В Ужгороді відкрили філію аналітичного центру «Політика»

Про це у прес-центрі «Закарпаття» повідомив директор аналітичного центру “Політика” Микола Давидюк. Він разом із головою правління ВГО «Комітет виборцівУкраїни» Олександром Черненко та керівником міжнародної місії ENEMO по спостереженню за виборами народних депутатів в Україні Петером Новотни розповів про політичну ситуацію в Україні та Закарпатті напередодні парламентських виборів.

В Ужгороді відкрили філію аналітичного центру «Політика»

Микола Давидюк повідомив, що очолюватиме новостворену філію центру Андрій Ребрик. “Людина порядна, незаангажована, професіонал, на якого ми покладаємо великі надії”, —  сказав він і зазначив, що наразі офісу як такого в Ужгороді нема, а тому всю необхідну інформацію можна отримати на сайті аналітичного центру. На сьогоднішній день філії центру працюють у Чернівцях та Львові. До кінця року відкриються представництва на східній Україні та її півдні. «Ми обираємо регіони, в яких нам було б цікаво працювати, де є специфічна  політична ситуація», — зазначив Микола Давидюк. Він повідомив, що заснований АЦ “Політика” у 2011 році Ігорем Поповим, а основною діяльністю його працівників є написання аналітики, проведення політичного аналізу, конференцій, прес-конференцій. Одна з основник тематик, над якою працюють “центрівці” — міжнародне спостереження.

Змальовуючи політичну ситуацію на Закарпатті, Микола Давидюк сказав: «Закарпаття — регіон політично дуже цікавий, особливий. Якщо говорити про етнічний склад і про проблеми, які вже були озвучені, то округи були дещо нечесно нарізані, адже, як свідчить світова практика, не можна розривати території, на яких проживають етнічні меншини. Це, все ж таки, сталося. Але, як показують і соціологічні дослідження, і політичний аналіз, це майже не впливає на результат. Етнічні меншини почали голосувати як українці: аналізувати політичні програми, діяльність кандидата... Вони аналізують ситуацію, що склалася, і що, власне, пропонує кандидат. Не на перший план виходить національна і етнічна приналежність, а це можна вважати здобутком.

Ще одна особливість Закарпаття полягає у тому, що дискусія “влада-опозиція” відбувається не навколо Тимошенко, як це відбувається в Києві. Тут більше дивляться хто що робить і що зробив до цього часу. Є усталені місцеві політичні еліти, і вони досить сильні. Це означає, що у вас немає політичних засланців, так званих парашутистів, які приїжджають сюди і починають вести агресивну кампанію.

Варто відзначити, що на Закарпатті зняття кандидатів відбувається дуже цікаво, що може бути прикладом для інших. Якщо в центральній Україні зняття відбувається неузгоджено, і робиться це лише для піару тих партій, які це роблять, то тут ми можемо спостерігати, що зняття опозиційних кандидатів додає іншим опозиційним бали, що створює перевагу над провладними”.

За словами Миколи Давидюка, цього разу на виборах майже не використовується адмінресурс. А якщо й так, то це “не додає бонусів тим, хто його використовує”. За словами учасників прес-конференції, на хід кампанії і, власне, результат він надто сильно не вплине.

Та все ж ці вибори уже визнані експертами як “найбільш проблемні”, починаючи з 2004 року. «Багато в чому проблеми були зумовлені законом, в першу чергу, змішаною системою, яка повернулася в Україну через 10 років. Так само ми в законі бачили багато процедурних неузгодженостей, які дозволили сформувати виборчі комісії таким чином, що не представлений баланс політичних сил. Ці вибори є викликом для українців. Ми маємо не одну, а 226 виборчих кампаній», – відзначив голова правління ВГО «Комітет виборців України»  Олександр Черненко. “Для мене Закарпаття — особливий регіон. Тому що я 15 років спостерігаю за виборами. У вас постійно, починаючи з середини 2000-х, були як не позачергові вибори мера Ужгорода, так позачергові вибори мера Мукачева. Те, що ми бачимо тут сьогодні, — конкурентна програма. Тут є лідери, але нема фаворита. Виборча кампанія на Закарпатті, за винятком кількох округів, спокійніша, ніж по Україні. Фіксуються й порушення: застосування «чорного» піару, десь є адмінресурс, але тут нема такої вибухонебезпечної ситуації, як спостерігається у київських округах», – сказав експерт.

Олександр Черненко розповів, що сьогодні найбільшою проблемою є підкуп. «У мене є інформація, що в Ужгороді є 2 кандидата, які проводять кампанію за допомогою роздачі грошей. Пайки, гречка, про яку ми багато говоримо, є, але на вибір людини це майже не впливає, навідміну від випадків, коли роздають гроші. На такі факти  звертатиметься посилена увага. Людям треба пам’ятати, що, продаючи свій голос, вони продають своє майбутнє і майбутнє своїх дітей», – наголосив голова КВУ. Він зазначив, що люди, котрим пропонують гроші, повинні звертатися у міліцію і повідомляти про такі факти.  Підкуп виборців, згідно зі ст. 157 ККУ, — кримінальний злочин,  співучасниками якого  стають і той, хто дає, і той, хто бере.

Петер Новотни — керівник міжнародної місії ENEMO по спостереженню за виборами народних депутатів в Україні, голова НГО «Громадянське око» (Словаччина) — розповів, що інтерес міжнародної спільноти до цих виборів великий. Починаючи з 2004 року, бувають в Україні. Цього разу представники ENEMO почали достроково працювати іще у серпні. Зараз організація готує спостерігачів на день виборів, однак, скільки їх буде — наразі достеменно невідомо.


 

Прес-центр "Закарпаття", Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
16 жовтня 2012р.

Теги: вибори, КВУ, експерти, підкуп, порушення

Коментарі

Обєктив 2012-10-20 / 06:37:00
ЗАПИТАННЯ ДО директора аналітичного центру “Політика” п. Микола Давидюк. Чому Андрій Ребрик. Чому? Чом нових людей не ставите, цей Андрій хай на всю міць свою працює для Пласту. А то що покине Пласт бо там менше грошей а ви даєте більше. Не буде ефективності у двох справ де він буде кермувати.

Наталя 2012-10-19 / 23:46:35
Нажаль - освіта в нашій країні не завжди означає кваліфікованість, хто вчився у ВУЗі прекрасно у цьому зорієнтований.
Особисто знайома з Андрієм Ребриком - він чудовий аналітик, а філологічні вміння, лише допоможуть доступно та вправно надати проаналізовану та опрацьовану інформацію загалу. переконана у вірності такого рішення - найкраще дочекатись результатів праці, тоді все стане на місця.

Своя думка 2012-10-17 / 09:42:32
Андрій Ребрик у ролі керівника аналітичного центру "Політика" -- дивний вибір. Занадто закрита і складна людина, яка не має щироких контактів ні з політичним середовищем, ні навіть із молодіжним. Така собі "людина у футлярі".

"Пласт" на Закарпатті, який він очолює, так і не став явищем всенародним, масовим, важливим, впливовим. Така собі декорація на маргінесі. Тут треба було людину на кшталт Олександра Солонтая.

Правдавглаза 2012-10-16 / 13:38:08
это видео есть признание Вашингтона, что ПР выигрывает и результаты выборов будут легитимными и Запад не сможет их не признать youtube.com/ watch?v=_zX2hYkcRzI&feature=youtu.be (убираем спэйс)

ред 2012-10-16 / 08:32:41
Ребрик - справді порядна людина. стосовно незаангажованості - сумніваюся, хоча така "заангажованість" мені імпонує. але він філолог. що він має до політики? невже у нас нема професіоналів-політологів? чи просто вони ні на що не здатні? мені сумно, що у нас політологічну нішу зайняли математики, фізики та філологи. це непрофесійно, кумедно і нерозумно!

Новий генплан Ужгорода, що голосуватиме сесія у п'ятницю, – біда і катастрофа для міста – експерти
В Ужгороді відбудеться неформальна розмова з активістами Ініціативної групи за збереження парку "Перемога"
/ 1У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція головного медика Закарпаття
В Ужгороді "Щасливі діти" розкажуть, як переселенці з дітьми адаптовувалися в закарпатську спільноту
/ 11Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді
/ 2У прес-центрі «Закарпаття» відбудеться прес-конференція лідерів Народного Руху України
У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть, як дітям зі Сходу позбутися страхів і стресу
/ 3Професорові УжНУ Сергію Федаці вручено диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу “Книга року-2014”
/ 1Професору УжНУ Сергієві Федаці вручать диплом за перемогу у Всеукраїнському рейтингу "Книжка року — 2014"
В Ужгороді відбудеться виставка-конкурс мініатюрних акваріумів
Ужгородка вдруге стала переможцем конкурсу мініатюрних акваріумів у Львові
/ 3У прес-центрі "Закарпаття" розкажуть про перемогу ужгородки в конкурсі мікроакваріумів у Львові та проведення аналогічного заходу в Ужгороді
В Ужгороді презентували видання про трагедію насильницької колективізації на Закарпатті
/ 1У прес-центрі "Закарпаття" презентують фундаментальний збірник документів і матеріалів про колективізацію на Закарпатті
/ 5У разі відсутності реакції на спотворення унікальної церкви у Кострині, Закарпаття проситиме втручання Генпрокуратури
/ 6У прес-центрі «Закарпаття» розкажуть про злочинне знищення унікальної дерев’яної церкви в селі Кострино
/ 11Визначальним фактором результату голосування по ужгородському округу будуть гроші — політологи
/ 2У прес-центрі "Закарпаття" проаналізують перебіг виборчої кампанії
“АтмАсфера” в Ужгороді допомагатиме сповнитись внутрішньою силою, спокоєм та гармонією
У прес-центрі "Закарпаття" "АтмАсферно" говоритимуть про мир в Україні та презентують проект "Мантра-дайвінг"
Василь Куйбіда в Ужгороді: після президентських необхідні вибори парламентські і модель країн "старої демократії"
У прес-центрі «Закарпаття» кандидат у Президенти України Василь Куйбіда презентує свою передвиборчу програму
/ 7У прес-центрі «Закарпаття» презентовано соціальну ініціативу: громадські соціологічні дослідження (ІНФОГРАФІКА)
У прес-центрі «Закарпаття» презентують зріз суспільно-політичних настроїв ужгородців
/ 3"Березневі коти-2014" в Ужгороді: три дні художнього, літературного та музичного мистецтва
» Всі записи