Будинок-сім’я на Ужгородщині видає «путівки» у доросле життя випускницям інтернатів (ФОТО)

Будинок-сім’я у Павлово Ужгородського району, де проживають дівчата віком від 18 до 23 років, відзначив своє 9-річчя. Усі 15 дівчат – випускниці шкіл-інтернатів.

Будинок-сім’я на Ужгородщині видає «путівки» у доросле життя випускницям інтернатів (ФОТО)

Віолета – новенька. Вона тут лише 2 місяці. На прохання журналістів сором’язливо сідає за фортепіано і грає простеньку мелодію.

А поруч Марійка, студентка Комерційного технікуму, вишиває картину із зображенням двох коней. Демонструє інші власноруч вишиті картини, розповідаючи, що 8 років тому іще навіть не думала, що зможе подібним займатися. Крім того, займається вокалом. Розповідає, що життя докорінно змінилося після того, як почала жити тут: «Я по-іншому почадла дивитися на сім’ю. Зрозуміла, що не сама, що є люди, які тебе приймають, розуміють і люблять».

Дев’ятнадцятирічна Аніта захоплюється хіп-хопом, однак улюблені широкі штани і светри змінила на дівочий одяг. «Я, коли сюди прийшла, любила все широке. Але Марія Іванівна сказала, якщо хочу знайти свого принца, мушу бути принцесою. От і я стараюся», – каже дівчина. Спочатку було дуже важко, ми нічого не вміли, – каже Аніта, демонструючи комору, в якій збергіються консервації власного виробництва, – а тепер і вирощуємо, і консервуємо самі.

Вперше ідея створити щось подібне виникла у родини Луцьо 13 років тому під час візитів в закарпатські інтернати. «На той час у нас уже був власний будинок. Ми побачили, що місця нам вистачає і зрозуміли, що можемо і хочемо зробити когось щасливим. Ми дійсно бачили потребу у такому будинку, адже коли настає момент, що треба виходити з інтернату і йти у самостійне доросле життя, ці діти стикаються із рядом проблем. Для них навіть до лікаря проблематично сходити, не кажучи вже про інші аспекти. Ми вирішили створити будинок, де б дітей приймали, якими вони є, де б вони усвідомили, що є частинкою соціуму», – розповіла мама великої сім’ї Марія Луцьо.

За словами Марії Іванівни, коли виникла ідея створення подібного будинку, вони нічого, крім мрії, не мали. Однак, було дуже сильне бажання щось зробити. «Спочатку було дуже важко. Ми не мали досвіду. Стикалися з проблемами, з якими не могли впоратися. Але одного разу ми дали собі обітницю, що ніколи не здамося і наскільки б не було важко, ніколи не скаржитися і не промовляти цього уголос. І з того часу все змінилося», – розповіла Марія Луцьо. 5 грудня 2003 року заселелися із першими трьома дівчатами. Через рік купили ще будинок. Об’єднали їх. Допоміг у цьому бізнесмен Енріке Де Ля Педра з Америки. І зараз допомагає: дає частину коштів на прожиття. Іншу частину дівчата із батьками забезпечують самостійно. З державою, кажуть, відносини хороші, але підтримки нема, бо це – не дитячий будинок сімейного типу.

Декотрі дівчата із сім’ї у Павлові навчаються, декотрі працюють. По завершенню інтернату досить важко працевлаштуватися, але потроху вдається. На сьогодні путівку у доросле самостійне життя уже отримали 23 випускників так званої «транзитної» сім’ї. Та  усі вони дотепер повертаються: приходять у гості, розповідають про своє життя, просять поради. Під час свят збираються усі разом у просторому холі. «Колись, коли ми тільки починали, в нас не було кухні. Ми їли на вулиці або тулилися щільно один до одного у маленькій кімнаті. І тоді ми собі пообіцяли, що при першій нагоді зробимо великий хол, де можна було б збиратися усім разом для відпочинку», – згадує Марія Луцьо.  

За словами пані Марії, життя в інтернаті і будинку-сім’ї — різні речі. «Там — все за них виконують: і перуть, і їсти варять. Діти все роблять «по дзвонику». Тут — принцип інший: вчимося і все робимо самі. Ми чітко усвідомлюємо, що кожна дівчинка — особистість, а тому намагаємося розвивати індивідуальні якості і підтримувати таланти», – каже вона.

Разом із Марією і Василем Луцьо дівчата не тільки пораються по господарству, але й   доглядають за худобою (мають корів, свиней, кіз, кролів, курей, качок), працюють на городі й у саду. Тепер сімейство замислюється над створенням власного соціального підприємства: чи то пекарні, чи то міні-консервного заводу. А ще чоловік Марії – Василь Луцьо – мріє створити аналогічний будинок для хлопців.

 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 грудня 2012р.

Теги: будинок-сім’я, Павлово, Луцьо, дівчата, інтернат

Коментарі

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи