В історичний центр Ужгорода повертаються "історичні" вивіски (ФОТО)

Ужгородський дизайнер Олег Олашин створює вивіски для історичного центру за забутою технологією

В історичний центр Ужгорода повертаються "історичні" вивіски (ФОТО)

Вулиця Корзо – «серце» Ужгорода, де боротьба за збереження старої архітектури та туристичної привабливості міста вступає в пікову фазу.

Свідомі ужгородці-підприємці і дизайнери – розробники зовнішньої реклами, з захопленням включилися в процес заміни старих вивісок: сіті-лайтів на всю стіну або виробів, що б'ють в очі яскравими кольорами, дисгармоніюючих з архітектурним виглядом старовинних будівель.

Недоладні вивіски потроху щезають зі стін історичного центру. На зміну їм приходять нові.

День, що минув, ознаменувався установкою на фасаді будівлі в самому центрі Ужгорода, на вулиці Корзо, нової вивіски, проект якої розробив дизайнер, директор брендингового агентства BRANDSMITHY Design & Branding, активний учасник громадського руху за збереження старовинної архітектури Олег Олашин.

Унікальність даної вивіски полягає в технології її виготовлення, яка широко застосовувалася в Ужгороді початку XX століття, але виявилася забутою в наші дні дешевих, пластикових виробів. Вона виготовлена ​​шляхом нанесення на тильну сторону скла потали – листів металу, що імітує золото або срібло, або за допомогою аналогічного напилення.

Інші матеріали, використані в роботі над вивіскою – натуральні: дерево, скло, метал. Вони найкращим чином поєднуються з історичними фасадами.

Під час монтажу вивіски, що прикрасила фасад аптеки на вулиці Корзо, власник закладу відзначив позитивні зрушення в архітектурному вигляді центру міста, висловив схвалення і підтримку діяльності міськради та громадських активістів руху за збереження культурної та історичної спадщини Ужгорода.

Тим часом мерія нагадує: наближається 1 квітня – дата, після якої власникам вивісок, що не відповідають Правилам і не погоджені з управлінням архітектури Ужгородської міськради, загрожують великі штрафні санкції.

29 березня 2012р.

Теги: вивіски, Олашин

Коментарі

Hungi 2012-04-18 / 12:05:58
Золтан 2012-03-30 / 11:50:31
(ц) "Не можна дозволяти будувати таке як на Театральній, хоч воно і сучасне і гарне."

Я тоже позволю не согласится с Вами. Я, как тоже коренной ужгородец, (а ещё мой прадед (в белом костюме с белой шляпой) гулял со своей тросточкой по городу и наблюдал за порядком (был муниципальным служащим)) - чрезвычайно сильно хотел бы вернуть ту былую красоту тихого интеллигентного европейского городка, но при этом, время не стоит на месте, без развития - нет жизни, а это новое здание на театральной, на мой взгляд, - воплощение всех классических традиций нашего города времён 19-20 вв. Я рад, что было принято правильное решение - построить именно такое здание.

Софія 2012-03-30 / 23:33:28
А невдовзі з'явиться ще декілька поправок і нічого ніхто змінювати не буде, а точніше не всі...

Ужгородка 2012-03-30 / 22:30:06
На Театральной как раз построили очень красивое здание. Особенно это видно вечером с Набережной. Это если перейти через мост. А остальное... на совести наших чинуш.

Золтан 2012-03-30 / 11:50:31
Дурниця. Після наступних виборів мера Погорелова 100% не буде при владі, новий мер придумає щось своє, порядку не буде вже ніколи. Це схоже на спір в який колір пофарбувати розбите в аварії авто, синій чи може червоний, а може жовтий .. а вигляд не битого не буде мати від цього. Споруда на місті млина, споруда на театральній, споруда на фединця, споруда на місті квіткового на Петефі .. через декілька років місто повністю змінить свій вигляд. Не можна дозволяти будувати таке як на Театральній, хоч воно і сучасне і гарне. А ви про вивіски кажете ..

2Софія: 2012-03-30 / 11:49:09
22 лютого 2012 року міськрадою було прийнято рішення "Зміни та доповнення до "Порядку встановлення вивісок". Згідно з ним, дозволяється шрифтовий напис та художній розпис.
http://umr.uzhgorod.ua/download/s/Pro%20zminy%20ta%20dopovnennja%20do%20Porjadku%20vstanovlennja%20vyvisok%20(z%20dodatkom).pdf

Ужгородка 2012-03-30 / 11:07:44
Красиво. А ещё б вернули аптеку №1,желательно в её первозданном виде. Полностью согласна с Галиной по поводу монстра (это ещё мягко сказано) на Фединця. Может в Новом районе это здание лучше б вписалось и не так дико выглядело, но никак не в историческом центре.

галина 2012-03-30 / 10:25:20
Обличчя старого Ужгорода вже не повернути. Можна змінити декілька вивісок, посадити бравого солдата Швейка на трубу, багато говорити про любов до рідного міста. Але де основні візитки старого корзо ? Де ресторан "Корона" ( сьогодні у його вітринах висять ганчірки), де улюблене місце зустрічі ужгородців "Золотий ключик" ( там засіли банкіри), де улюблена аптека ужгородців в центрі корзо ( там теж засіли банкіри).А що за монстра звели на вулиці Фединця біля центрального ринку.Це по яким архітектурним нормам ? Жах та й годі. Але ми корінні ужгородці,(ми не можемо змінити хід цього вандализму, проти влади грошей не попреш) в своїх серцях зберігаємо спогади про старе місто.І хай повернуть хоча б вивіски. Це теж спогад.

9896 2012-03-30 / 09:25:44
" І якщо це зробив Погорєлов і в якій би він партії не був, - це ЧУДОВО!!!" Це зробив не Погорєлов, а громадськісьть, він тільки присвоїть собі лаври, як завжди.

Софія 2012-03-30 / 08:23:26
Та насправді багато чого можна сказати, як наприклад те що і ця вивіска не відповідає вимогам затвердженого положення (4.4. Забороняється розміщення вивісок методом фарбування, наклеювання їх безпосередньо на зовнішній поверхні будинків, будівель, споруд). Хочу побачити чи затвердили їх тех.паспорт вивіски. От не розумію навіщо приймати те що не виконується.

Історик 2012-03-30 / 03:01:29
Ну, що тут можна сказати!

Браво!!! І тут нічого не скажеш. Треба бути відвертим це гарно!!! І якщо це зробив Погорєлов і в якій би він партії не був, - це ЧУДОВО!!!

Можна бути горди за своє місто якщо так буде все місто то просто ціни йому не буде, ще змусити змінити вивіски магазин АЛЛО,і все буде так як ніде такого нема!!

сорри 2012-03-30 / 00:53:17
Ну, тоді все буде практично 100-відсотково... :)

2сорри: 2012-03-30 / 00:42:04
Червоний пластик вітрин на стадії обклеювання коричневою плівкою з текстурою дерева.

сорри 2012-03-30 / 00:36:28
Громадянка скучила за мадярськими пендриками. Але яке це має відношення до теми повернення історичного обличчя міста. зокрема через відмову від дешевої (в прямому і переносному значенні) реклами? Робиться добра справа і особисто я вітаю рух у цьому напрямку. Аптеці ж бажаю, на завершення, змінити червоний пластик вітрин на щось природніше...

Алілуя!!!! 2012-03-30 / 00:36:18
Слава Богу щось почали змінювати!!! Виглядає у сто разів краще!!! Так би весь центр зробити, ціни би їм не було! Сподіваюся, інші візьмуть це за приклад!!!
А тим, що вважають що Ужгороду треба здатися "мадярам" чи "маскалям" раджу собі тихо сидіти і не "світити" своїм мінімальним IQ...

Громадянка 2012-03-30 / 00:18:59
Як не крути, при мадярах був порядок, і закони держали. Не те що тепер.Ніякої моралі і совісті.

Громадянка 2012-03-30 / 00:16:42
Ужгород--ліпше здайтеся маскалям.

pfr 2012-03-30 / 00:14:34
тобі треба розум вернути, чоловіче. всякі ці розфарбовані блискавки під зруйнованими фасадами других поверхів - це що, слов"янська ідентичність? може й майбахи із джипами, які гасають тротуарами, сміття розкидане і шансон із ресторанів - це теж слов"янська ідентичність? Причому тут мадяри? має бути чистота, порядок, смак, а не рагулізм.

Ужгород 2012-03-29 / 23:37:57
А може іще вернути Ужгород мадярам і забути про свою слов'янську індентичність ???

/ 1Пролонгований вандалізм
/ 4Новим генпланом в Ужгороді лише затверджується хаос, породжений попередніми «дерибанами» – PRO URBE (ТЕЗИ)
/ 14Громадська організація «PRO URBE» просить залишити площу Народну в спокої
/ 7В Ужгороді на місці 1-ї аптеки – ювелірка з чотирма вивісками
/ 4На території під майбутню площу Бачинського в Ужгороді зберігся унікальний кам’яний мур
/ 1PRO URBE розказала про власне бачення умов конкурсу на облаштування площі Бачинського в Ужгороді
/ 4В Ужгороді бесідували про міста і місце серед них історичного Ужгорода
/ 4В Ужгороді при свічці і "в супроводі" Венеціанського бієнале бесідували про архітектуру
/ 4"PRO URBE" організовує "архітектурні" лекції для Ледиди і всіх бажаючих
/ 3PRO URBE про Народну
/ 1В Ужгороді спотворено ще один архітектурно цікавий автентичний будинок
/ 4Ужгород втратив ще один історичний будинок
/ 7В Ужгороді заможні підприємці «усно домовляються з мером» про руйнування історичної спадщини
/ 11Меру Ужгорода і колишньому прокурору інкримінують рейдерське захоплення кінотеатру
/ 2Територію біля ужгородської пам'ятки благоустроюють меценати?
/ 4Чеський фільм-хроніка "Ужгород і його околиці" 1922 р.
/ 28В Ужгороді вікна 115-річного будинку замінили на примітивний пластик
/ 11В Ужгороді ковалі пропонують безкоштовно оновити міст. Влада не хоче?
/ 4Крок за кроком. Вивіски Ужгорода
/ 19У віртуальному Ужгороді "відремонтували" черговий фасад
/ 4Ужгород: Незаконний павільйон під стінами філармонії опечатала міліція
/ 21В Ужгороді під незаконним тимчасовим наметом біля облфілармонії вже викопали яму під фундамент
/ 8В історичному центрі Ужгорода нашвидкоруч склепали черговий пластиковий павільйон
/ 37Фасад історичної "Корони" в центрі Ужгорода фантастично змінили
/ 7З ужгородської "Корони" нарешті зняли одіозну вивіску
» Всі записи