«Мальовничий край русичів» збирається подавати в суд на автора закону про біометричні паспорти

Представники цієї громадської організації та їх однодумці закликають усіх, хто вважає введення внутрішніх біометричних паспортів не доцільним, долучатися і разом боротися проти їх запровадження. Про це вони наголосили під час круглого столу у прес-центрі «Закарпаття».

«Мальовничий край русичів» збирається подавати в суд на автора закону про біометричні паспорти

Біометричні паспорти впроваджуються законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр…», який підписав Віктор Янукович. Ініціатором закону виступив депутат від Партії регіонів Василь Грицак. На думку представників багатьох громадських організацій і релігійних конфесій, створення такого реєстру не відповідає міжнародним конвенціям з питань захисту персональних даних, адже передбачає збирання надмірної інформації та не визначає мети такого збирання і зберігання інформації. Зокрема, до такого реєстру вноситиметься наступна інформація: прізвище та ім’я особи, дата народження чи смерті, місце народження, стать, дата внесення інформації про особу до Реєстру, відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників, відомості про громадянство або його відсутність та підстави набуття громадянства України, реквізити документів, виданих особі (тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб’єкт, що видав документ, строк дії документа), відомості про документи, які підтверджують смерть особи або про визнання особи померлою чи безвісно відсутньою, відцифрований зразок підпису особи, відцифрований образ особи, факультативні біометричні дані, додаткова змінна інформація, інформація з відомчих інформаційних систем.

Юрист МГО «Мальовничий край русичів» Юлія Малик відзначила, що “під благим наміром запровадження в Україні біометричних документів для виїзду за кордон, наш єдиний і неповторний законодавчий орган передбачив, що з електронним носієм біометричної інформації будуть видаватися 15 різних документів і, в першу чергу, внутрішній паспорт громадянина України. Більше того, перелік цих біометричних документів не є вичерпним. Так само як і перелік особистих даних та види біометричної інформації, що повинні до них вноситися. В законі також не передбачено жодних механізмів захисту інформації про особу та режиму доступу до об’єднаної бази даних Єдиного державного демографічного реєстру, який має включити в себе, окрім особистих біометричних параметрів людини, її особисті дані з усіх відомчих інформаційних систем. І зараз це обговорюють усі і всюди: від нардепів, які голосували «проти» цього Закону та відомих правозахисників, представників ЗМІ та експертів, до пересічних громадян, яким не байдуже те, в якій країні вони прокинуться після святкування Нового, 2013 року”.

Виконавчий директор Закарпатської обласної громадської організації "Єдність поколінь" Марія Куляба також вважає, що положення закону напряму суперечать Конституції України, міжнародно-правовим зобов’язанням України та порушують права людини. Юрист переконана, що закон містить низку технічних недоліків. Крім того, «більшість документів міститимуть біометричні дані, хоча ЄС вимагає і очікує цього для документів для виїзду за кордон. Проблема для українців полягає і в тому, що у новому паспорті нема відомостей про місце проживання. Оскільки велика кількість адміністративних та соціальних послуг пов’язана із місцем проживання, то для отримання довідки потрібно буде регулярно звертатися до представників влади. Діти з народження змушені будуть отримувати новий паспорт, переоформляючи його кожні 10 років. Водійські права до 2014 року теж замінять». Присутня тут, на думку юриста, і термінологічна плутанина. Зокрема, щодо назви: пластикова картка, котра мала б зватися ай-ді карткою, зберігає назву «паспорт громадянина України», що не є правильним. Тетяна Куляба ставить під сумнів можливість держави захистити приватну інформацію кожної людини.

Представники духовенства, говорячи про закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр…» наголошують, що він є антихристиянським. «Я, коли був маленьким, бабуся розказувала про печатки антихриста, жовту расу, павутиння. Тоді думали, що павутиння — то електричні дроти. А тепер розуміємо, що це інтернет. Тоді це здавалося казками, страшилками. Але тепер вони починають з шаленою швидкістю втілюватися у життя. І черговим є цей біометричний паспорт. Я думаю, якщо людина носитиме цей чіп, то той паспорт буде у неї і в тілі. Вмонтований. Ці відбитки... Знаєте, хто відбиває пальці? Злочинці», – каже Єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил (Українська православна церква КП).

На думку протоієрея Василія Керецмана (Українська православна церква МП), це питання потребує додаткового вивчення, адже дуже обмежує свободу людини. За його словами, в багатьох країнах відмовилися від таких документів. «Ми втратимо не тільки свободу пересування, але й наше місцезнаходження зможуть відслідкувати. Є ще пункт «інші біометричні дані». Туди можуть внести інформацію, про яку ми навіть не можемо знати. Можливо, це буде поведінкова інформація. А це дасть змогу маніпулювати людьми. Це загроза. Але закон підписаний, і ми маємо право відмовлятися. До речі, ця процедура так і не описана чітко. От якщо людина відмовиться, то буде мати обмеження. А це вже обмеження прав і свобод. Не можна буде поступити у вуз, здійснювати соціально-економічні відносини. Я так бачу, що юристи проти закону, журналісти — проти, духівники — проти, а закон приймається. Чому так є — не знаю», — наголосив протоієрей Василій Керецман.

У свою чергу головний спеціаліст відділу з питань європейської інтеграції та транскордонного співробітництва Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму ОДА Алла Стегнач відзначила актуальність події. «Після того, як було підписано закон, багато було галасу. Але неважливо яких змін зазнає закон і сфера реєстрації документів головніше, аби держава давала право обирати той чи інший документ», – сказала вона.

Голова молодіжної громадської організації "Мальовничий край русичів" Поліна Тищенко наголосила на економічній недоцільності введення біометричних документів: "Для забезпечення функціональності біометричних документів в Україні потрібно 2 трлн. грн., а це більше ніж бюджет країни". Також, вона запропонувала та закликала всіх звернуться до уповноваженої Верховною Радою України з прав людини Валерії Лутковської з проханням подання позову до Конституційного суду з ціллю визнання згаданого закону неконституційним. За словами Поліни Тищенко, організація готує судовий позов проти Василя Грицака «за порушення Конституційних прав громадян щодо рівності, честі, гідності, релігійних переконань, свободи світогляду та щодо погроз розстрілу тих, хто відмовиться від біометричних документів». Кожен, хто вважає, що їх конституційні права порушені Василем Грицаком має можливість приєднатися до позову. Паралельно формуватиметься робоча група з питань доопрацювання законопроекту щодо документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство. Якщо Валерія Лутковська проігнорує звернення, активісти звертатимуться до новообраних народних депутатів з метою створення більшості у Верховній раді і відкликання даного закону, а також реєстрації у ВР нового законопроекту щодо документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство.

Юрист ГО «Мальовничий край русичів» Юлія Малик:


Виконавчий директор Закарпатської обласної громадської організації "Єдність поколінь" Марія Куляба:

Голова МГО "Мальовничий край русичів" Поліна Тищенко:



Єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил (Українська православна церква КП):


Протоієрей Василій Керецман (Українська православна церква МП):


Алла Стегнач (головний спеціаліст відділу з питань європейської інтеграції та транскордонного співробітництва Головного управління з питань європейської інтеграції,зовнішньоекономічних зв'язків та туризму облдержадміністрації):


Іван Полюжин (голова студентської ради ЗакДУ)

Михайло Темнов (журналіст, літератор):


 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
04 грудня 2012р.

Теги: біометричні паспорти, Закон, Ужгород, Мальовничий край русичів, Тищенко

Коментарі

Олеся 2013-03-28 / 04:26:37
Добавьте и меня а список борьбы с этими гадами

Зоря 2012-12-14 / 22:20:41
Івано-франківщина з вами. Як приєднатися?

111 2012-12-13 / 20:32:55
Помоги Господи !

Елена 2012-12-13 / 14:36:49
Как присоединиться к иску?

Поліна 2012-12-07 / 17:18:22
Ми запрошували і римо-католицького єпископа і греко-католицького. Римо-катол. церква повністю проігнорувала, а греко-католицька направила представника, але потім повернувся Єпископ - і заборонив, з тих міркувань, що їх церква не має офіційної "думки".

Поліна Тищенко 2012-12-07 / 17:14:00
050-884-93-90 Це мій номер особистий, є сторінка у фейсбуці і контакті

Русич 2012-12-07 / 11:12:38
Молодці!Багато людей вас підтримують.

larysa 2012-12-07 / 01:19:45
За створенням єдиного реєстру заховане злиття усіх персональних даних мешканців країни з різних баз даних, в тому числі відомчих, до єдиного банку даних, і тепер вже на цілком законних підставах. Людина і знати не буде про те, що інформація про її життя зібрана разом на невизначений період із невідомою метою. Такі дії держави грубо порушують статтю 32 Конституції, міжнародні угоди і закон про захист персональних даних. Не кажу вже про поганий захист цих даних: досі можна придбати без особливих проблем диски зі свіжими версіями бази даних ідентифікаційних податкових номерів.
Думка правозахисника Є.Захарова на сайті "української правди"
h t t p:// w w w. pravda.com.ua/inozmi/svoboda/2012/10/3/6973932/

лариса 2012-12-07 / 00:26:52
І ще дуже тішить, що в цій справі прозвучала одностайна думка двох конфесій. Треба ще УГКЦ залучати.

лариса 2012-12-07 / 00:14:18
Молодці!!!! Еднаймося! Львівщина з вами! Як приєднатися?

p.tytenko 2012-12-06 / 21:32:43
Як приєднатися до позову?

Слов'янин 2012-12-04 / 20:15:32
Даний законопроект - шлях до тоталітаризму, у даному разі - до тоталітаризму світових банкірів конкретної віри щодо людей планети. Християни називають цю річ приходом антихриста, язичники - приходом темної сили, а усі разом - приходом сатани. Те, про що говорив в Новому Завіті Іоан, ще раніше знали слов"янські волхви. Зрозуміло, що цю важливу річ ЗМІ, політики, "науковці" та ін. "політологи" заболтають, бо іншого їм не дано.

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи