Львівщина і Пряшівщина на конференції обговорили питання туризму

У Пряшеві пройшла спільна зустріч туроператорів Пряшівського краю та Львівської області України

 

У Пряшеві 8–10 квітня 2013 року  в конференц-залі готелю «Дукля» відбулась словацько-українська конференція, присвячена обміну інформацією щодо можливості взаємної співпраці і поглиблення туризму між Україною і Словацькою Республікою. Складовою частиною конференції була презентація українського туристичного і санаторного-курортного  потенціалу. Українські туроператори представили, в першу чергу, всесвітньовідоме курортне місто Трускавець і оздоровчі заклади міста.

16-членну українську делегацію очолив  Олексій Балицький з м. Трускавець, депутат Львівської обласної ради.

У конференції взяли участь приматори окремих міст Пряшівського краю: Пряшева (П. Гадярі), Великого Шариша (М. Драб),  Cабинова (П. Молчан), Воронова н/Т. (Я. Раґан),  Свидника (Я.Голодняк), Стропкова (П. Обримчак), Липан (К. Вокал), Михаловець  (заступник предности Ґ. Дорич), представники Кошицького самоврядного краю, торгових палат, обласних організацій туризму  і фірм Бардієва, Кошиць, Пряшева, Требішова, Гуменного,  різних готелів та лікарі. Широко була представлена   на конференції  преса, радіо і телебачення.

Конференція проходила під патронатом  Генерального консула України в Пряшеві Ольги Бенч і стала, на думку багатьох  присутніх, першою ластівкою у налагодженні співпраці між словацькими та українськими туристичними агенціями і фірмами.

Відкрила конференцію  за присутності консула Оксани Ліщишин консул з економічних питань  Генерального консульства України в Пряшеві Світлана Свищева. Сказала, що минуло 20 років з часу встановлення дипломатичних  відносин між Україною і Словацькою Республікою. На сьогоднішній день підписано  між ними 23 угоди.  Це угоди різного рівня. Окремо укладені угоди між регіонами, містами і селами.  «На сьогоднішній день товарообіг між Україною і СР становить 700 мільйонів доларів. Це дуже мало.  Мета цієї акції: прокласти містки відносин в туристичному  і санаторно-курортного напрямку».

Почесний консул України у Воронові н/Т. Станіслав Обіцький підтримав ідею скликання  конференції, оскільки в цій області є невикористаний потенціал. Висловив претензії до праці громадсько-правових засобів масової інформації Словаччини, які недостатньо займаються питаннями двостороннього співробітництва між сусідніми країнами. На відміну від Польщі, Словаччина значно відстає в цій галузі.  Додав, що в галузі туризму «часто сервіс в українців вищий, ніж у Словаччині».

Керівник делегації з міста Трускавець Олексій Балицький сказав, що члени делегації налаштовані на покращення економічних відносин з Словаччиною і встановлення «здорових відносин між двома націями».

Учасники конференції тут же мали можливість ознайомитись з тим, чому Трускавець здобув світову славу курортного міста. Трускавець – затишна й екологічно чиста зона. Мінеральні води з 14 джерел: «Нафтуся», «Юзя», «Марія», «Софія», «Броніслава» тощо.  До конкурентів карловарської солі належить трускавецька сіль «Барбара», яку добувають з високомінералізованої ропи.  В цьому місті можна не лише відпочити, а й лікувати найрізноманітніші хвороби.  Для прикладу, в минулому році тут побували клієнти з 46 країн світу – США, Німеччини, Польщі, Франції, Австралії, тут діє 70 різних готелів європейського  рівня. Декотрі з них найвищого стандарту VIP-класу, проте є тут і  готелі і для менш забезпечених клієнтів.

Генеральне консульство України в Пряшеві, як сказала Світлана Свищева,  має намір  поширювати географію знайомства словаків з Україною. «Хочемо показати Центральну  і Східну Україну, Україна дуже велика і красива».  23 – 25 квітня в Кошицях і Пряшеві  відбудеться презентація міста Кременчук Полтавської області. Полтавщина буде презентувати свої промислові потужності.  Будуть представлені практично всі галузі економіки - важка промисловість, легка промисловість, переробна галузь і сільське господарство.

Мирослав Ілюк

Конференцію  відкрила консул Генерального консульства України в Пряшеві Світлана Свищева. 3709

Частина учасників конференції

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
11 квітня 2013р.

Теги: туризм, Пряшів, Кошіце, Бардіїв, Трускавець

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи