"Мовний" законопроект Колесніченка-Ківалова: Кремль здійснює давню мрію – розлам України по Дніпру

Україну штовхають у вир громадянського розбрату: уже сьогодні країна поділилася навпіл – на прихильників та противників надання російській мові статусу державної. А попереду – крайній ступінь політизації регіонів, пов'язаний з парламентською передвиборчою кампанією.

Юрій Костенко
Юрій Костенко

Руками проросійського лобі Кремль здійснює свою давню мрію, – розламу України по Дніпру.

Президент та спікер, які наділені державною владою, мають розуміти, що ті, хто штовхає Україну до так званої "двомовності", закладають бомбу і під українську державність, і під українську економіку. Здача української мови Росії матиме набагато глибші наслідки для української держави, ніж, приміром, добровільна відмова від третього в світі ядерного потенціалу. Ці наслідки, без перебільшення, можуть бути фатальними.

По-перше, будь-яке зменшення ролі національної мови у державному будівництві рівнозначно послабленню самої держави, а руйнування мови – взагалі означає нищення національної держави. Бо Україна, як і решта країн Європи, постала між інших держав та народів на основі норм міжнародного права – права нації на самовизначення. І головною й найважливішою ознакою України як незалежної та суверенної держави, як і будь-якої іншої європейської держави, є національна мова.

По-друге, підтримка лише однієї мови з 13 мов національних меншин, які згідно з Хартією перебувають в Україні під державною опікою, – російської, – рівнозначна приниженню інших національних мов. Аргументи на користь російської мови, як мови міжетнічного спілкування в Україні, не відповідають міжнародній практиці. Як правило, це державна мова, тобто у нас – це українська. Для прикладу, в країнах Латинської Америки десятки етносів об'єднує виключно державна мова, а не мова найбільш чисельної етнічної групи. Приклад Швейцарії, який також наводять прихильники російської мови, – тут зовсім недоречний. Швейцарія виникла як КОНФЕДЕРАЦІЯ кантонів народів, що мали на той час свої національні держави, – італійців, німців, французів. Україна ж виникла як УНІТАРНА держава на основі права українців на самовизначення. Відродження української мови на всій території України, звідки вона була витіснена через століття політики штучної русифікації, – демократичний процес, який відповідає всім міжнародним нормам.

Потреба національних меншин щодо використання та розвитку їхніх рідних мов з правової точки зору теж повністю врегульовані діючою Конституцією, Законом про мови, Європейською хартією регіональних мов та мов національних меншин, яку ратифікувала Верховна Рада України у найбільшому у Європі обсязі. Тому немає жодної потреби у затвердженні провокаційного законопроекту Колесніченка, яким руйнується національна основа України та сіється міжнаціональний розбрат.

По-третє, удар по українській мові призведе до ще більшого занепаду економіки. Мова – невидимий кордон, який формує й захищає національний інтерес, в першу чергу, – економічний. Приміром, єдиним кордоном між країнами ЄС є національні мови, які захищають і національну спільноту, й національний інтерес, - приміром, Польшу не переплутаєш з Німеччиною. Водночас, в Україні двомовні уряд та парламент не ідентифікують себе саме з Україною та українським інтересом. При загальному пануванні "суржика" в державі виникає ситуація ідентифікації себе з "братами-росіянами", з якими українці начебто змушено проживають в різних країнах. Оскільки українська влада не відділяє себе ментально від російської, а також російського економічного та політичного інтересу, держава зазнає величезних втрат, а українські кошти працюють на російську економіку. В цьому ряду – і дармове перебування ЧФ РФ у Криму, і багаторічні борги Росії по вкладах в "Ощадбанку СРСР" та активах Радянського Союзу, і інше. Разом з тим, Україна оплачує двомовність бюджетними дотаціями за транзит російського газу до ЄС та купує російський газ за найвищими в світі цінами.

На 21-му році незалежності, коли поставлено під сумнів засади української державності, в українців немає іншого шляху, як вийти на вулиці з громадськими акціями протесту, щоб захистити своє право як на свою державу, так і на свою мовну ідентичність.

Юрій Костенко

Народний депутат України, голова Української народної партії

28 травня 2012р.

Теги: УНП, мова, законопроект Колєсніченка-Ківалова, Юрій Костенко

Коментарі

І шо 2012-06-05 / 18:00:48
"На 21-му році незалежності, коли поставлено під сумнів засади української державності, в українців немає іншого шляху, як вийти на вулиці з громадськими акціями протесту, щоб захистити своє право як на свою державу, так і на свою мовну ідентичність."
Ужек раз дурні люди ішли рикати за оранжевих та нич із того не було, а типир і поготів не уйдйть. Може удуть пару писків за 100 гриваків, та мало помахавуть прапорчиками.

Аноним 2012-05-30 / 16:27:30
"Цей закон внесе розбрат і взаємну ненависть"

Между кем: "ромська, румунська, словацька, угорська, русинська" - языки в контексте этого Закона, а это почти 90% населения Закарпатья.
Что изменит Закон? какой розбрат?
Отношения и использование языков будет урегулировано ЗАКОНОМ.
Что плохого?

Вітя 2012-05-30 / 14:34:23
Цей закон ні для кого не буде добрим ні для угорців ні для українців. Цей закон внесе розбрат і взаємну ненависть. А на толерантному закарпатті це може зіграти злий жарт. Це безглуздий провокуючий закон. Я проти таких законів. Займіться корисними справами для суспільства

Аноним 2012-05-29 / 17:18:33
Сомневаюсь, что закарпатским интересна дискуссия "тупых москалей с тупыми хахлами" спорящих ни о чем, потому как действительно особой разницы между украинским и русским нет, да и хохлы от маскалей мало чем отличаются.
Закон важен в том, что "русынский вопрос" вводится в правовое поле, с одной стороны, с другой языковой "вавилон" на Закарпатьи будет законодательно регулироваться, соответственно больше всего ВЫИГРАЕТ от Закона Закарпатье, ну а "тупым....." навряд ли чем то поможешь.

Петро 2012-05-29 / 16:48:33
Дурні,тупі москалі,згадайте трохи те,що ви вчили у школі,коли у вас був цар,якою мовою було тоді модно розмовляти,правильно ФРАНЦУЗЬКОЮ,тому,що ваше штокання-какання вже і тоді не було модним,і разгаваривать на язике,вважалося дурним тоном і не вихованістю,так,що розумні люди,які живуть на Україні і поважають її і себе повинні вміти і хотіти спілкуватися УКРАЇНСЬКОЮ,ваша тупа свиняча російська і зараз нікому не потрібна,дякую.

Динозавр 2012-05-29 / 15:12:45
От мій малий хотів англійської - похав у Англію. А хто хоче російської, хай їхав би на Червону Площу

Аноним 2012-05-29 / 12:50:15
Что есть верно "замість "лишь" пише "ли ж" - предмет дискуссии академических теоретиков всю жизнь прозябающих в паутине словесной эквилибристики и почитающих себя очень умными и образованными.
Языки во всем мире пребывают в состоянии взаимных трансформаций, а Вы хотите с Украины сделать "единомовную зону", где все будет решаться само собой, потому как "мова - душа народа", а раз так, то все что на "мове" верно, а что нет априори враждебно.
Потому Вы и "динозавры" и Ваше время вышло.

Аноним 2012-05-29 / 12:36:30
"мовник 2012-05-29 / 12:14:08"
Ну я так понял Вы от того же "корыта", но помельче, учитель небось, но не важно.
Если "голубые" проиграют этот бой, им ГАПЛЫК /туда им и дорога/.
Но, вопрос "мовы" останется.
И если приоритеты в дальнейшем не изменяться, вопрос будет стоять уже не о "мове", а дальшейшей целесообразности этого государства.
А термин "державна" Вы к сожалению трактуете как "тоталитарна", т.е. в ленинском смысле самого предназначения государства как механизма насилия.
Но через насилие Украину не сохранить, не то место и не то время.

мовник 2012-05-29 / 12:14:08

Почнемо з того, що цей законопроект, а не закон, прийнято не буде - проти нього щонайменше півУкраїни і Янукович перед виборами на це не піде.


По-друге, мова - не "всего ли ж средство общения и не более" (Господи, яка неграмотність!). Але людині, яка в рідній мові замість "лишь" пише "ли ж", цього точно не збагнути.


Зрештою, якщо для вас російська – "всего ли ж" засіб спілкування, і не більше, то чому б вам не зробити державною у себе в Росії англійську мову. ...чи українську? ...чи чеченську?..

Аноним 2012-05-29 / 12:02:36
"Ці наслідки, без перебільшення, можуть бути фатальними."
Согласен с депутатом.
После принятия этого ЗАКОНА уйдет в небытие целая плеяда политических спекулянтов, кормившихся у "корыта мовы" и здорово обросших номенклатурным "жирком".
Язык никогда не может быть основополагающим в государственном строительстве, существуют совсем иные приоритеты.
Язык всего ли ж средство общения и не более.
Жаль, что Украина до сих пор под влиянием таких "политически динозавров" как Костенко.

ффф 2012-05-29 / 08:50:55
чи хтось колись забороняв на території україни розмовляти своєю мовою, мовою своїх предків? це просто іде збір голосів на вибори

Нересницькый 2012-05-28 / 22:38:31
Народний депутат пише що "кордоном між країнами ЄС є національні мови", та забуває про ті самі двомовні Бельгію,Фінляндію,Ірландію,але не забуває зпрофанувати державний устрій Швейцарії.Ще-б пак - у кантональній Швейцарії АЖ 4(чотири) мови.Ще шановний пан депутat забув(??) згадати таку державу як Швеція,де такого поняття як "державна мова" взагалі не існує.Взагалі в Європі,"державних мов" нема.Нема такого терміну.Є термін - "офіційна мова".

/ 22В Ужгороді пройшла об'єднавча конференція закарпатських УНП і РУХу
/ 9Закарпатці взяли участь в об’єднавчому з’їзді УНП та НРУ
/ 1Івана Габора втретє обрано головою Закарпатської УНП
/ 2Закарпатська УНП вимагає від правоохоронців захистити підприємців Тячівщини
/ 2Всі ці роки я без зрад сповідую одні цінності, і вони потребують вашого політичного захисту – звернення Віктора Ющенка
/ 1«Кожен голос має бути покладено на терези здорових цінностей і справжніх змін» – Віктор Ющенко
/ 3"Велика місія українців полягає в тому, щоб прийти на вибори" - Віктор Ющенко
/ 3«Наша Україна» закликає Об’єднану опозицію чітко визначити свою позицію щодо «московської газової угоди» – «найбільш збиткової за всю історію України»
/ 2«Наша Україна» закликає виборців не дати вкрасти свій голос
/ 2Висока явка виборців завадить фальсифікаціям – Віктор Ющенко
/ 1"Зарплата 1000 євро уже завтра. Тоді кажіть чесно, що батон при вашій фантазії коштуватиме 10 євро" - Ванникова
/ 4«Батьківщина» і «Удар»: «Пропало все!» – Ірина Ванникова
/ 4Уряд посилив залежність України від російських «ядерних» технологій – Юрій Костенко
/ 1Влада для політичної дискусії використовує тему «валити на попередника», – Віктор Ющенко
/ 4Парламент у нинішньому вигляді не зможе повторити грузинський досвід боротьби з корупцією – Віктор Ющенко
/ 1Віктор Ющенко назвав основні кроки «Нашої України» в парламенті
/ 4Дорогі українці! Дорогі вояки УПА!
/ 4Політичні проекти без ідеологій перетворять парламент на фабрику «тушок»
/ 3Рейтинг «Нашої України» зростає – опитування Всеукраїнської соціологічної служби
/ 1Нашоукраїнці таки-прагнуть люструвати КДБістів
/ 6«Наша Україна» повертає свій електорат?
/ 6"Наша Україна" впритул наблизилася до прохідного бар'єру
/ 4Костенко вважає, що зняття мораторію сприятиме земельним спекуляціям
/ 9Віктор Ющенко: “Нам треба обирати новий курс держави”
/ 4Депутати Великобезнянської райради лобіюють будівництво каскаду ГЕС
» Всі записи