“Законопроект “Фронту Змін” допоможе українським вишам увійти в європейський освітній простір”, - Лілія Гриневич в Ужгороді

Триває обговорення законопроекту №9655-1 “Про вищу освіту”, внесеного до Верховної Ради лідером “Фронту Змін” Арсенієм Яценюком і членом партії Лесею Горобець. Це альтернативний документ до того, який пропонує на розгляд парламенту уряд. Адже відповідей на проблеми сучасної української вищої школи влада не дає та жодних зауважень від університетів урядові законотворці в тексті свого документу не врахували.

“Законопроект “Фронту Змін” допоможе українським вишам увійти в європейський освітній простір”, - Лілія Гриневич в Ужгороді

Почути зауваження, а головне пропозиції щодо опозиційного законопроекту “Про вищу освіту” в рамках робочого візиту на Закарпаття приїздила координатор напряму “Суспільство знань” “Фронту Змін”, перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Ліля Гриневич. 26 січня в редакції газети “Неділя” у форматі відкритої телефонної лінії вона поспілкувалася з громадянами та присутніми на прес-конференції журналістами. Після цього столична гостя в прямому ефірі радіо “Версія” розповіла про мету приїзду на Закарпаття та відповіла на запитання радіослухачів. 

Лілія Гриневич зауважила, що на сьогоднішній день українська освіта повністю відірвана від життя, державне замовлення у навчальних закладах – від економічних потреб, готові фахівці – від ринку праці. Згідно з даними КРУ, за останні 3 роки в Україні 49 тис. випускників ВНЗ, на підготовку яких було витрачено 2,5 млрд. грн., після закінчення вишів залишилися без роботи. А на одне вакантне місце економіста в Державній службі зайнятості претендує 39 осіб.

Законопроект “Фронту Змін” з точки зору інновацій освітяни вже нарекли революційним. Його автори визначили ключові моменти, які повинні кардинально змінити місце освіти в системі державних пріоритетів. Зокрема, мова йде про механізми справжньої автономії вишів (академічної, фінансової, кадрової), мінімізацію державного втручання у діяльність ВНЗ, створення незалежної від виконавчої влади системи забезпечення якості вищої освіти, запровадження грантової системи фінансування за принципом «Гроші ідуть за людиною». Також звертається важлива увага на питання наукової діяльності викладачів, реалізації справжнього студентського самоврядування.

Лілія Гриневич закликала всіх, кому не байдуже майбутнє вищої освіти, долучитися до обговорення законопроекту у Facebook на сторінці групи «Разом за кращу вищу освіту». Зауваження та пропозиції можна також надсилати на адресу: glm@frontzmin.org. Результати широкого обговорення проекту будуть враховані при підготовці тексту до другого читання.

”Ми вважаємо, що цей законопроект може визначити стратегію розвитку української вищої освіти на наступні 10 років.  Від свого ми не відступимо, хоч і цілком свідомі того, що влада ігноруватиме його тільки тому, що його подала опозиція. Якщо ж провладна «диригована» більшість виявиться нездатною проголосувати за цей прогресивний законопроект, який знімає з українських вишів тиск ручного управління міністерством, то ми підготуємо відповідні поправки до другого читання провладного проекту, прийнятого за основу”, - повідомила Лілія Гриневич. І додала: “Ми стоїмо на твердих позиціях підвищення якості і доступності вищої освіти в країні, чесної конкуренції між вишами, входження в європейський освітній простір. Якщо нам не вдасться їх реалізувати при цьому складі ВР, ми обов’язково це зробимо демократичним складом наступної Верховної Ради”.

 

Прес-служба Закарпатської обласної організації політичної партії “Фронт Змін
 

, Закарпаття онлайн.Політичні партії
27 січня 2012р.

Теги: Фронт Змін, освіта, Гриневич

Коментарі

цензор 2012-01-28 / 19:21:45
2 Віктор. Не намагайтеся думати, це може дуже Вас виснажити. Адже такі безглузді коменти забирають багато сил.

Вітя 2012-01-28 / 15:11:14
цензор 2012-01-28 / 12:08:55
Виктору. Странная какая-то у вас риторика. Детска железная дорога работала......
Судячи по мові вираження думок можна зробити висновок, що ФЗ чисто українська політична сила...

Пересічний 2012-01-28 / 12:53:17
Дайте май інтересну новось есе не інтересно, ліві чи праві кого се інтерисує

сбу 2012-01-28 / 12:42:02
Убозу все правильно -ліві ...

УБОЗ 2012-01-28 / 12:28:04
Прошу вибачення, провіриши інфо по дипломам Фронтовиків я дав хибну інформацію. Це мені надали ліву інформацію.

цензор 2012-01-28 / 12:08:55
Виктору. Странная какая-то у вас риторика. Детска железная дорога работала. Более того силами местного "Фронта" она была отреставрирована после многолетнего застоя. Она работала и на ней катались дети. Инициатором и непосредственным исполнителем выступил тот самый, нелюбимый Вами Р.Бровди - дело было доведено до конца. Что получилось дальше. "Великий политик" Ратушняк заявил что город забират на баланс железную дорогу на баланс (если поискать в архиве газеты "Ужгород" за 2010 год та
это все чотко расписано) и все.... С тех пор она стоит и чахнет. Внимание вопрос: причем тут местный "Фронт"? Все вопросы к "любимому мэру ужгородцев".

УБОЗ 2012-01-28 / 12:03:20
ви би хотіли реформувати освіту-прошу дуже провірьте дипломи у Бровдія(університет Мітряєвої) ,Лунченка (дрогобицький педінститут),Білецького (Львівська політехніка)отже ваші лідери з лівими дипломами

Вітя 2012-01-28 / 10:41:00
Прихід до влади фронту змін не пренесе жодних хороших змін... Це показують депутати на місцях і діяльність місцевого осередку цього політичного проекту. Слід згадати Бровдія. Де він зараз і що робить доброго для українців?? Можна згадати і пр компанію з дитячою залізницею. Що з нею тепер? Куди її хочуть віддати? Навішали батькам і діточкам лапшиці. Хлопці треба доводити справи до кінця. Хто вам тепер повірить??

Горожанин 2012-01-28 / 08:44:57
Какое блюзнирство и показуха... Покуда лидеры Фронта перемен декларируют демократические приципы, их партийные сатрапы на местах деребанят чужую недвижимость. Пани Гриневич печется о развитии высшего образования, а в это время их депутаты в Ужгородском горсовете (Шафарь, председатель приватизационной комиссии) непосредственно с партиями Регионов и Единого центра принимают незаконное и корупционное решение о выставлении на приватизацию путем так званого конкурса (в интерсах балоговского единоцентриста, горегордепутата Волошына) помещения на пл. Театральной, 5,7 - в которых функционируют и расположены Ужгородская украинская богословская академия и Карпатский университет. Теперь по их мнению там должна быть открыта очередная пивнушка и ресторан для спаивания молодежи. Для чего же нужны законодавчие инициативы Фронта перемен по высшему образованию, если своими практическими действиями они пытаются уничтожить самих субьектов этого закона - учебные заведения, незаконно и корупционно отбирая у них материальную базу. Вот Вам мораль и реформы от Фронта перемен во главе с Арсением Яценюком !!! Как видим в вопросах нажывы и корупции в своих интересах что партия регионов, что единого центра, что фронта перемен - одна и та самая банда воров...

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи