Українці Словаччини відреагували на слова прем'єр-міністра Роберта Фіцо

У вівторок, 5-го березня 2013 року, в Пряшеві під головуванням голови Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки (СРУСР) Петра Сокола відбулось перше засідання Президії СРУСР після VІ з’їзду Союзу русинів-українців СР (26 січня 2013 р.).

Вишита обкладинка статуту Матиці словацької (1863 р.). Одним із її засновників  був Адольф Добрянський
Вишита обкладинка статуту Матиці словацької (1863 р.). Одним із її засновників був Адольф Добрянський

 

У програмі засідання були питання аплікації в життя рішень VІ з’їзду та  визначення окремих завдань для органів (в тому числі дорадчих) і організацій громадсько-культурної національної організації русинів-українців. За рішенням з’їзду, замість попередніх дев’яти членів в нинішній склад Президії входить одинадцять, п’ятеро з яких є новими і по суті репрезентують  всю організаційну структуру Союзу русинів-українців СР.

За результатами обговорення поточних питань на найближчий період Президія, крім іншого,  прийняла Ставлення до виступу прем’єр-міністра Уряду СР Роберта Фіцо 26 лютого 2013 року в Мартині.

 


"Želám si, aby sa prestalo menšinovými právami  vydierať a je jedno, či je to menšina rómska, inak orientovaných ľudí, menšina názorová alebo menšina etnická. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska."

"Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, zato takmer minimálne pestovanie občianskych cností."

Роберт Фіцо на конференції Матиці словацької в Мартині,  26.02.2013 р.

 

Ставлення
Президії Союзу русинів-українців Словацької Республіки до
виступу прем'єр-міністра Роберта Фіцо на міжнародній науковій конференції на честь 150-річчя Матиці словацької

Русини-українці як національна меншина та їх найбільша і найбільш представницька організація – Союз русинів-українців Словацької Республіки

завжди виявляли повну лояльність по відношенню до держави, в якій вони живуть і яку вони вважають своєю батьківщиною. Виконують ті ж обов'язки, що й інші громадяни республіки і не претендують на особливі привілеї в порівнянні з іншими. Тому з подивом вони сприйняли слова одного з чільних представників держави, спрямовані на адресу національних меншин. Меншини не простягають руки і не жебрають,  просять  тільки те, що належить їм по праву, і які  зобов'язання  взяла на себе Словаччина на міжнародній арені. Коли ці вимоги порівняємо з деякими іншими країнами, то ми повинні їх оцінити  як відносно скромні.  Адже в Словаччині багато років ми не можемо добитись ні основного закону про статус національних меншин та  фінансування їх культури. Право субсидіарності, тобто право на участь в управлінні своїми справами, закріплені в Конституції, можемо розуміти  тільки  символічно, тому що насправді, здебільшого, рішення приймаються  про нас без нас.

Ми підкреслюємо, що русини-українці – автохтонні жителі Словаччини, вони впродовж століть компактно проживають на території Північно-Східної Словаччини і відчувають себе тут вдома. Їх співжиття  зі словацьким народом завжди був хорошим і  їх представник Адольф Добрянський був одним із засновників Матиці словацької. Тому ці заяви  сприймають дуже чутливо і з болем. Ми вважаємо, що в Словаччині суттєво не вистачає діалогу між представниками держави і цією та іншими  національними  меншинами.  Вже стало   майже правилом, що органи державного управління будь реагують ухильно або зовсім не відповідають на листи та заяви національних організацій,  ігнорують прохання про прийом та переговори. Крім того, увага засобів масової інформації зосереджена тільки  на найбільші національні меншини і забувають про те, що кожна меншина має свої специфічні проблеми, які можна вирішити тільки в діалозі з її представниками. З заявою про прийом нещодавно ми  звернулися  листом до  прем'єр-міністра Словацької Республіки, який ми відправили  разом з Ставленням  делегатів VI з’їзду СРУСР, який відбувся 26.1.2013 року, і в якому наведено декілька актуальних проблем цієї меншини. Ми вважаємо, що наша заява буде прийнята і що такий діалог стане нормою.

Пряшів, 5 березня 2013 року

Президія  Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки

 

 

Stanovisko

Predsedníctva Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky

k vystúpeniu predsedu vlády SR Róberta Fica na medzinárodnej vedeckej konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej

Rusíni-Ukrajinci ako národnostná menšina a ich najväčšia a najreprezentatívnejšia organizácia Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky vždy prejavovali plnú lojalitu k štátu, v ktorom žijú a ktorý považujú za svoju vlasť. Plnia si rovnaké povinnosti ako ostatní občania republiky a nenárokujú si nijaké zvláštne výhody oproti ostatným. Preto s prekvapením vnímajú slová jedného z  vrcholným predstaviteľov štátu adresované národnostným menšinám. Menšiny nenaťahujú ruky a nežobrú, žiadajú len to, čo im podľa zákona patrí a k čomu sa Slovensko zaviazalo aj na medzinárodnom poli. Keď tieto požiadavky porovnávame s niektorými inými  štátmi, potom ich musíme hodnotiť ako pomerne skromné. Veď na Slovensku sa už roky nemôžeme dopracovať ani k základnému zákonu o postavení národnostných menšín a financovaní ich kultúry. Právo subsidiarity, teda právo podieľať sa na riadení svojich vecí zakotvené v Ústave SR, môžeme chápať skôr iba symbolicky, pretože v skutočnosti sa väčšinou rozhoduje o nás bez nás.

Zdôrazňujeme, že Rusíni-Ukrajinci sú autochtónnym obyvateľstvom Slovenska, dlhé stáročia kompaktne obývajú územie severovýchodného Slovenska a cítia sa tu doma.  Ich  spolužitie so slovenským národom bolo vždy dobré a ich predstaviteľ Adolf Dobriansky patril k spoluzakladateľom Matice slovenskej. Preto tieto výroky chápu o to citlivejšie a bolestivejšie. Nazdávame sa, že na Slovensku výrazne chýba dialóg medzi zástupcami štátu a touto ale aj inými národnostnými menšinami. Stalo sa takmer pravidlom, že štátne orgány buď reagujú vyhýbavo alebo vôbec nereagujú na listy a stanoviska národnostných organizácií, že ignorujú žiadosti o prijatie a o rozhovory. Rovnako v médiách sa pozornosť venuje iba najväčším národnostným menšinám a zabúda sa na to, že každá menšina má svoje špecifické problémy, ktoré sa dajú riešiť len v dialógu s jej predstaviteľmi. Žiadosť o prijatie sme adresovali nedávno aj  premiérovi SR v liste, ktorý sme mu zaslali spolu s vyhlásením delegátov VI. zjazdu ZRUSR, ktorý sa konal 26.1.2013, a v ktorom sa uvádza niekoľko aktuálnych problémov tejto menšiny. Veríme, že naša žiadosť bude akceptovaná a že takéto dialógy sa stanú pravidlom.

Prešov 5. marca 2013

Predsedníctvo Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky

 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
10 березня 2013р.

Теги: русини, Фіцо

Коментарі

сорри 2013-03-11 / 10:28:24
Схоже, зневага збоку Словацької держави поступово починає робити з ніяких русинів-українців справжніх гордих українців. Словаки перегнули палицю і це дасться взнаки

Гуцул 2013-03-11 / 06:35:42
Послати нахрен школу словацьку передачі на ТВ і всі газетьонки Словацькі хоча НІКОЛИ ТАКОІ ДЕРЖАВИ ЯК СЛОВАКІЯ НЕ БУЛО В СВІТІ лиш Гітлер створив і назвав в противагу Чехіі раз вони так з нами поступають де ГОРДІСТЬ????

Копча 2013-03-11 / 01:43:59
Може і нам послати словацькі товариства і навчальні заклади в дупу і тоді побачимо який вереск здіймуть їхні офіційні і неофіційні представники звинувачуючи у дискримінації цієї ІМХО штучно створеної нації.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи