Ужгородців закликали приєднатися до всеукраїнської акції і очистити місто від сміття

«Зробимо Україну чистою!» – так називається акція, що втретє відбудеться в Ужгороді. Захід проводитиметься 20 квітня по всій країні і об’єднає небайдужих до екології людей. В чому суть акції і як до неї долучитися – розповіли сьогодні у прес-центрі «Закарпаття» ужгородські активісти.

Ужгородців закликали приєднатися до всеукраїнської акції і очистити місто від сміття

За словами однієї з організаторок акції в Ужгороді Юлії Дуб, глобальне ужгородське прибирання відбуватиметься в двох локаціях: в ботанічному саду УжНУ, що розташований у мікрорайоні Шахта, і у Боздоському парку. Початок – о10:00. Для тих, хто прибиратиме Боздоський парк, два пункти збору: біля центрального входу і біля підвісного мосту. «Ми б хотіли, щоб у громадян розвивалася екологічна свідомість. Щоб 20 квітня люди прийшли у визначені нами локації, або організувалися самостійно поблизу місць проживання чи роботи. А потім щоб подібні заходи відбувалися не тільки в рамках всеукраїнської акції», – наголосила координатор локації у Боздоському парку Юлія Дуб.

В програмі – не тільки прибирання, але й інші цікаві заходи. Зокрема, на площі Театральній о 14:00 розпочнеться вручення екоторб найбільш ативним учасникам акції, о 14:30 – лекція про небезпеку, яку несе недбайливе ставлення до природи, про вигоди, яких можна здобути, сортуючи сміття. Лекція називається «Спеціальні епідемії або коли ми перестанемо помічати бруд» і, як стверджують організатори, повинна закінчитися дискусією на тему, що ми уже можемо зробити на користь екології міста. О 15:00 — майстер-клас з декупажу, де охочих навчать робити старі речі новими. Також на площі організують фрі-маркет (вільний обмін одягом), відбудеться бук-кросинг і збір відпрацьованих батарейок, які в подальшому будуть передані на утилізацію.

«Так званий шахтинський ліс ми взагалі будемо облагороджувати. Там не тільки збиратимемо сміття, але й розчищатимемо лопатами. Ставитимемо урни для сміття. Розроблятимемо пішохідні маршрути і встановлюватимемо вказівні таблички. Крім того, з’являться там і спонукальні таблички, які б закликали людей не смітити і берегти природу», – повідомила координатор ЗУЧу в ботанічному саду УжНУ Вероніка Громадська.

Щоправда, Ужгород – не єдине закарпатське місто, що братиме участь в ЗУЧі. Жителі Мукачева, Перечина, Берегова і Чопа також висловили бажання прибрати свої міста.  «ЗУЧ цього року набирає страшних, в позитивному плані, обертів. Ми самі не очікували, що буде так багато охочих долучитися. Це означає, що свідомість людей значно розширюється в питаннях екології, люди цікавляться, хочуть брати участь. Щойно мені подзвонили з офісу всеукраїнської акції і повідомили, що охочих прибирати – понад 100 тисяч. А спочатку таку цифру сприймали як «верхню планку»», – сказала координатор ЗУЧу в Боздоському парку Юлія Дуб.  Організатори через такий факт і задоволені, і трохи навіть розгублені, адже тепер виникають питання технічного характеру: як забезпечити усіх одноразовими рукавичками і пакетами для сміття. Щоправда, з рукавичками і пакетами потроху допомагають спонсори, які долучаються до акції. Крім того, взяти участь у ЗУЧі в якості волонтерів уже пообіцяли різноманітні підприємства і організації, прості громадяни. Вперше до «Зробимо Україну чистою!» долучився УжНУ. Зараз  активісти шукають спонсорів, які б могли забезпечити учасників водою й печивом.

Закарпатці, які зацікавилися акцією, можуть особисто поспілкуватися із активістами. Для цього необхідно зайти у соціальну мережу «Вконтакті» або «Фейсбук». Група називається «Зробимо Україну чистою! (Ужгород)».

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
17 квітня 2013р.

Теги: акція, Зробимо Україну чистою, Ужгород

Коментарі

2328 2013-04-19 / 09:54:34
в лісах ніхто не прибирає. Шахтинський ліс не закріплений ні за яким жеком і владі на нього срати. Зате все бидло і наркомани з Шахти там гадять круглий рік. Якщо не прибирати зовсім то буде ще гірше. Те, що партія районів буде піаритись на цьому це зрозуміло. Та це інвестиція в майбутнє і хто не ведеться на такий піар то він лох. Показувати треба приклад дітям в першу чергу бо бидло вже не перевиховаєш. У нього одна ціль в житті залити ебало і обісратися.

1958 2013-04-18 / 19:41:46
Убрать надо мусор с горсовета и в городе станет чисто

Дід Микола 2013-04-18 / 12:45:40
поки лохи ходять сміття збирати, жулики бабло тирять, а потім розкажуть, як партія регіонів прибирала всю Україну на суботнику.

перехожий 2013-04-18 / 12:39:32
чергові дурочки хочуть попіаритись на своїй великій екологічній свідомості

Микола 2013-04-18 / 12:20:09
Більшість ужгородців, які живуть у приватних будинках як правило прибирають прилеглу територію! Що стосується жителів багатоповерхівок, чомусь одні ЖЕКи прибирають (і досить непогано), а деякі не прибирають прибудинкові території. Хоча квартплату отримують, і не малу! Куди йдуть гроші, Погорєлову в карман? За прибирання парків фірмам перераховують кошти, от нехай виконують свою роботу!

Istvan 2013-04-18 / 11:58:40
А комуналщикам про це щось казали, яким ми платимо зарплату, що все це зробили?

цензор 2013-04-18 / 11:05:22
Це можливо лише на найближчих выборах, нажать.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи