Влада Ужгорода через суд заборонила «Свободі» агітувати в День міста

18 вересня 2013 року Закарпатський обласний адміністративний суд розглянув позовну заяву виконавчого комітету Ужгородської міськради щодо заборони міській організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода» проводити агітаційну роботу в наметах з розповсюдження партійної преси під час проведення Дня міста Ужгорода 28–29 вересня 2013 року.

Влада Ужгорода через суд заборонила «Свободі» агітувати в День міста

Суд частково задовольнив позов міської влади, не взявши до уваги письмове заперечення відповідача, та заборонив Ужгородській «Свободі» провадити партійну роботу в людних місцях у ці дні.

Як зазначив керівник Ужгородської «Свободи» Томаш Лелекач, 5 вересня 2013 року організація повідомила міську раду про розповсюдження партійної преси в наметах у період з 6 по 30 вересня 2013 року на пл. Ш. Петефі, пл. Театральній, пл. Кирила та Мефодія, вул. Залізничній, пр. Свободи, перехресті вул. А. Волошина та Корзо. Але 16 вересня представник виконкому скерував до суду позовну заяву щодо обмеження партійної діяльності ВО «Свобода». 17 вересня суд перенесли на 18 вересня через те, що відповідач не встиг ознайомитись із позовом. Суд використав план святкових заходів міської ради до Дня міста та опираючись на це, заборонив виставляти намети на площі Ш. Петефі, пл. Театральній, пл. Кирила та Мефодія, вул. А. Волошина та Корзо. Відтак роботу дозволено у двох місцях – на вул. Залізничній та пр. Свободи.

Націоналісти розцінили позовну заяву міськради незаконною та безпідставною, а заявлені вимоги – необґрунтованими. Свободівці Томаш Лелекач та Віталій Грегор представили суду обґрунтоване заперечення та просили суд відмовити у задоволенні позову повністю. «Відповідно до статті 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Свобода мирних зібрань також захищається статтею 11 Европейської Конвенції про захист прав людини, згідно з якою її здійснення «не підлягає жодним обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, або для захисту прав і свобод инших осіб», – було зазначено у запереченні.

Коментуючи рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, очільник Ужгородської міської організації ВО «Свобода» Томаш Лелекач зазначив: «Вважаю рішення суду неправомірним, оскільки Ужгородський виконком у своєму позові жодним чином не навів законні підстави щодо необхідності заборонити Ужгородській міській організації «Свобода» здійснювати свою законну діяльність. Ми кожного місяця подаємо повідомлення про встановлення наметів з метою розповсюдження партійної преси, яка зареєстрована відповідно до чинного законодавства України. В своєму позові міськвиконком посилається на закони СССР, які суперечать Конституції України. Закарпатський окружний адміністративний суд обмежив наше законне право на мирні зібрання, оскільки саме у обов'язки органів місцевого самоврядування входить забезпечення громадського порядку без обмеження конституційних прав окремих людей. Рішення суду розцінюємо як дискримінаційне за ознаками політичних поглядів».

Свободівець також зазначив, що на нещодавньому святкуванні Дня міста Чоп націоналісти встановили партійний намет і без жодних перешкод роздавали пресу, спілкувалися з прихильниками. Під час святкування жодних порушень громадського порядку, пов'язаних з ВО «Свобода», не було. Тому факт позову до суду і його часткове задоволення наштовхують на думку, що міські чиновники злякалися націоналістів. «Ми обов'язково будемо оскаржувати рішення Закарпатського окружного адміністративного суду в апеляційному суді і не тому, що «горимо» бажанням встановлювати намети саме на День міста, а тому, що подібні рішення слугуватимуть прикладом для влади у майбутньому», –  зазначив Томаш Лелекач.

Тепер інтрига ще й в тому, чи буде позиватися виконком Ужгородської міської ради й до инших партійних організацій, якщо ті повідомлять про наміри своєї діяльности?

Прес-служба Закарпатської обласної організації ВО «Свобода»

20 вересня 2013р.

Теги: Свобода, намет, суд

Коментарі

Нік 2013-10-03 / 12:06:43
Бояться Свободи, бо при владі комуністи, кагебісти, контрабандісти!

1234 2013-09-22 / 11:46:36


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Гліг 2013-09-21 / 11:02:07
Думаю це якась дурня забороняти агітацію політичній силі. Вихобить боїться влада Закарпаття опозиції, тимпаче ВО Свободи.Виходить ,що роботою агітації,акціями підтримки, або протесту зводить в панічний стан владу пристосуванців.

Копча 2013-09-20 / 16:54:13
Якщо самі гілки влади не дотримуються власноруч написаних законів то й нам треба накласти велику купу лайна на їхні закони. Тут якраз у нагоді вислів Гени Москаля "та пішли ви нах..й" зі своїми законами. Ну що розстріляють за "незаконну агітацію" та ні максимум затримають а на цьому можна ще й отримати політичні дивіденди. Та що вперед і кладіть ви на такі рішення суду який став уособленням корупції і будь які його рішення аж ніяк не заслуговують на повагу

АнтиРата 2013-09-20 / 13:06:28
Погорєлова від слова "Свобода" починає трясти. :-)


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи