Закарпатська "Свобода": "В правовій державі ситуація із забудовою Верецького перевалу "потягнула" би на десяток кримінальних справ"

Закарпатські свободівці, як і обіцяли напередодні, представили журналістам документи, що підтверджують незаконність встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знаку “На честь переходу угорських племен в Карпатський басейн”.

..."Ми стверджуємо, що ця споруда (а на сьогоднішній день її можна називати тільки так) встановлена із порушенням норм українського законодавства, а тому є незаконною і самочинно збудованою", — заявив під час прес-конференції у прес-центрі "Закарпаття" голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнського обєднання "Свобода" Олег Куцин.. Він зазначив, що представник позивача у суді — голова Товариства угорської культури Закарпаття КМСК Микола Ковач — намагався відстояти право власності товариства на цей знак, оперуючи двома документами. Та, як виявилося, не все так просто, адже свободівцям вдалося з'ясувати, що ці папери видані із порушенням закону. Говорячи це, він продемонстрував два документи: перший — відповідь Верб'язької сільської  ради, у якому йдеться про те, що пам'ятний знак встановлено на земельній ділянці, яка знаходиться поза межами даного населеного пункту, а це означає, що вона (представники сільради у 1996 році — ред.) не мала жодних повноважень надавати цю землю в користування ні Товариству угорської культури Закарпаття КМСК, ні будь-кому іншому. Другий документ, за словами Олега Куцина, спростовує твердження Миколи Ковача про те, що КМКС укладало контракт на влаштування  під'їзду  до пам'ятника. Як з'ясувалося, подібний документ був, однак 28 січня 2008 року він був укладений ТОВ „АЛЬФА-Сер-ВІС ГРУП"  з підрядником — Дочірнім підприємством  „Закарпатський облавтодор" ВАТ ДАК „Автомобільні дороги України" на "благоустрій площадки в с.Верб'яж". Більше того, в процесі встановлення пам'ятника не було змінено цільове призначення ділянки, тобто дотепер ці землі класифікуються як землі сільськогосподарського призначення. Хоча по закону сільська рада повинна була вилучити земельну ділянку з власності колгоспу „Україна" та прийняти рішення про зміну цільового призначення із сільськогосподарського на історико-культурне.

На тому, що посадовці Верб'язької сільської ради перевищили повноваження, надаючи у користування згадану земельну ділянку, наголошує і адвокат Ярослав Кузів. Він захищав інтереси представників ЗОО ВО "Свобода" у суді. Посилаючись на закони, він стверджує, що це не входить у компетенцію цього органу місцевого самоврядування. До речі, як зазначив пан Ярослав, йому, незважаючи на численні запити, дотепер не надали необхідної технічної документації. "Таким чином, згідно із ч.1 ст.376 ЦК України, пам'ятний знак на Верецькому перевалі є самочинним будівництвом, оскільки дозволу на його спорудження, який мала б видати Закарпатська обласна рада, просто не існує", — підсумував адвокат.

За словами адвоката, в ході судових засідань довелося почути абсурдні речі. Наприклад, що представник Товариства угорської культури пояснив відсутність необхідних документів на пам'ятник тим, що він дотепер знаходиться у стадії будівництва. Це при тому, що кілька років тому було офіційне відкриття, проведення різноманітних заходів та чисельні згадки у засобах масової інформації.

Про те, що інформація про відкриття пам'ятника у пресі неодноразово з'являлася, Олег Іванович продемонстрував за допомогою газети Карпатойо. Він представив переклад матеріалу і наголосив, що у тексті згадана споруда називається "пам'ятником завойовникам батьківщини". Більше того, за словами Олега Куцина, ця назва постійно звучала в суді з уст представників позивача. Ще один факт, який викликав обурення у закарпатських свободівців, це те, що "міністерство зовнішніх справ Угорщини безкоштовно передало верецький "Пам'ятник завойовникам батьківщини", всі роботи по облаштуванню дороги, площ, скель навколо пам'ятника власнику — землекористувачу цієї ділянки, тобто КМКС". Однак, голова закарпатських свободівців дотепер не розуміє, яким чином угорський уряд мав у власності споруду, встановлену на українській землі, та ще й без відповідних документів?

