У Кошицях презентували фотовиставку про Пряшів – культурний центр русинів-українців Словаччини (ФОТО)

Виставочна активність пряшівської художниці, видавця та підприємця Анни Надьової – (Anna Nagyová) – (довгорічної спів працівниці відділу української літератури Словацького педагогічного видавництва у Пряшеві) гідна подиву. 2010 року вона повезла виставку про історію і сучасність Пряшева в Ізраїль, де живе багато вихідців із нашого міста та їх нащадків. Не дивно, що виставка про Пряшів там тішилася значній популярності.

У  Кошицях презентували фотовиставку про Пряшів – культурний центр русинів-українців Словаччини (ФОТО)

 

У тому ж 2010 році у Пряшеві Анна Надьова влаштувала виставку картин трьох сучасних єврейських художників – із Ізраїля, Німеччини та Росії. В листопаді 2011 року у Пряшівському Краєвому музеї відбулася її виставка під назвою (НЕ) АНОНІМНІ – про голокост євреїв в часі Другої світової війни та участь у ньому (в ролі жертв) пряшівських євреїв.

Посередництвом тогочасних фотографій, репродукцій статей із преси та численних архівних документів вона показала життя та побут євреїв у Пряшеві та їх депортацію в концентраційні табори. Дехто з тих, що чудом пережив страхіття Освієнціма або їх нащадків брав участь у вернісажі виставки.

Точно через рік – в листопаді 2012 року у тому ж Кураєвому музеї відбулася виставка (НЕ) ЗАБУТНІ під назвою „Долі людей, героїчні вчинки”. Це було своєрідне продовження попередньої виставки. На ній авторка наголос поставила на громадянах Словаччини, які в часі фашистського Словацького штату” (1939-1945) допомогли євреям уникнути голокосту, тобто фізичній ліквідації. А таких у Словаччині було понад 500. На першому місці серед них виступає єпископ Греко-католицької церкві Петро Павло Ґойдич (1888-1960), який особисто або посередництвом священиків своєї єпархії похрестив понад тисяч євреїв, чим запобіг їх відправленню до концентраційних таборів. За благочинну діяльність уряд Ізраїля проголосив П. Ґойдича  Справедливим між народами, а Папа Римський Іван Павло ІІ – блаженним, що є першим ступенем до святості. На виставці подано фотографії та життєписні нариси про десятки інших пряшівчан, які ризикуючи власним життям зберегли життя сотням євреїв.

Обидві виставки з успіхом презентувалися також в інших містах Словаччини

В центрі уваги Анни Надьової  і надалі є її рідне місто Пряшів, якому, крім згадуваних виставок, вона присвятила кілька інших праць. Між  іншим вона є редактором і видавцем неперіодичного словацько-англійського журналу „Пряшів – моє місто” („Moje mesto Prešov – My City Prešov”).

 

*      *       *

6 лютого цього року в Культурно-навчальному центрі Державної наукової бібліотеки м. Кошиці відбулася виставка під назвою „Дотик міста”, на якій А. Надьова разом з істориком Петром Борзою показала понад півтори сотні фотографій та фоторепродукцій про історію, культуру та життя пряшівчан від найдавніших часів до сучасності. Майже до кожного знімку подано короткий коментарій.

Є тут факсиміле першої згадки про Пряшів в грамоті угорського короля Белу IV від 7 листопада 1247 року, зображення міста на графіках з 1662, 1716 та 1768 років та цілого ряду зображень міста з 19 століття, серед яких виділяється олія на полотні Яна Ромбайєра „Вид на Пряшів” з 1830 року. 20 століття на виставці представлено фотографіями визначних архітектурних пам’яток через об’єктиви авторки, але й Віктора Заморського, Ладіслава Цупера, Душана Дуґаса та інших фотографів. Є тут знімки історичних палаців, культурних споруд, включно греко-католицької та православної церков, пам’ятників, адміністративних та житлових будинків тощо. Біля кожного об’єкта подано рік або століття його побудови. З побутових фотографій найновішого періоду переважають світлини фольклорних колективів у національних костюмах.

У вітринах представлені кращі альбоми про Пряшів; в одній з них – всі випуски згадуваного часопису „Prešov – moje mesto”.

До виставки було видано каталог-складаночку на крейдяному папері

з п’ятдесятьома переважно кольоровими ілюстраціями та коментаріями до кожної з них.

Відкриваючи цю цікаву виставку Анна Надьова розповіла про труднощі, які їй довелось подолати при розшуках матеріалів, а директор Культурно-навчального центра ДНБ Ян Ґашпар підкреслив виняткове значення виставки, зокрема в наш час, коли Пряшів претендує на запис до Книги культурної спадщини Європи, чого Кошиці вже досягли.

Виставка Анни Надьової „Дотик міста” є достойною репрезентацією третього по кількості населення (після Братислави і Кошиць) міста Словаччини, міста, яке є одночасно і культурним та релігійним центром русинів-українців Словаччини. Вона заслуговує на те, щоб з нею познайомил

Микола Мушинка.  Фото М. Мушинка

 

Анна Надьова на фоні панелів своєї виставки

Частина учасників відкриття виставки. На передньому плані її куратор Ям Ґашпар

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
12 лютого 2013р.

Теги: виставка, Пряшів, Кошиці

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи