Делегація ЦР СРУСР відвідала Закарпаття

21-22 лютого ц.р. найвищі представники Союзу русинів-українців Словацької Республіки Петро Сокол – голова Центральної ради, Павло Боґдан та Віктор Бандурчин – заступники голови, відвідали Закарпатську область України.

У перший день перебування вони взяли участь у 60-хвилинній бесіді про діяльність Союзу та його співпрацю з Закарпатською областю на ділянці культури, яку прямим ефіром передавав мукачівський телеканал «М-студіо». Потім представники ЦР СРУСР взяли участь в прес-конференції, яка проходила в Європейському медіа-центрі в Ужгороді. Темою прес-конференції, крім згаданої співпраці, була також загальна діяльність СРУСР та його сучасні проблеми,  зокрема, реалізація проекту «Центр української культури» у Пряшеві. В прес-конференції взяли участь і закарпатські партнери проекту. Представники СРУСР зустрілися також з  головою Львівського регіонального об'єднання «Молода Лемківщина»  та представницею Центру розвитку української культури та самоорганізації Лілією Плахтій з Львова, з якою обговорили можливості підписання договору про співпрацю та участь колективу з Львова у цьогорічному  Фестивалі драми і художнього слова ім. Олександра Духновича у Пряшеві.

Другий день візиту розпочався зустріччю з начальником управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації Юрієм Глебою, з яким було обговорено  підготовку додатку до договору про взаємну співпрацю на 2013 рік. Теми співпраці в області культури та візовий режим резонували і на зустрічі з генеральним консулом Словацької Республіки в Ужгороді  Янкою Буріяновою.

На завершення перебування на Закарпатті делегація СРУСР взяла участь у черговій координаційній нараді учасників міжнародного проекту «Словацько-український центр культури». Центр словацької культури, яким управляє закарпатська обласна культурно-просвітня організація «Матиця словацька», вже було відкрито в Ужгороді у вересні 2012 р. на кошти українських та словацьких органів, в рамках проекту центр було обладнано меблями та технікою. З нашого боку проект передбачає реконструкцію та обладнання меблями і технікою будинку «Центру української культури» по вул. Янка Бородача, 5 у Пряшеві. В рамках проекту СРУСР у жовтні минулого року провів міжнародну конференцію на тему «Українські мас-медіа в Словаччині після 1945 року та презентація України в них» і плануються ще провести Дні української культури в Словаччині та круглий стіл українських письменників Словаччини та України. 

Партнерами Союзу у згаданому проекті є Агенція регіонального розвитку Пряшівського самоврядного краю, закарпатська обласна культурно-просвітня організація «Матиця словацька» та  Українсько-словацький центр транскордонного співробітництва «Карпати», який в рамках проекту займається розробленням стратегії словацько-українського співробітництва. 

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
26 лютого 2013р.

Теги: русини-українці, СРУСР

Коментарі

Jana 2013-02-27 / 11:40:32
Прем'єр-міністр Роберт Фіцо говорить про меншини:
Stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností.

„Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci,“

Mykola 2013-02-26 / 15:23:30
Це ганьба, що нема Центр української культури! На жаль, центр в Пряшеві ніколи не буде. Проблема у тому, що велика Україна (48 мільйонів осіб) не хоче не тільки центр, но українську меншисть в Словаччині взагалі.
Мала Словаччина (5 мільйонів осіб) бережить свою меншисть, так центр словацької культури був швидко відкритий.

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи