У Генконсульстві України в Пряшеві відзначили День Соборності та Свободи України

У Генеральному консульстві України в Пряшеві за участі української громади Словацької Республіки відзначили День Соборності та Свободи України

Так, 16 січня 2013 року в Руському домі у Пряшеві Генконсульство спільно з Науковим товариством імені Т.Г.Шевченка  провело круглий  стіл за участі чисельних представників української громади, присвячений Дню Соборності та Свободи України. В рамках заходу була організована виставка рідкісних видань з домашнього архіву академіка М.Мушинки, присвячена цій історичній тематиці. Для присутніх вперше було показано унікальний документальний  фільму «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939», відзнятий Західно-Українським Центром історичних досліджень у місті Львові у 2012 році.

22 січня 2013 року Генеральний консул Ольга Бенч спільно з консулами Оксаною Ліщишин та Світланою Свищевою, Головою Асоціації україністів СР академіком Миколою Мушинкою,  учнями  Об’єднаної школи-гімназії ім. Т.Г.Шевченка з вивчення низки предметів українською мовою,  вчителькою школи Іветою Світок   поклали  квіти до могили відомого українського письменника та громадського діяча Східної Словаччини  Федора Лазорика, якому цього року виповниться 100 років від народження.

У приміщенні ГКУ в Пряшеві відбулася зустріч, на якій були присутні учні Об’єднаної школи ім.Т.Шевченка, директор Основної школи в Гуменному з вивчення низки предметів українською мовою Микола Петрашовський та завуч школи Степан Андрейцо, директор Інституту славістики, україністики та русистики професор Марія Чижмарова, заступник голови СРУСР Павло Боґдан, педагоги та студенти відділення української мови та літератури Пряшівського університету, співробітники Центру українознавства Пряшівського університету.

У своєму виступі Генеральний консул Ольга Бенч привітала всіх присутніх зі святом, розповіла  про  передумови виникнення свята і його  історичне значення для українського державотворення.

Голова Асоціації україністів Словацької Республіки академік М.Мушинка  свій виступ присвятив висвітленню документів, які засвідчували прагнення українців Пряшівщини  до об’єднання з Наддніпрянською Україною. Присутні переглянули документальний фільм „Карпатська Україна” режисера Олени Подобед-Франківської.

Також в рамках заходу були вручені посвідчення закордонного українця,  згідно з рішенням XVIII-го засідання Національної комісії з питань закордонних українців.

Концертну програму до Дня Соборності і Свободи України підготували учні старших і молодших класів  Об’єднаної школи-гімназії імені Т.Г.Шевченка під керівництвом вчительки української мови і літератури Івети Світок. Діти декламували українську класичну й сучасну поезію про Україну  у прекрасному виконанні. Власні авторські пісні  виконав для присутніх директор Основної школи в Гуменному М.Петрашовський.

Інформаційну підтримку святкового заходу  здійснювали головний редактор газети «Нове життя» Мирослав Ілюк, також редактор української редакції  Словацького радіо Людмила  Гар’янська.

По закінченні урочистих заходів для української редакції Словацького радіо Генконсул Ольга Бенч надала інтерв’ю про святкування Дня Соборності та Свободи в Україні.

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
23 січня 2013р.

Теги: соборність, Пряшів, Бенч, Мушинка

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи