Рахівчани просять УДАР завадити екологічній небезпеці від ГЕС

Ще не вщух скандал у Перечинському районі, де мешканці села підняли акцію протесту проти будівництва другої черги міні-ГЕС, як у іншому кінці області, Рахівському районі, виникла аналогічна ситуація.

Рахівчани просять УДАР завадити екологічній небезпеці від ГЕС

Близько 600 мешканців села Богдан, Рахівського району, підписалися під зверненням до народного депутата від УДАРу Валерія Пацкана з проханням завадити будівництву в їхньому селі одразу трьох міні-гідроелектростанцій.

Люди налякані жахливими екологічними наслідками, які можуть принести закарпатській екології бездумні дії бізнесменів та чиновників. Так, через півроку функціонування аналогічної міні ГЕС у селі Тур'я Поляна (Перечинський район), у криницях у центрі села зникла вода, а через низький рівень води у річці Шипіт, повністю зник харіус європейський, який до запуску ГЕС був звичним представником водної фауни.

Село Богдан розташоване у верхів’ях Карпат під Говерлою. Через нього протікає річка Біла Тиса, у яку впадають притоки Богдан, Щауль, Квасний.  Мешканці села розповідають, що в останні роки зі зміною клімату при невеликих зливах там трапляються часті зсуви, повені, які несуть вирвані з корінням дерева, колоди. Береги річки ніде не укріплені, тож люди нерідко страждають від підтоплення будинків та пошкодження негодою доріг.

Однак, незважаючи на складні і непостійні природні умови, в селі почалася активна робота по розміщенню одразу на трьох річках споруд гідроелектростанцій.

 За словами районного депутата від «УДАРу» Юрія Червака, рада свого часу відхилила будівництво таких споруд в селах району, однак питання вирішилось на місці, в обхід рішенню райдепутатів, – на рівні голови сільради.

Щоб не залишитись без води, громада висунула вимогу до сільського голови провести громадське слухання з даного питання. Місцева влада погодилась, але зробила все для того, щоб на захід прийшло якомога менше людей.

Спочатку, сільський голова Петро Ференц кілька разів змінював час проведення громадських слухань. В кінці-кінців, не порадившись з жителями села і ігноруючи їхні прохання провести захід у зручний для всіх час, Петро Ференц призначив ці слухання на четвер, 13 червня. Голова села не міг розуміти, що у назначені 14.00 більшість людей  знаходитимуться на роботі чи в церкві (саме на цю дату припадає велике християнське свято – Вознесіння Господнє).

«Незважаючи на таку позицію сільського голови і секретаря ради, які не приховували своєї зацікавленості в інвесторах по ГЕС, на громадські слухання прийшло близько 250 селян. Майже всі вони були налаштовані проголосувати проти будівництва в їх селі ГЕС. Помітивши настрої селян, П.Ференц (можливо, не без підказок, так як і районна влада більше стоїть на боці інвесторів, а не за населенням) запустив план зриву громадських слухань, не давши проголосувати людям», - розповіла мешканка села, пані  Марія.

Побачивши, що сільський голова, якого вони самі і обрали, зовсім не опікується їхніми інтересами, мешканці  прийшли на прийом до народного депутата Валерія Пацкана. Свої протестні настрої вони підкріпили письмово, зібравши майже 600 підписів проти будівництва міні-ГЕС в їхньому селі.

 «Пошук альтернативних джерел енергії є пріоритетним завданням нашої держави сьогодні. Однак, в цьому процесі пріоритетним має бути не прибутки інвестора, а збереження природи. Чому з людьми не виходять на діалог? Чому замовчують ризик зникнення води у водоймах і цінних порід риб у гірських річках? Чи не по тій причині, що не такі безпечні ці ГЕС, як про них розповідають інвестори і зацікавлені особи? Найбільша цінність Закарпаття - це природа. І ми, жителі краю, відповідальні за те, щоб зберегти її від варварства людей, для яких бізнес-інтереси знаходяться на першому місці. А мешканцям сіл я раджу наступного разу добре думати, кого вони обирають собі в  якості сільського голови», - зазначив Пацкан.  

Закарпатська обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка», Закарпаття онлайн.Політичні партії
27 червня 2013р.

Теги: УДАР, ГЕС, Богдан, Валерій Пацкан, екологія

Коментарі

/ 2Рахівчани закупили бронежилети і необхідні закарпатським солдатам речі
Закарпатці вимагають відставку парламенту
Пацкан: Кількість вимушених переселенців в Україні сягнула 34 тисяч
«УДАРна молодь» організує День молоді в Ужгороді
Молодь УДАРу оголосила про старт рейдів по маршрутках
В Берегові обрали голову районної організації УДАРу
/ 1Пацкан: В Ужгороді поки що перезавантаження влади не відбулося
Втікачів потрібно облаштовувати в Україні – Пацкан
Помічники В.Пацкана провели прийом громадян в Рахові
/ 1Хустський УДАР провів Акцію «Не купуй у окупанта» !!!
/ 3Пацкан: Ми повинні якнайшвидше провести дострокові парламентські вибори
В Хусті і Іршаві пройшов прийом громадян помічниками народного депутата Пацкана
Закарпатців закликають вступати в батальйон територіальної оборони
Пристая з УДАРу: Слід дати Порошенку перемогу вже в 1 турі
Пацкан: Конституційна реформа є необхідністю, а не маніпуляцією перед виборами
/ 1Пацкан: Українці отримали шанс вже найближчим часом їздити в країни ЄС без віз
Буланов: Робота міліції буде незадовільною, поки не розкриваються політичні замовлення
Активістка УДАРу взяла участь в молодіжній конференції у Брюсселі
/ 5Пацкан подарував бронежилети народним ополченцям Миколаївщини
Пацкан: Правоохоронці, що склали свої щити, мають нести кримінальну відповідальність
Пацкан: Путінська «Гра м’язами» не допоможе йому знищити Україну
/ 1Закарпатець пройшов курс школи помічника народного депутата в Києві
Пацкан: Україна зробила перший крок до енергетичної незалежності від Кремля
Спостерігачі Посольства США зустрілися з представниками закарпатського УДАРу
/ 4Пацкан: Український паспорт повинен стати пластиковим, як у ЄС
» Всі записи