 "У суді зрозуміли, що справа для позивача — програшна, адже наші докази були беззаперечними. Угорці не мають документів, об'єкт не має ні матеріальної, ні культурної цінності, а тому інкримінувати кримінальний злочин моїм підзахисним не вийде", — сказав Ярослав Кузів. Цю справу тепер можливо розглядати у цивільному суді.

Більше того, Олег Куцин повідомив, що учора, 9 листопада, свободівці подали апеляцію, оскільки вирок суду вважають заполітизованим і несправедливим.

На запитання одного з журналістів, що ж все-таки сталося тієї ночі на Верецькому перевалі, Олег Куцин відповів, що часто їздить на Львів старою дорогою, аби вклонитися загиблим січовикам і покласти квіти. За його словами, іноді з однодумцями очільник закарпатських свободівців запалює ватру пам'яті, що, власне, вони і зробили тієї ночі у місці, в якому вважали за потрібне. "Ця ідея виникла спонтанно, тому говорити про якісь заздалегідь сплановані акції неправильно", — наголосив політичний діяч.

Конкретну суму, в яку обійшлася свободівцям "акція", послуги юристів та інші витрати, голова закарпатської організації не назвав. Однак він зазначив, що витрати стосувалися тільки оплати бензину, адже і адвокат, і люди, що приходили підтримати свободівців під стіни суду, робили це добровільно та абсолютно безкоштовно. Ці слова також підтвердив Ярослав Кузів.

На зробленому закарпатські свободівці зупинятися не збираються. За їх словами, судова справа стала першим етапом на шляху ініціювання питання в напрямку демонтування споруди.

 

"Чи не вважаєете ви, що займаєтеся непотрібними речами, відволікаючи увагу закарпатців від важливих і суттєвіших питань?", — поцікавився журналіст угорськомовної газети Карпат Ігоз Со. З цього приводу Олег Куцин зазначив, що є політичним діячем і робить те, що вважає за потрібне і за що готовий відповідати. 

 

За словами очільника закарпатських свободівців, "справжні патріоти не мають права дозволяти плюндрувати пам'ять розстріляних захисників Карпатської України, на чиїх кістках зведено імперський символ великої Угорщини, не перепоховавши загиблих. Це, на нашу думку, порушення всіх гуманних норм, які існують у суспільстві".

Та, незважаючи на всі негативні моменти, закарпатські свободівці готові сідати за стіл переговорів із представниками угорської спільноти, аби знайти шляхи компромісу, тобто виходу із ситуації, що склалася.

Тим не менше, попри бажання мирно домовлятися із представниками угорців, закарпатська "Свобода" є категоричною у бажанні демонтувати споруду на Верецькому перевалі. Принаймні, на сьогоднішній день. Це питання є принциповим, адже, як сказав Олег Куцин, чому біля цього пам'ятника, розташованого на українській землі, час від часу дають присягу на вірність Угорщині десятки скаутів? "Особисто у мене є багато друзів, угорців за національністю, я поважаю культуру цього народу, однак подібні речі — ганьба для моєї нації і держави, тому я буду категоричним", — наголосив він. 

Також Олег Куцин розповів про те, що їм надзвичайно важко знайти мову з представниками місцевої влади, котра систематично ігнорує різноманітні прохання свободівців.

А стосовно того, чому закарпатські свободівці не виступили з приводу звернення депутата Закарпатської обласної ради Євгена Жупана, котрий під час нещодавньої сесії запропонував відкрити в УжНУ кафедру "русинської" мови та літератури, Олег Куцин зазначив: "Всі прекрасно розуміють, що це є антиукраїнська провокація. Нашу реакцію депутати побачать, якщо на одній із сесій розглядатимуть це питання". 

P.S. Як було озвучено в ході прес-конференції, прес-центр "Закарпаття" декларує відкриту можливість донести свою точку на зазначене питання для інших учасників конфліктної ситуації, що склалася довкола зазначеного монументу на Верецькому перевалі. Більше того, прес-центр "Закарпаття" задекларував можливість проведення "круглого столу" на цю тему, в ході якого опоненти з цього питання спробували би налагодити конструктивний діалог і знайти порозуміння в питанні, яке в нинішньому його варіанті викликає збурення у суспільстві.

Прес-центр "Закарпаття"

Олег Куцин

Ярослав Кузів

 

Прес-центр "Закарпаття"

, Закарпаття онлайн.Політичні партії
10 листопада 2011р.

Теги: Свобода, Куцин, Верецький

Коментарі

тарас 2012-03-12 / 11:32:56
апеляційний суд відмінив рішення воловецького районного суду на користь свободівців. отак от.

Палінкаш 2011-11-26 / 22:54:36

Флуд. Коментар видалено. Адмін

Istvan 2011-11-25 / 14:53:07
Меня не интересует, что Свобода подала, я что осужденные подали? Может, Куцину не нравится амнистия?

василь 2011-11-25 / 13:26:42
Istvan 2011-11-24 / 20:16:21
Как насчет подачи апеляций против решения суду?

Закарпатською Свободою апеляція подана, угорцями ні

Istvan 2011-11-24 / 20:16:21
Как насчет подачи апеляций против решения суду?

E. Z. 2011-11-24 / 10:41:35
Материал не о Свободе, не о венграх.
Предлагаю во внимание и пана С.Ф., вот где настоящая проблема нашего края, которая со временем станет огромным!

http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=7045

До угорця 2011-11-23 / 17:31:19

Флуд і тролінг. Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Коментар видалено. Адмін

угорець 2011-11-23 / 15:26:36
Дійсно дивно, як може угорський уряд "повернути" КМКС пам'ятник, якого ніхто не забирав. Цей вираз лише один з популістських політичних лозунгів. Але попри це дуже прикро, що свободівці знайшли собі ворогів в особі угорської меншини та в "груді каміння", який, на мою думку, нікому не стоїть на дорозі чи на перепоні, а тим часом банда донецьких душить державу та українську націю. Дуже прикра картина: великий б'є малого, а малий у відчаї - ще меншого. Якби свободівці були справжніми націоналістами та патріотами, то вони хоча би спробували повернути українську державу українському народові. А так їхні дії свідчать, що вони не що інше, ніж банда ні на що нездатних розбійників. Коли ми чули востаннє про серйозний протест проти влади з боку свободівців? Цинічно, що Свобода за фіг знає що "бореться" на Закарпатті, а тим часом втрачає країну.

Rusyn 2011-11-22 / 13:53:55
та не треба нам десятка кримінальних справ,нам достатньо однієї - завершеної.Проти Олега і К.

С.Ф. 2011-11-21 / 20:59:06

2011-11-21 / 17:15:45
У свободівців завжди так - коли відсутні знання, аргументи, логіка - наступає запор мислення і понос мовлення (не лише вербального)!
- - - - - - - - - - - - -
Не знаю що стається зі свободівцем, „коли відсутні знання, аргументи, логіка”, бо такого свободівця я ще не зустрічав. А у Вас, платних провокаторів, „запор мислення і понос мовлення (не лише вербального)!” – це постійний і стабільний стан Вашої душі... що Ви наглядно демонструєте і в наведеному вище Вашому пості...

2011-11-21 / 17:15:45
У свободівців завжди так - коли відсутні знання, аргументи, логіка - наступає запор мислення і понос мовлення (не лише вербального)!

С.Ф. 2011-11-19 / 20:55:00
анонім, 19.11.2011 19:37
2 Словянин, 19.11.2011 00:44

" ... з мадярськими смоляками ..." (ц)

це прояв славянської політкорректності ?!
чи просто вашого недовченого примітивізму ?!
- - - - - - - - - -
Анонім! Це просто прояв вашого недовченого примітивізму.

С.Ф. 2011-11-19 / 20:48:00
E. Z., 18.11.2011 07:15
Точно так же не разжигают, как раньше уже вам отметили, не я, костер верховинцы
- - - - - - - - - -
І хто це мені „раньше уже от метил”?
Невже Ви про того аноніма (17.11.2011 11:30) що „коренной верховинец”, а раніше був „юрист”, „русин”, „английский принц”, „ГАЛИЦАЙ”, „вся ЛЬВОВСКАЯ интеллигенция”, але українською не володіє і з елементарною логікою явно не в ладах...

Так верховинці про такого „коренного верховинца” шанобливо кажуть „сука московська”, а якщо дуже шанобливо, то „лайно москальське”. А як кажуть не дуже шанобливо – наводити не буду, бо всі верховинці і так знають, але Амін за це може мене забанити...
І Ви в своїх аргументах на таке „авторитетне” джерело посилаєтесь...?...

С.Ф. 2011-11-19 / 20:40:00
P. jegyző, 18.11.2011 09:32
С.Ф., 17.11.2011 23:00
Tibor, 17.11.2011 19:47
"Щодо рівня Вашого розуміння історії, то це Ви прекрасно продемонстрували інформацією про Мойсея Угрина. Ви не розумієте значення слова „угри”, ви не розумієте значення слова „укри”...І що після цього Ви можете в цьому плані мені запропонувати???"

Пан С.Ф., в отличии от Вас, Тибор, вероятно, знает историю Моисея Угрина.
- - - - - - - - - - - - -
Так він же яскраво продемонстрував якраз протилежне. Він знає тільки те, що написано в офіційному довіднику церкви. Але це явно не вся „история”...
= = = = = = = = = =
Частично знать - хуже, чем не знать.
- - - - - - - - - -
Ось з цим я можу і погодитись.

С.Ф. 2011-11-19 / 20:35:00
???, 18.11.2011 10:50
"Якщо верховинець запалить ватру – він ніколи не піде звідти, поки належним чином її не загасить." (ц)

тоді, чому О. Куцин і ко тієї ночі були затриманими тікаючими у своєму джипі від разпаленого ними багаття, все ще палаючого полумя (за версією захисту у суді - "ватри") ???
- - - - - - - -
Маячня платного провокатора. І звідки Ви подібне могли би знати, невже були присутні...

2011-11-19 / 19:37:00
2 Словянин, 19.11.2011 00:44

" ... з мадярськими смоляками ..." (ц)

це прояв славянської політкорректності ?!
чи просто вашого недовченого примітивізму ?!

P. jegyző 2011-11-19 / 19:14:00
сорри, 18.11.2011 19:19
"...до 896-го вами тут і не пахло."

К сожалению, некогда экологически чистый воздух Закарпаттья нынче загрязняется подобного рода запахами (I'm sorry).

P. jegyző 2011-11-19 / 18:55:00
анонім, 18.11.2011 11:32

Анонім, Вас уже просили, не увлекаться фильмами ужасов. Вот Вам и результат. Зачем Вашей семье лишние траты на психиатрическое лечение ?

С.Ф. 2011-11-19 / 01:55:00
Словянин, 19.11.2011 00:44
С.Ф. Так і не отримано аргументованої відповіді, чому Свобода не бореться з реальними ворогами людства, що душать Україну, а воює з мадярськими смоляками та символами.
- - - - - - - - - -
Я дав аргументовану і вичерпну відповідь. Якщо Ви не зрозуміли, то це Ваші проблеми. Щодо начистити пику, а Ви бодай „мадярським смолякам” пику начистити здатні? Чи Ви мастак тільки потриндіти...?...

Словянин 2011-11-19 / 00:44:00
С.Ф. Так і не отримано аргументованої відповіді, чому Свобода не бореться з реальними ворогами людства, що душать Україну, а воює з мадярськими смоляками та символами.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи