Закарпатці можуть захистити свій голос і повідомити про порушення виборчого законодавства

На Закарпатті, як і загалом по Україні, запрацювала гаряча телефонна лінія «Захисти свій голос», зателефонувавши на яку кожен свідомий громадянин може повідомити про порушення під час передвиборчої кампанії та власне виборів.

Закарпатці можуть захистити свій голос і повідомити про порушення виборчого законодавства

Про актуальність гарячої телефонної лінії, а також про старт проекту «Мапа спостереження» йшлося сьогодні під час прес-конференції у прес-центрі «Закарпаття». 

«Вибори потроху підходять до завершального етапу і це відзначається великою кількістю подій того чи іншого характеру. Щоб вибори відбулись чесно і прозоро, активний контроль громадян дуже важливий. Це спонукало нас розширити діяльність, результатом чого і стало відкриття гарячої телефонної лінії «Захисти свій голос» і створення інтерактивної «Мапи порушень», – розповів координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами 2012 від Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області Святослав Бабіля. Активіст повідомив номер телефону гарячої лінії 0-800-505-180 і зазначив, що всі дзвінки є безкоштовними.

Кампанія «Захисти свій голос» проходитиме по всіх округах: активісти ОПОРИ розповсюджуватимуть інформаційні листівки про порушення виборчого законодавства, використовуватимуть скотч-плівку з координатами інтерактивної «Мапи порушень». Завдяки інтерактивній мапі будь-який громадянин зможе повідомити про те чи інше зафіксоване ним порушення, а також відстежити, «що відбувається в конкретному окрузі, населеному пункті», зазначив координатор від ОПОРИ Володимир Феськов. «Кожен користувач карти матиме можливість зафіксувати на ній порушення, свідком якого він став. На карті відображені всі округи, дільниці, місце їх розташування, адреси. Щоб повідомити про порушення, необхідно заповнити форму і додати файл (фото, відео), якщо такий є», – розповів Володимир Феськов.

Отримана інформація перевірятиметься спостерігачами: нині на кожному окрузі від ОПОРИ працює довготерміновий спостерігач, в день виборів по Закарпаттю також працюватимуть 170 короткотермінових спостерігачів. На повідомлення про порушення активісти реагуватимуть оперативно, для перевірки інформації знадобиться буквально кілька годин. «Ми будемо виїжджати на місце, перевіряти факт порушення, братимемо коментарі сторін. Інформацію оприлюднюватимемо тільки після детальної перевірки, найбільше перевірятимемо повідомлення, які надходитимуть від анонімів», – розповів Володимир Феськов.  

Нині багато говориться про те, наскільки передвиборча кампанія проходить прозоро і чесно, і наскільки прозорими й демократичними стануть майбутні вибори . За словами «опорівців», «Мапа спостережень» дозволить оцінити, наскільки вибори відповідають міжнародним стандартам. 

Створення інтерактивної «Мапи порушень» є свого роду експериментом, адже робиться вона в Україні вперше. До цього спроби створення аналогічної карти здійснювались в Росії і на Балканах. За словами Володимира Феськова, активісти не чекають, «на сотні повідомлень щодня, але навіть 5-6 таких повідомлень вже багато про що говорять». «Українці, на жаль, часто недооцінюють рівень своєї активності, і ми переконані, що карта, доступ до якої матиме кожен бажаючий, може спрацювати. Є надія, що на наступних виборах такі речі стануть буденною справою і лише вдосконалюватимуться», – додав Володимир Феськов.

 

 

 

18 жовтня 2012р.

Теги: ОПОРА, гаряча лінія, Мапа порушень

Коментарі

марфа 2012-10-19 / 03:01:03
Ці хлопчики навіть дуже толкові. Тому дарма ви так. Звичайно, якщо ви агітватимете брати по 200 грн, то нічого хорошого для України з цього не вийде. Будьте свідомими!

Микола 2012-10-18 / 16:45:11
Ну хо можуть захистити ці хлопчики, з своєю ОПОРОЮ? Нічого, а народ все рівно за 200 гривень проголосує. Із всіх партій і кандидатів голосувати нема за кого, всі обіцяють, але нічого не зробили, не роблять, і не зроблять для виборців! А так. хоч 200 гривень, а пиво буде!

Гість 2012-10-18 / 15:56:12
Що там захищати, якщо половина лохтократу готова продати свій голос за 200 грн. Не смішіть народ, хлопці...

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи