала «Тиха ніч» в чотирьох мовах від хору "Карпати"

Традиційним українським віншуванням розпочався напередодні найкращих свят в році вже сьомий річник різдвяного концерту Українського народного хору «Карпати» і його гостей під назвою «Різдвяні традиції національних меншин міста Кошиць». Зал Історичної ратуші заповнився в суботу 21 грудня до останнього місця і глядачі прожили прекрасний вечір. Концерт організували Союз скаутів «ПЛАСТ» українсько-русинської національності в Словаччині і Первинна організація №4 Регіональної ради СРУСР в Кошицях в співпраці з містом Кошиці і з фінансовою підтримкою Уряду влади СР з програми «Культура національних меншин 2013».

В Кошицях знов прозвучала «Тиха ніч» в чотирьох мовах від хору "Карпати"

Після того, як присутні дали згоду «возвістити новину», на сцену співаючи колядку «В Віфлеємі новина» вийшли «Карпати». Модераторки вечора Марія Побегова і Людмила Ґарянська привітали почесних гостей концерту – заступника пріматора Кошиць Яна Якубова з дружиною, заступника голови Центральної ради СРУСР Віктора Бандурчина з дружиною, директора Управління праці, соціальних справ та сім'ї Павла Мутафова, уповноваженого пріматора Кошиць для співпраці з містом Ужгород і Україною Едуарда Бураша, довгорічного прихильника хору «Карпати», заступника старосту Міської частини Кошиці – Над озером Степана Чабалу з дружиною,  заступника голови регіональної ради СРУСР в Кошицях Юрія Магура, старостів і депутатів органів самоврядування та редакторів і працівників Словацького радіомовлення і телебачення. Зокрема щиро привітали довголітніх спонсорів хору «Карпати» і молодіжної організації «ПЛАСТ» Петра Грінка з дружиною і Марію Олшавську з чоловіком та спонсора концерту Дезидерія Янчика з дружиною, з Юридичної фірми Янчик і партнери.

Після того вже зал заповнили мелодії більше чи менше відомих українських колядок у виконанні хору «Карпати»  -  «Бог предвічний» і «Радість нам ся явила» (диригував художній керівник і диригент хору Левко Довгович) та «Дивная новина» і «Вселенная веселися» (диригував корепетитор і хормейстер хору Святослав Довгович).

«Зустрілись ми тут, в цьому історичному залі як одна велика родина, без розділу віросповідання, національності, віку, щоб з тонами колядок різних народів набрали напередодні свят  духовних сил, спокою, порозуміння і любви.

Привітаймо на сцені нашого першого гостя – дитячий фольклорний ансамбль «Розмарінгшарь», який працює під керівництвом Алжбети Чурілової при місцевій організації «ЧЕМАДОКу» в селі Сеня,» вітали модератори діточок, які репрезентували угорську національну меншину. Присутнім вони принесли вертеп з назвою «Ходіння з колискою», з яким вже кілька разів виступили і на Міжнародному вертепному фестивалі в угорському місті Дебрецен.

Традиційним гостем різдвяних концертів хору «Карпати» є Жіночий хор Чеської спілки в Кошицях, який в листопаді 2013 відсвяткував 15-ту річницю своєї діяльності. У виконанні колективу – хормейстер  Ольга Варинська – прозвучали не лише колядки «Встаньте, встаньте, пастушкове», «К Йежішкові до Бетлема» і «Взацни пане господаржі», але і прекрасне чеське віншування. 

«Ми дуже щасливі, що на нашому концерті можемо з радістю привітати Дитячий фольклорний колектив «Селянчик» із Гельцмановець, яке знаходиться в Спишському регіоні. «Селянчик» продовжує традиції фольклорного ансамблю «Селянка», котрий в Гельманівцях утримував традиції нашого народу в роках 1976-1997. І з цього місця хочемо подякувати їх керівникам Марії Кухарьовій і Катерині Павликовій за те, що ще утримують традиції наших предків  і намагаються передати їх і своїм діточкам. Багато з нас русинів-українців можемо брати від них приклад.» Цими словами привітали модераторки дальшого гостя концерту, колектив, з яким «Карпати» познайомилися підчас успішного осіннього концерту в Гельцманівцях.

Після діточок прозвучали віншування і колядки з дальшого спішського села, із Жакаровець, без яких різдвяні концерти «Карпат» тяжко собі уявити. Щорічно їх в історичний зал приносить довголітня солістка і конферансьєрка хору та багатократний лауреат «Маковицької струни» і дальших фестивалів, Марія Побегова, яку на акордеоні супроводив Ярослав Дирга.

Натхнені оплески публіки супроводили і вступ дальшого вже традиційного гостя концерту, тріо «Тропар» із Свидника. Тріо у складі Анна Ванькова, Марія Лабикова і керівник Мирослав Гуменник працює при Піддуклянській бібліотеці у Свиднику і вже понад 10 років передає своїм вдячним слухачам красу духовних і народних пісень різного жанру в Словаччині, але й за кордоном. Українські колядки в їх виконанні гладили душу слухачів і публіка не хотіла пустити їх зі сцени.

Останнім, також традиційним, гостем концерту була чоловіча співацька група «Поляна» з Кошиць, яка працює при Регіональній раді СРУСР в Кошицях під керівництвом Ярослава Дирги. У виконанні «Поляни» прозвучали колядки «Ликуючи» і «Ой, сталася новина» та вперше і колядка «На різдвяні свята».

      Після «парубків» на сцену повернулися «Карпати». Колядки «Нова радість стала», «Небо і земля» і «На небі зоря» (диригувала корепетитор і хормейстер хору Світлана Мартинюк).

“З Різдвом Христовим і Новим роком, най вам щастить за кожним кроком. Най у вашій хаті радість панує, Христос рожденний мир Вам дарує!» - прозвучало дальше народне віншування. За ним у виконанні хору «Карпати» прозвучали колядки «Що то за предиво» (соло співала Світлана Мартинюк, на клавірі супроводив Святослав Довгович) і «Бог народився», які диригував Левко Довгович.

В кінці прекрасного вечора за звуків дзвонів на сцену вийшли усі учасники концерту, щоб публіці подарувати найвідомішу в світі різдвяну колядку «Тиха ніч». Окремі колективи заспівали її в українській, чеській і угорській мовах і врешті всі спільно і в словацькій мові. 

З вдячною публікою хор «Карпати» попрощався не тільки щедрівкою «Слава нашим господарям», але при виході із залу 450-членній публіці роздали символічні подарунки, а Степан Чабала з родиною пригощав «Карпатським пунчем». З келишком в руках вдячні глядачі різних національностей та офіційні представники міста Кошиці щиро дякують організаторам за таку неповторну передріздвяну святкову атмосферу, яку наводить хор «Карпати» та його гості своїми Різдвяними концертами. Після концерту на святковій вечері для мистецьких колективів була проведена оцінка діяльності хору «Карпати».

Успішним сьомим Різдвяним концертом хор «Карпати» завершив 2013-ий рік, який був  насичений багатою концертною діяльністю не тільки в Кошицях, але і в наших та словацьких селах.   

 

"В Віфлеємі новина" – співає Український народний хор «Карпати»

 
 
Співають «Карпати», диригує Святослав Довгович
 
 
Koлядує дитячий фольклорний авсамбль «Розмарінгшарь» із села Сеня
 
 
Віншує дитячий колектив «Селянчик» з села Гельцманівці
 
 

"Що то за предиво" – соло співає sólo Світлана Мартинюк, диригує Левко Довгович

Дрібні подарунки від хору «Карпати» передає глядачам Олена Личко

Різдвяний «пунч» підготував великий прихильник хору «Карпати» Степан Чабала з родиною 

 

 

 

 
 
 
Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
31 грудня 2013р.

Теги: хор Карпати, Кошіце, Тиха ніч, віншування, різдвяний концерт

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи