Завтра в драмтеатр запустять тепло, а в неділю – глядачів

Найближчої неділі, 18 листопада, Закарпатський обласний музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв відкриває 67-мий театральний сезон. У директора театру, Любові Оленчук, плани на цей рік колосальні. Про них вона і розповіла сьогодні у прес-центрі “Закарпаття”.

Завтра в драмтеатр запустять тепло, а в неділю – глядачів

Директор Закарпатського обласного музично-драматичного театру повідомила, що відкриватиме сезон п’єса за твором Дмитра Кешелі “Дорога до раю”. Твори закарпатських авторів, на її думку, обов’язково повинні бути присутніми. Наразі, крім Дмитра Кешелі, колектив співпрацює із Петром Ходаничем.

Любов Оленчук повідомила, що 25 листопада відбудеться прем’єра за твором «Сватання на гончарівці». Трохи згодом глядачі зможуть переглянути виставу «Мавра» за твором Ольги Кобилянської «У неділю вранці зілля копала». В цьогорічному репертуарі буде представлений і Шекспір п’єсою «Річард ІІІ». А закриватиме 67-мий театральний сезон, ймовірніше, «Матінка Кураж та її діти»/

Колектив драмтеатру, крім того, планує представити на розсуд глядача виставу виховного плану, в якій висвітлюватиметься тема шкільної наркоманії. Для цього директор навіть планує об’єднати зусилля із працівниками Управління освіти ОДА.

Ще одна вистава, над якою активно працюють закарпатські актори, — «Мауглі» Редьярда Кіплінга. Режисером вистави є заслужений діяч мистецтв України, художній керівник Житомирського обласного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги Наталія Тімошкіна. Вона зазначила, що любов до театру треба виховувати змалку. І вистава «Мауглі» належить саме до тих, вічних і завжди актуальних, на яких виховувалося кілька поколінь. «Ця постановка має бути поза віком. Мауглі — та тема, на якій виросли люди і мого покоління, і моя дитина, і ті маленькі діти, які є зараз. Я б не обмежувалася розумінням «дитячий спектакль». Хочеться, аби були сімейні дні, коли тато може взяти дитину і повести у театр. Коли вдало поставлено спектакль і всім подобається, тоді наступного разу не стоятиме питання, чим зайняти себе у вихідний день», — сказала вона. За словами Наталії Тімошкіної, у постановці є момент, який розходиться із текстом Кіплінга. Однак, який саме, не зазначила, побажавши зберегти інтригу. А ще додала, що у виставі навмисне оминули тему кохання.

Наталія Тімошкіна із своїм колективом уже була на Закарпатті і відзначила, що глядачі дуже тепло сприймали їх, як, власне, і закарпатців у Житомирі.

Приділили увагу і “технічним”, однак не менш важливим питанням. Зокрема, зазначили, що тепло у театрі буде завдяки новій автономній котельні, зробленій цього року. Наталія Тімошкіна розповіла, що це – велике досягнення, адже навесні, коли навкруги було тепло і цвіли сакури, актори з її трупи із успіхом зберігали продукти у «кармані» театру, оскільки в готельних номерах не мали холодильників.

Та це не всі “новинки”. За словами Любові Вікторівни, у планах колективу — дуже багато. Зокрема, відкриття театральної студії, яка зможе «вирощувати кадри», театрального кафе, облаштування скриньки для збору вражень, зауважень і пропозицій глядачів. Одним із глобальних планів є відкриття малої сцени. Розташовуватиметься мала сцена на 3 поверсі і матиме окремий вхід. До речі, у залу з малою сценою місткістю у 40 місць ветеранів пускатимуть безкоштовно. А ще Любов Оленчук зазначила, що планує в майбутньому проводити Віденські бали. Із найменш фінансово затратних нововведень театру — відкриті обговорення, що проводитимуться після завершення вистави.

Також повідомили, що до участі у виставах запрошуватимуться відомі актори та режисери. Таке явище актриса Закарпатського обласного музично-драматичного театру Юдіта Чорна вважає дуже позитивним, адже нові підходи і досвід позитивно відображаються на творчості акторів. Актриса розповіла, що разом із усім колективом радіє за те, що «театр став схожим на театр». «У нас тепер червоні килимки, шикарний  червоний занавіс і  обшита оркестрова яма», — радіє Юдіта. Незабаром у залі буде замінено крісла.

Розповіла директор і про цінову політику драмтеатру. Якщо йдеться про дитячі вистави, то квиток становитиме 15-20 гривень, якщо про дорослі — від 20 до 40. На прем’єрні вистави квитки коштуватимуть від 20 до 60 гривень. До речі, за словами Любові Оленчук, студенти матимуть знижку в межах 20-25%, а ветерани, учасники бойових дій, інваліди та діти-сироти відвідуватимуть театр безкоштовно. Пільговикам потрібно прийти у касу завчасно, аби їм було виділено місце.

Про успіх і популярність вистав Закарпатського драмтеатру свідчать і аншлаги, і визнання культурологічними виданнями, такими як «Культурні і духовні скарбниці України», «Ділова Україна», «Українська культура». «Це дуже солідні видання, потрапити до яких не так просто. Якщо інформація про наш театр розміщена у них, то це вже неабиякий показник», — зазначила Любов Оленчук.

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
15 листопада 2012р.

Теги: театр, Ужгород, сезон, вистава, Оленич, Тімошкіна, Чорна

Коментарі

Josef 2012-11-16 / 09:27:14
Було б доречно спочатку тепло подати, а потім дітей в театр вести, бо моя дитина на запитання - "чи цікава була вистава?" - відповіла, що було дуже холодно.

Ужгородка 2012-11-15 / 20:38:54
так я дуже вдячна. Боже упаси, до театру претензій нема. Моє дитя добре знає, що таке театр. Саме тому мені не дуже подобаються отакі "ЕкскурсіЇ". Але коли дитина повинна тягнути свій портфель в 5-8 кг в театр через півміста, а потім чекати, коли батьки найдуть хвилинку - кинуть роботу і приїдуть з другого міста, або з-за-кордону, а у нас кожна хвилина на рахунку, , щоб її забрати з того театру. Знаєте - мені така культура не дуже, скажімо, до вподоби

до Ужгородки 2012-11-15 / 18:41:47
подякуйте тим, хто вашу дитинку в театр повів. Може, хоч так буде знати, що то таке - театр. Бо, судячи з коментаря, ви в театрі востаннє були ніколи...

мама 2012-11-15 / 18:21:57
До Ужгородки

Може,в ляльковий на пл.Театральній?

0=0 2012-11-15 / 17:12:26
Отличная новость! С нетерпением жду открытия нового театрального сезона.

Ужгородка 2012-11-15 / 16:36:09
Виходить, що моя дитина не глядачі и не люди, бо їх вчора примусово в театр водили

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи